Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

COVID-19 в България: Нови случаи, нови лаборатории и законодателни инициативи

Снимка: ЕПА/БГНЕС

По данни на Националния оперативен щаб към 08:00 часа на 6 април, потвърдените случаи на коронавирус у нас са 541, като през изминалото денонощие положителен резултат са дали тестовете на още 19 души. В болница са 210 пациенти, 22 от тях - в интензивно отделение. Най-младият пациент е на 1 година, най-възрастният – на 86.

30 души са заразените сред медиците – 17 лекари, 8 медицински сестри, друг медицински персонал – 5, средна възраст – 51,5 години.

Броят на починалите е 21. Новите жертви на коронавируса са две пациентки на "Пирогов", на 75- и 60-годишна възраст, както и 72-годишен мъж от Пещера. И тримата са били с придружаващи заболявания, информира ръководителят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Пикът на заболеваемостта  се очаква около Великден, допълни ген. Мутафчийски, като се позова на разработени модели в развитие на математици от БАН.

Междувременно, нова лаборатория за изследване за коронавирус се открива днес в болница "Пирогов". С PCR-тестове ще работят молекулярни биолози от Българската академия на науките. Очакват се да бъдат разкрити и лаборатории на други места в столицата и страната, с което ще се даде възможност да бъдат обработвани около 3000 проби дневно. Още по темата - ТУК

Актуализацията на държавния бюджет, заради пандемията, обсъжда Народното събрание. На второ четене ще бъдат гласувани и промените в Закона за мерките и действията по време на извънредно положение.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 26 септември 2024 г.

В "България днес" на 26 септември отбелязваме Европейския ден на езиците. По този повод разговаряме със Свилена Георгиева от Генерална дирекция "Писмени преводи" на Европейската комисия. Тя разказва за ролята на преводача в контекста на новите технологии..

публикувано на 26.09.24 в 19:00

България днес - 25 септември 2024 г.

За образованието с надежда и за учителите с признание – така може да определим разговора на Гергана Манчева с проф. Христо Бонджолов, който ще чуете в „България днес“ тази сряда. След това ще припомним историята, която пише..

публикувано на 25.09.24 в 19:00

България днес - 24 септември 2024 г.

С отзвука от Деня на независимостта на България, започва днешната програма на Радио България. Ще чуете вдъхновение от думи в размислите и страстите на поета Иван Ланджев, след което ще отдадем заслуженото на модата, но от стомана. За финал ще говорим..

публикувано на 24.09.24 в 19:00