Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да не пренебрегваме личната хигиена и здравето по празниците

Снимка: БТА

Дори и след пика на епидемията от Covid-19, когато вече доста хора ще са били заразени и ще има изграден начален колективен имунитет, ще трябва още месеци да спазваме определени противоепидемични мерки, да внимаваме при ползването на обществен транспорт, посещения в магазини и на публични места. Такова мнение изказа в интервю за БНР един от водещите специалисти в областта на имунологията и алергологията в България акад. Богдан Петрунов.

В навечерието на православния Великден, както и в светлината на все по-ласкавите слънчеви лъчи, които ни провокират да прекарваме повече време навън, ще ви напомним някои ценни съвети, дадени от български експерти за аудиторията на БНР. Те ще ни помогнат в условията на пандемията да задържим вирусите по-далеч от себе си и да запазим както нашето здраве, така и здравето на нашите близки.

Преди дни в България бе въведена заповед, която ни задължава до 26 април да носим защитни маски на публични места. Това е важна мярка срещу разпространението на заразата, тъй като най-опасни са хората, които безсимптомно разпръскват инфекцията около себе, посочва доц. Росица Вачева, председател на Българската асоциация по превенция и контрол на нозокомиалните инфекции и началник на лабораторията по микробиология и вирусология към Университетската болница „Царица Йоанна” в София.

Доц. Вачева е категорична, че е добре да носим маска при всички случаи на излизане навън - при пазаруване, пътуване в градския транспорт, в аптека, общуване с персонал в административни заведения. Аерозол, който може да бъде вдишан от стоящите наблизо, се отделя и при говорене, а не само при кашляне и кихане, предупреждава доц. Вачева, като уточнява:

„Също трябва да е ясно, че когато се ползва маска, веднъж поставена, тя не трябва да се пипа от външната страна. Не се сваля, когато говорим. Тя е абсолютно неефективна, ако виси на врата. Когато решим да я сваляме, трябва да я хванем и отстраним за ластиците или връзките, с които е прикрепена, и да я изхвърлим, ако е за еднократна употреба. Веднъж поставена и ползвана, тя е контаминирана”.

Другото, за което не бива да забравяме, е хигиената на ръцете – тяхното често миене със сапун и дезинфекциране. За да бъде ефективен, дезинфектантът се нанася върху сухи ръце, като те се обтриват в продължение на 20-30 секунди. След това те не се бършат и мият, а се оставят да изсъхнат.

Но, за да се предпазим от вирусите – не само Covid-19, а и всички останали, трябва активно да поработим и върху усилването на естествения си имунитет. Как се постига това? Ето какво отговаря акад. Богдан Петрунов:

„Първо, да сме в атмосфера на чист от замърсители въздух. А също чрез активно спортуване (независимо от възрастта) и качествена храна – разнообразна и пълноценна. В този период на пандемия, в който се намираме сега, в никакъв случай не трябва да се придържаме към вегетарианство и веганство, защото по този начин не поемаме пълноценни аминокиселини и достатъчно качествени белтъци. А точно те изграждат антителата, които са в основата на имунитета“.

Веднъж осмислени, усвоени и станали част от нашето ежедневие, тези съвети ще ни помогнат да водим по-качествен и пълноценен начин на живот и по-рядко да висим пред лекарските кабинети.

Редактор: Миглена Иванова

Снимки: БНР

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Климатичните промени носят по-големи разходи и риск от бедност за много българи

Населението на България, и най-вече хората с нисък социално-икономически статус, са сред най-уязвимите групи в ЕС по отношение на промените в климата. Причините за това са няколко. Страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в ЕС –..

публикувано на 03.07.24 в 10:45

Оранжев код за опасни валежи в 7 области от Централна България в сряда

В сряда , 3 юли, от полунощ валежите и опасността от градушки ще се пренасят от запад към Централна и в Югозападна България. След обяд от югозапад облачността ще се разкъсва и ще намалява до слънчево. Минималните температури ще са между 14 и 23°,..

публикувано на 02.07.24 в 19:35

България днес - 2 юли 2024 г.

В "България днес" правим преход от Западните покрайнини до… Нова Англия (САЩ), а повод ни дават две събития – международен форум, който ни напомни за значими българи в Сърбия и Празник на розата в Бостън. Ако планирате да прекарате лятната си отпуска в..

публикувано на 02.07.24 в 19:00