Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

COVID-19 в България: Расте броят за заразените, а с тях и нуждата от надеждни тестове

| обновено на 05.04.20 в 15:07

От 28 януари до 5-ти април са направени 15 899 теста за COVID-19 в българските лаборатории, съобщи Министерството на здравеопазването. От 6 април изследвания на коронавируса започват два нови специализирани сектора в София, с което общият брой на специализираните лаборатории за COVID-19 в страната става 9. До дни с PCR тестове за новия коронавирус ще изследват и в Пловдив и Плевен. Още по темата - ТУК

Ръководителят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски коментира, че се очаква увеличение на болните, като ще е необходимо да се изследват всички хора с пневмонии и медицинския персонал. "Не се оправда очакването смъртността от коронавирус да е 2-3%. В Европа тя достигна 5%" - каза ген. Мутафчийски и заяви, че единственото, което дава резултат, е физическото дистанциране и изолацията. 

На редовния си брифинг в 8:00 часа от Националния оперативен щаб съобщиха за доказани общо 520 случая на коронавирусна инфекция в страната. Най-младият пациент е на 1 година, а най-възрастният - на 86. Средната възраст на болните е 46,5 години. Сред медицинските работници случаите вече са 23.

Излекуваните от COVID-19 у нас са 37, като последните от тях с отрицателни проби са жена от Хасково на 26 години, мъж на 57 години и мъж на 30 години от Благоевград.

През изминалото денонощие са починали четирима пациенти, с което общият брой на жертвите до момента е 18. 

Всичко по-важно за COVID-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика - в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 7

В седмия брой на предаването с водещ Красимир Мартинов гостуваме на българите в Албания, за да узнаем повече за Голо бърдо и неговите хора. От учители и кметове научаваме и как българите в Гора пазят езика и културурата си, а също - с какви..

публикувано на 04.07.24 в 12:00

България днес - 3 юли 2024 г.

Българите в Албания – централна тема в "България днес" на 3 юли. Повод са резултатите от преброяването на населението в Балканската държава, според които над 7 хиляди души са се определили като етнически българи. Реално ли е това..

публикувано на 03.07.24 в 19:00

България днес - 2 юли 2024 г.

В "България днес" правим преход от Западните покрайнини до… Нова Англия (САЩ), а повод ни дават две събития – международен форум, който ни напомни за значими българи в Сърбия и Празник на розата в Бостън. Ако планирате да прекарате лятната си отпуска в..

публикувано на 02.07.24 в 19:00