Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 34

| обновено на 10.04.20 в 19:43
Снимка: БГНЕС

635 са потвърдените случаи на COVID-19 в България
По данни на Националния оперативен щаб, 635 са общо регистрираните случаи на заразяване с Covid-19 в България. През днешния ден са доказани 11 нови случая, като 7 са в София, 1 в Смолян и 3 във Велико Търново. 231 лица с потвърден Covid-19 са в болница. 56% от регистрираните в страната случаи на заразяване са на мъже, 44% - на жени. Починали с установен коронавирус са 25 лица. Излекуваните са 54 души.

Министър Кирил Ананиев удължи противоепидемичните мерки до 13 май
Със заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев срокът на въведените противоепидемични мерки в България във връзка с разпространението на Covid-19 се удължава до 13 май 2020 г. Решението е мотивирано с усложняващата се епидемична обстановка в страната, с Решението от 3 април 2020 г. на парламента за удължаване на срока на обявеното извънредно положение и препоръките на Националния оперативен щаб.
До 13 май остават затворени училища и детски градини. Остава ограничено влизането и излизането от областните градове. Остава забраната за посещения на градски паркове и изискването хората на възраст под 60 години да не посещават хранителни магазини и аптеки между 8.30 и 10.30 сутринта. Остават затворени заведенията и търговски центрове. Допуска се в моловете да работят доставчиците на платежни услуги.

Изрядните платци ще имат право на отсрочване на кредитите
Българската народна банка утвърди реда за отсрочване и уреждане на изискуеми задължения към банките във връзка с извънредното положение, въведено на 13 март 2020 г. Според документа, до шест месеца ще могат да се отсрочват кредитни задължения заради кризата с Covid-19. Заявленията за отсрочки могат да бъдат подавани до 22 юни. Предоставят се три възможности за отсрочка - първата е само по главница на кредит, втората − по главница и лихва, третата − по револвиращи продукти. От правото на отсрочване ще могат да се възползват само изрядните платци и тези, които имат просрочия под 90 дни.

До 13 май 2020 г. без туристически пътувания
Със заповед на министъра на туризма Николина Ангелкова се преустановяват до 13 май 2020 г. организираните туристически пътувания на българи в чужбина, организираните пътувания на чужденци в България, както и всички организирани туристически посещения от вътрешния туризъм. Ангелкова призова всички представители на бизнеса, местната власт и туристите да изпълняват стриктно изискванията, за да се намали разпространението на Covid-19.

Купуваме консумативи от Китай и Южна Корея
Правителството ще осигури и плати транспорта на купените от Китай над 1 млн. предпазни маски за еднократна употреба, 1 млн. медицински маски и 50 респираторни апарати. Със същия самолет ще пристигне и направеното дарение на страната ни от Китай. Предстои подписването на договор с южнокорейска фирма за доставката на 30 хил. теста „риал тайм” PCR, които са сертифицирани за употреба в ЕС, реши правителството на извънредно заседание. Още за решенията четете ТУК.

Всичко за коронавируса ще научаваме от нов портал
Единен информационен портал вече представя официална информация за мерките, предприети от властта, и за издадените документи. „Цялата информация ще бъде събрана на едно място за улеснение на гражданите и на бизнеса”, каза Красимир Божанов, директор на дирекция “Модернизация” към Министерския съвет. Сайтът съдържа актуални новини, въпроси и отговори, важни телефони и връзки, както и статистика за разпространението на Covid-19 у нас.

МВР: Спазвайте мерките и по празниците
За предстоящите празници Цветница и Възкресение Христово ще има засилено полицейско присъствие в цялата страна, а в храмовете ще се допускат само хора с предпазни средства, съобщи гл. комисар Ивайло Иванов, главен секретар на МВР. Служители на реда ще бъдат разположени край всичките 4 хил. храмове. До момента са образувани 638 досъдебни производства за неспазване на ограничителните мерки във връзка с извънредното положение. 24 хил. души са под карантина и 24 служители на МВР са с положителни тестове за инфекция с коронавирус. Още за препоръките на МВР четете ТУК

Започва дезинфекция около православните храмове в София
Започва дезинфекцията на пространствата около православните храмове в София, които са 58 на брой. „Ще се извършва ръчна дезинфекция с гръбни пръскачки. А около храм „Св. Александър Невски“ и църквата „Св. София“ преди ръчната дезинфекция ще се извърши и измиване на територията“, съобщи директорът на Столичния инспекторат Веска Георгиева. За предстоящите празници − Цветница и Великден, църквите ще бъдат отворени и целта е да бъде гарантирана сигурността на вярващите, които ще ги посетят.

Правителството ще подкрепи свободните артисти останали без работа
За времето на извънредното положение и месец след това артистите ще получават минималния доход, без да плащат осигуровки. Мярката ще засегне онези от тях, които през м.г. са имали приходи под 500 евро месечно. Според министъра на културата Боил Банов около 1200 души от свободния сектор – актьори, художници, танцьори, музиканти, литератори, ще получат сумите, тъй като в момента не могат да работят по обективни причини. Още за мерките в подкрепа на дейците на културата, четете ТУК.

43 на сто от българите очакват намаляване на доходите си
Според проучването на агенция „Тренд” една трета от анкетираните се опасяват, че могат да загубят работното си място, а 80% че след пандемията светът няма да бъде същият. Социолозите измерват повишена тревожност по отношение на социално-икономическите последици, както и растящи очаквания за още по-силна икономическа намеса на държавата.

Облекчен режим за учениците от 13 до 16 април
От 2 до 4 часа дневно ще бъдат ангажирани учениците по време на облекчения режим на дистанционно обучение. В този период на обучение няма да се пишат оценки и няма да се преподават нови знания. Теми с великденска насоченост, интересни факти и видео материали по отделните учебни предмети, консултации с учители, педагогически съветници и психолози, припомняне на хигиенните мерки против разпространението на Covid-19, ще ангажират вниманието на учениците.

Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика − в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 4 юли 2024 г.

В „България днес“ на 4 юли говорим за това как климатичните промени засягат най-уязвимите групи и за произтичащия от тях риск от бедност за много българи, разговаряме с Естер Вилемс, нидерландска хореографка и преподавателка по български народни танци в..

публикувано на 04.07.24 в 19:00

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 7

В седмия брой на предаването с водещ Красимир Мартинов гостуваме на българите в Албания, за да узнаем повече за Голо бърдо и неговите хора. От учители и кметове научаваме и как българите в Гора пазят езика и културурата си, а също - с какви..

публикувано на 04.07.24 в 12:00

България днес - 3 юли 2024 г.

Българите в Албания – централна тема в "България днес" на 3 юли. Повод са резултатите от преброяването на населението в Балканската държава, според които над 7 хиляди души са се определили като етнически българи. Реално ли е това..

публикувано на 03.07.24 в 19:00