Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 35

Илюстративна снимка
Снимка: БГНЕС

Нови случаи на коронавирус и нови жертви
По данни на Националния оперативен щаб към 18:00 часа на 11 април, потвърдените случаи на Covid-19 у нас са 661, с 13 повече в сравнение с изминалото денонощие. 230 от заразените са настанени в болница, като 35 от тях са в интензивно отделение. След два нови смъртни случая, жертвите на Covid-19 в България стават 28. Излекувани са 62 пациенти.

Задължително с маски на обществени места
От 12 до 26 април всички граждани се задължават да носят защитна маска за лице или друго средство, покриващо носа и устата (в т.ч. кърпа, шал и др.), когато се намират в закрити или на открити обществени места – превозни средства на градския транспорт, търговски обекти, паркове, градини, църкви, манастири, зали, улици, автобусни спирки и др. Разпореждането е обявено в заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, с която можете да се запознаете ТУК

Призиви за спазване на извънредните мерки
Българският лекарски съюз призова, който може, през следващата седмица да остане вкъщи. Лекарите посочват, че близо месец след  въвеждането на извънредното положение, резултатите в борбата с коронавируса в България са видими и не трябва да се обезсмислят положените усилия.

Председателят на Националното сдружение на общините Даниел Панов излезе с призив към кметовете за строг контрол на ограничителните мерки по пазарите. В открито писмо той настоява производителите, търговците, както и клиентите да не излагат с действията си на риск живота и здравето на своите близки.

Заради неспазване на противоепидемичните мерки, столичната полиция затваря най-големия пазар в София – Женския. 

В София полицаи следят за физическата дистанция
Целият ресурс на столичната полиция е мобилизиран, за да контролира забраните за събиране на хора на едно място и за разходки в парковете и градини. Мерките са съвместни между Столичната община и Столичната дирекция на вътрешните работи. „Пролетта и слънцето създават измамното усещане, че всичко е приключило. Анализите на експертите показват, че следващите дни са изключително рискови“, предупреди кметът Йорданка Фандъкова

Храмовете в Кърджали с безконтактни термометри
Кметът Хасан Азис подари на храмовете в града безконтактни термометри като превантивна мярка срещу разпространението на коронавиресната инфекция. Въпреки това, кметът призова жителите и гостите на общината - християни и мюсюлмани, да не посещават местата за молитва по време на великденските празници, както и по време на започващия на 24 април Рамазан Байрам, за да се предотврати заразата.  

Столични квартали с КПП
Под засилено полицейско наблюдение осъмнаха кварталите "Христо Ботев", "Факултета", "Филиповци" и част от "Орландовци". Изградени са общо 63 контролно-пропускателни пункта. През тях се разрешава преминаването на хора, които отиват или се връщат от работа или имат основателна причина за напускане на района.

Масово тестване в Банско на 12 април
Тестовете трябва да установят дали има изграден колективен имунитет срещу коронавируса, след като градът беше поставен под 14 дневна пълна карантина. Ще бъдат изследвани много повече от първоначално обявените 1000 жители на общината. 

11 държави признават изтекли български лични документи
Заради пандемията от коронавируса, Австрия, Великобритания, Гърция, Ирландия, Катар, Норвегия, Словакия, Турция, Франция, Хърватия и Чехия ще признават за валидни изтеклите в периода от 13 март до 31 октомври 2020 г. български лични документи, съобщи Министерството на външните работи. Други 7 държави към момента признават със специални условия изтекли български лични документи – Словения, Португалия, Черна гора, Босна и Херцеговина, както и Иран, Индонезия и Нигерия. Подробностите – ТУК

Еднократна помощ от 375 лева за родители в неплатен отпуск
Помощта ще се отпуска, когато двамата родители или самотният родител използват неплатен отпуск минимум 20 работни дни, поради невъзможност за осигуряване на дистанционна работа, когато не получават други социални помощи и при изчерпване на възможността за платен отпуск. На брифинг в Министерския съвет министърът на труда и социалната политика Деница Сачева посочи, че са отделени 20 милиона лева, които биха стигнали за 55 хиляди семейства. 

Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика − в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 7

В седмия брой на предаването с водещ Красимир Мартинов гостуваме на българите в Албания, за да узнаем повече за Голо бърдо и неговите хора. От учители и кметове научаваме и как българите в Гора пазят езика и културурата си, а също - с какви..

публикувано на 04.07.24 в 12:00

България днес - 3 юли 2024 г.

Българите в Албания – централна тема в "България днес" на 3 юли. Повод са резултатите от преброяването на населението в Балканската държава, според които над 7 хиляди души са се определили като етнически българи. Реално ли е това..

публикувано на 03.07.24 в 19:00

България днес - 2 юли 2024 г.

В "България днес" правим преход от Западните покрайнини до… Нова Англия (САЩ), а повод ни дават две събития – международен форум, който ни напомни за значими българи в Сърбия и Празник на розата в Бостън. Ако планирате да прекарате лятната си отпуска в..

публикувано на 02.07.24 в 19:00