Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 33

| обновено на 09.04.20 в 18:56
Снимка: БТА

Тази година Благодатният огън няма да дойде от Ерусалим, няма да има и върбови клонки за Цветница
До тези решения стигнаха днес премиерът Бойко Борисов и Светият Синод по повод мерките, които ще се вземат за Великденските празници. Поради епидемиологичната обстановка в страната и факта, че Благодатен огън е запазен от миналата година, Светият Синод препоръчва полетът до Тел Авив да не се осъществи. Средствата, които са предвидени за полета с правителствения самолет, да бъдат пренасочени за борбата с коронавируса и неговото разпространение, предлага Синодът.

Другото решение на църквата е тази година на Цветница да не се раздават върба и цветя. Службите на Великден ще бъдат пред храмовете. Служителите на храмовете ще носят предпазни средства. „Факт е, че досега църквите и манастирите не са затваряни. Нашите владици се стараят и всички карантинни мерки се взимат, всички ще призовават за дистанция“, заяви Борисов и призова само крайно нуждаещите се да дойдат в църквата. На МВР ще бъде разпоредено тактично и внимателно да съблюдават спазването на препоръките. Още за срещата на премиера с патриарх Неофит четете ТУК.

7 нови случая на Covid-19 в България на 9 април
618 са потвърдените случаи на COVID-19 в България, съобщи Националният оперативен щаб. Регистрирани са нови 7 болни. 230 от пациентите са в болници, 32-ма са в интензивни отделения. 347 от регистрираните с COVID-19 са мъже. Жените са 271. Средната възраст на българите с коронавирус е 48 години. Няма данни за нови починали от коронавирус.

До 15 дни се очаква пикът на Covid-19 в България
Премиерът Бойко Борисов заяви, че пикът на разпространение на Covid-19 в България се очаква до 10 - 15 дни. Сега е време да покажем, че сме дисциплинирана нация. Ако всичко мине наред, по Великденските празници (17-20 април) и има самодисциплина, ще можем да отворим парковете и планините край големите градове. Така хората ще могат да поемат въздух, допълни премиерът. Според развитието на обстановката са разработени 3 варианта за традиционния военен парад на армията, който се прави на 6 май − Гергьовден, денят на храбростта, каза Борисов.

Рано е да се разчита на колективен имунитет срещу Covid-19 в България
Завършило е изследване на 1016 полицейски служители, чиято средната възраст е 39 години. 1007 от тях са с отрицателен резултат, двама с показания за прясна инфекция, а 7 (една жена и шестима мъже) имат индикации за среща с вируса и вече разполагат с антитела, съобщи тази сутрин началникът на оперативния щаб ген. Мутафчийски.

Резултатите от изследването показват, че в страната все още няма активна циркулация на вируса, коментира главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Това означава, че епидемията е под контрол и ако мерките срещу заразата продължат, има шанс тя да остане с много нисък интензитет на разпространение. Според Кунчев все още е рано да се разчита на някакъв масов имунитет, както и за намаляване на тежестта на взетите мерки за физическа дистанция. Какви са другите изводи от изследването четете ТУК.

Президентът призова за управляемост на мерките срещу кризата
Кабинетът взе ясни и навременни мерки за социална дистанция. Това е много положително. Кабинетът разгърна дори хиперактивна информационна кампания, каза президентът Румен Радев. Не критикувам карантината. Апелирам да има достатъчно социални мерки. Трябва да си поставим ясна национална цел - как ще излезем от тези мерки. Не казвам да излизаме сега, а да помислим как да излезем от тях, за да няма хаос. Не говорим за дата, а какви критерии да се спазват, заяви президентът в разговор на живо със зрителите на телевизия бТВ.

Интерактивна карта на „зелените коридори“ през България
На сайта на пътната агенция е качена интерактивна карта на „зелените коридори“ за транзитен трафик на стоки през територията на България. Тя съдържа полезна информация за зоните за отдих по трасетата и тяхното оборудване. Картата може да се види на сайта www.api.bg и в бутон „Зелени коридори“ на сайта www.bgtoll.bg. „Зелените коридори“ преминават по маршрутите от европейската транспортна мрежа и свързват основните входно-изходни пунктове на страната. За да видите интерактивната карта, последвайте линка ТУК.

Постепенно възстановяване на нормалната работа в болниците след празниците
На среща с Българския лекарски съюз е обсъдено създаването на т. нар. „зелени коридори“ в болничните заведения след Великден, съобщи ген. Венцислав Мутафчийски. „Не се знае до колко време ние ще се борим с коронавируса, и трябва да се адаптират болниците за получаване на всеобхватна помощ на всеки български гражданин“, каза ръководителят на Националния оперативен щаб.

Пазарите спират, докато не се затегнат мерките
Пазарите се спират, докато не се създаде такъв ред, какъвто е в магазините − на влизане, на излизане дезинфекция, ред и дистанция, каза министър-председателят Бойко Борисов. Вътрешният министър Младен Маринов заяви, че се забелязва влошаване по спазване на мерките по пазарите, а топлото време допринася за това. Не е моментът да наказваме, а да се пазим един друг, каза министърът и допълни, че ако няма подобрение на мерките и организацията на пазарите, ще се прибегне към тяхното затваряне.

Кметът на София Йорданка Фандъкова разпореди на пазарите в града да бъдат обособени вход и изход с контролиран достъп.

Над ¾ одобряват действията на властите в кризата. 69% се страхуват от заразата
77% от българите приемат, че правителството се справя добре с Covid-19. На противоположното мнение са 22%, сочи проучване на „Галъп интернешънъл“ от 6-7 април. Преди месец 60% от анкетираните одобряваха действията на властите, 37% не бяха съгласни. Към настоящия момент 22% казват, че са загубили от доходите си, 14% временно са отстранени от работа. При 8% работният ден е намален, а 9% са загубили работа си. Преди седмица загубили работата си бяха 3% от запитаните. В началото на извънредните мерки страх от заразата изпитваха 62% от анкетираните, близо месец по-късно − 69 на сто. За 55% от българите опасността от Covid-19 е преувеличена, а 27% не се боят от вируса.

Вицепрезидентът с призив за единение на българите в България и по света
Може да сме обречени на изолация, но не и на бездействие. Всеки от нас има с какво да помогне. Всеки днес е герой, казва Илияна Йотова в писмо-обръщение към сънародниците ни зад граница. Вицепрезидентът изразява своята гордост и признателност към всички българи – в България и извън страната, които са в предните редици на борбата с кризата. Пандемията от коронавирус промени начина ни на живот, засегна ни в най-уязвимото – човешкото здраве, драстично се отразява и върху икономиката. Вярвам, че ще преминем през тези трудности, ще извлечем поуки и ще станем по-силни и по-добри, пише Илияна Йотова. „Обръщам се към вас, за да споделя тази вяра. За да ви уверя, че българите тук, в България мислим за вас. За всички нас е важно в този момент да останем заедно, да поддържаме връзката помежду ни, макар и виртуално”, подчертава вицепрезидентът и призовава да запазим единението като наша опора. В писмото си Илияна Йотова уверя, че планираният форум за единението на българите в България и по света ще се проведе, когато отшуми пандемията. Вицепрезидентът и екипът ѝ поддържат непрестанни контакти с над 150 дружества на българи от 33 държави.

Най-засегнати от кризата са туроператорите от „изходящия“ туризъм
Министърът на туризма Николина Ангелкова съобщи, че за периода 13 март − 1 юни резервации за пътуване в чужбина са направени от около 300 хил. българи. Числата ясно показват, че кризата около Covid-19 e засегнала основно туроператори от така наречения изходящ туризъм, които организират екскурзии за българи в чужбина. Според проучвания на туристически организации, половината туроператори са пуснали служителите си в неплатен или платен отпуск. Други възнамеряват да освобождават служители, ако кризата продължи по-дълго. Едва около 10% са запазили голяма част от работещите, изтъкна министър Ангелкова и отново изрази надежда тази година България да има късен летен сезон.

Световната банка прогнозира за България рецесия тази година и ръст през 2021 година
Според пролетната икономическа прогноза на Световната банка за региона Европа и Централна Азия, българската икономика през 2020г. ще потъне в рецесия заради отражението на пандемията от Covid-19 върху износа и вътрешната активност. Очаква се в България спадът на БВП да достигне 3,7% през тази година. Прогнозата за 2021 г. предвижда обаче България да постигне растеж от 3,9%. Банката настойчиво препоръча мерки в подкрепа на уязвимите групи и сектори, които ще имат решаваща роля за намаляване на икономическия спад и запазване на работните места.

България впряга научния си потенциал срещу Covid-19
България търси възможност да възстанови закрит през 2001 г. институт, специализиран в производството на тестове, който, според премиера Бойко Борисов, е бил един от трите най-добри в света. Българска ваксина срещу коронавируса се разработва в Института по микробиология на Българската академия на науките. Проектът е частично финансиран от Института „Пастьор“ в Париж, но е на ранна фаза и е далече от клинични изпитания, каза доц. д-р Пенка Петрова, директор на Института. 

Младежкият червен кръст набира студенти медици за доброволци в борбата срещу Covid-19
Българският младежки червен кръст обяви, че по инициатива на Министерството на здравеопазването започва кампания за набиране на доброволци сред студентите медици за участие в дейностите по овладяване на пандемията от Covid-19. Очаква се активирането на допълнителен ресурс от студенти-доброволци да доведе до по-висока степен на готовност за реакция в случай на усложняване на настоящата епидемиологична обстановка. Кампанията е подкрепена от Националното представителство на студентските съвети и от Асоциацията на студентите медици в България.

Българските медици и доброволци показват забележителна сила
Американската посланичка в България Херо Мустафа поздрави българските медицински специалисти и доброволци, които показват забележителна сила и устойчивост в този труден период. Инициираният от посолството на САЩ в София с Фондация „Америка за България“, Американската търговска камара и Българския дарителски форум Фонд „Обединени срещу Covid-19” е събрал вече над 800 000 лева (около 400 000 евро), които ще бъдат разпределени за борба с кризата към местни болници, читалища, граждански организации и социални предприятия в цялата страна.

Турция освободи от карантина българските шофьори на тирове
Турските власти са разпоредили освобождаването на българските шофьори на тежкотоварни автомобили от 14-дневна карантина при влизане в страната, съобщи българското външно министерство. Вътрешното министерство в Анкара е издало указания българските шофьори да влизат в страната след медицински преглед и дезинфекция на колите. Техният маршрут на територията на Турция ще се определя от митническите власти. В случай че минават транзит, ще имат от 24 до 36 часа да напуснат страната.

Футболните клубове да спазват стриктно наложените ограничения и противоепидемични мерки
Министърът на младежта и спорта Красен Кралев изпрати писмо до Михаил Касабов, и. д. президент на Българския футболен съюз, с което настоява отборите да спазват стриктно мерките, въведени във връзка с усложнената епидемична обстановка и разпространението на Covid-19.
Повод за писмото е разпространената в медиите информация, че редица отбори провеждат занимания и са в нарушение на заповедта от 26 март за преустановяване на всякакъв вид масови мероприятия, включително спортни. Министър Кралев приканва БФС да уведоми отново писмено всички свои членове за наложените ограничения и последващите санкции за тяхното нарушаване.

Отлага се майската изпитна сесия за държавен изпит за придобиване на специалност в системата на здравеопазването
Държавният изпит на допуснатите до майската сесия трябва да се проведе в срок до два месеца след отмяната на извънредното положение, обявено в страната, съобщиха от здравното министерство.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 27 юни 2024 г.

Българското слово е водещата нишка на в програмата ни на 27 юни, защото в София започна международен форум, посветен на кирилицата. За литературното вдъхновение на сънародниците зад граница и картината на  българския културен живот в чужбина говорим със..

публикувано на 27.06.24 в 19:00

България днес - 26 юни 2024 г.

Днес ще се изиграят последните четири мача от груповата фаза на Европейското първенство по футбол в Германия, а в „България днес“ ви разказваме, как случващото се на стотици километри от тук възроди единството на едно село и се превърна в..

публикувано на 26.06.24 в 19:00

България днес - 25 юни 2024 г.

С полъх на море и бленувана почивка в ритъма на весела мелодия и закачлив текст. Така метафорично може да определим „България днес“ на 25 юни. Между усещането за изтичащ пясък между пръстите със сериозен глас ще поговорим и за връзката между..

публикувано на 25.06.24 в 19:00