Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

4 нови жертви на Covid-19 в България

Снимка: БГНЕС

По информация на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса, към 08:00 часа на 14 април, в България са регистрирани 19 нови случая на инфекцията, с което общият брой на заболелите става 695. 

Починалите са 35, като само в последното денонощие има четири нови смъртни случая – мъж на 43 години от Пещера с диабет и хипертония, мъж на 86 г. в столичната болница „Пирогов“, с хронична бъбречна недостатъчност, хронична мозъчно-съдова недостатъчност и артериална хипертония, мъж на 85 и жена на 73 години в Смолян, и двамата с множество придружаващи заболявания. 

Общо настанените в болница с коронавирус са 194 души, 122 от тях са в София. 

На сутрешния си брифинг ръководителят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски благодаря на посолството на САЩ в България, които е дарило 6 500 PCR теста. Той изтъкна и, че в някои части на Европа с една-две седмици закъснение следват българските стъпки в борбата с Covid-19. 

В Министерството на здравеопазването се работи по възстановяването на ваксинациите на децата, женските консултации и постепенното отваряне на болниците за планови операции и планово лечение, информира още ген. Мутафчийски.

В Банско продължава акцията по масово тестване на населението. Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев посочи, че при 334 изследвани са установени 28 положителни проби, но в момента с активна инфекция са само трима. 17 души са дали резултат, че са изкарали заболяването преди 1-2 месеца, а 8 души са с наскоро прекарана инфекция.

Около 8% от изследваните лица са имали среща с вируса – по-скоро или по-отдавна - това означава, че не можем да спрем циркулацията на вируса, но успяваме да я задържим под контрол, така че това разпространение да бъде на най-ниска цена, коментира доц. Кунчев.

Запис на брифинга на Националния оперативен щаб можете да чуете ТУК

Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика − в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 26 септември 2024 г.

В "България днес" на 26 септември отбелязваме Европейския ден на езиците. По този повод разговаряме със Свилена Георгиева от Генерална дирекция "Писмени преводи" на Европейската комисия. Тя разказва за ролята на преводача в контекста на новите технологии..

публикувано на 26.09.24 в 19:00

България днес - 25 септември 2024 г.

За образованието с надежда и за учителите с признание – така може да определим разговора на Гергана Манчева с проф. Христо Бонджолов, който ще чуете в „България днес“ тази сряда. След това ще припомним историята, която пише..

публикувано на 25.09.24 в 19:00

България днес - 24 септември 2024 г.

С отзвука от Деня на независимостта на България, започва днешната програма на Радио България. Ще чуете вдъхновение от думи в размислите и страстите на поета Иван Ланджев, след което ще отдадем заслуженото на модата, но от стомана. За финал ще говорим..

публикувано на 24.09.24 в 19:00