Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обединени усилия в борбата срещу Сovid-19

Снимка: Pixabay

Като знак на доброто сътрудничество между България за Обединените арабски емирства, страната ни вече е доставила 32 тона храни – зеленчуци, месо и млечни продукти. В замяна е получила 15 тона медицински консумативи - маски, ръкавици, дезинфектанти и облекла.  

От Правителствената информационна служба съобщават детайли по сделката, като посочват, че министърът на икономиката Емил Караниколов е пътувал до Абу Даби и е провел среща с държавния министър Ахмед Али Ал Сайег, който е специален пратеник на престолонаследника и отговаря за координацията на отношенията с нашата страна. Двамата са обсъдили двустранното сътрудничество в контекста на предизвикателствата в пандемията Covid-19.

На редовния си сутрешен брифинг за ситуацията около разпространението на коронавируса у нас ръководителят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски посочи, че „вече запасите от лекарства са съществени за решаване на проблемите“  и здравните заведения разполагат с количества, с които може да бъдат лекувани над 16 хиляди души – „като пълни дози за лечение“. 

Общият брой на доказаните случаи на коронавирусна инфекция у нас достигна 676, след като за последните 12 часа са регистрирани 7 нови пациенти с Covid-19, 6 от които са хоспитализирани. Увеличението на случаите от предходния ден е с 1 %. Няма нови области, в които да са регистрирани пациенти с Covid-19. 

Излекувани до момента са 71 пациенти, а още трима души с доказана коронавирусна инфекция са починали през изминалото денонощие - жена на 68 години от Хисар, която е била в тежко състояние, с множество придружаващи заболявания, мъж на 58 години в Хасково и мъж на 38 години в „Пирогов“, с тежка двустранна пневмония.

Така броят на починалите с коронавирус у нас достига 31 души – сред тях 17 мъже и 14 жени, средната им възраст е 64 години.

Запис на брифинга на Националния оператвине щаб ще намерите ТУК

Междувременно, снощи лекари от спешната болница "Пирогов" в столицата излязоха пред здравното заведение и с ръкопляскания призоваха гражданите да си останат вкъщи, за да предпазят тях - лекарите

Медиците от болницата, приела множество пациенти с коронавирус, публикуваха видео във Facebook, в което участват директорът проф. Асен Балтов, д-р Михаил Димитров, д-р Теа Александрова, д-р Петър Сакелариев, д-р Димитрина Димитрова, д-р Шеип Панев. 

"Екипът на "Пирогов" е дежурен 24/7 в болницата за Вас, останете си ВКЪЩИ за нас", написаха те в текст към клипа със същото послание.

Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика − в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 26 септември 2024 г.

В "България днес" на 26 септември отбелязваме Европейския ден на езиците. По този повод разговаряме със Свилена Георгиева от Генерална дирекция "Писмени преводи" на Европейската комисия. Тя разказва за ролята на преводача в контекста на новите технологии..

публикувано на 26.09.24 в 19:00

България днес - 25 септември 2024 г.

За образованието с надежда и за учителите с признание – така може да определим разговора на Гергана Манчева с проф. Христо Бонджолов, който ще чуете в „България днес“ тази сряда. След това ще припомним историята, която пише..

публикувано на 25.09.24 в 19:00

България днес - 24 септември 2024 г.

С отзвука от Деня на независимостта на България започва днешната програма на Радио България. Ще чуете вдъхновение от думи в размислите и страстите на поета Иван Ланджев, след което ще отдадем заслуженото на модата, но от стомана. За финал ще говорим за..

публикувано на 24.09.24 в 19:00