Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да не пренебрегваме личната хигиена и здравето по празниците

Снимка: БТА

Дори и след пика на епидемията от Covid-19, когато вече доста хора ще са били заразени и ще има изграден начален колективен имунитет, ще трябва още месеци да спазваме определени противоепидемични мерки, да внимаваме при ползването на обществен транспорт, посещения в магазини и на публични места. Такова мнение изказа в интервю за БНР един от водещите специалисти в областта на имунологията и алергологията в България акад. Богдан Петрунов.

В навечерието на православния Великден, както и в светлината на все по-ласкавите слънчеви лъчи, които ни провокират да прекарваме повече време навън, ще ви напомним някои ценни съвети, дадени от български експерти за аудиторията на БНР. Те ще ни помогнат в условията на пандемията да задържим вирусите по-далеч от себе си и да запазим както нашето здраве, така и здравето на нашите близки.

Преди дни в България бе въведена заповед, която ни задължава до 26 април да носим защитни маски на публични места. Това е важна мярка срещу разпространението на заразата, тъй като най-опасни са хората, които безсимптомно разпръскват инфекцията около себе, посочва доц. Росица Вачева, председател на Българската асоциация по превенция и контрол на нозокомиалните инфекции и началник на лабораторията по микробиология и вирусология към Университетската болница „Царица Йоанна” в София.

Доц. Вачева е категорична, че е добре да носим маска при всички случаи на излизане навън - при пазаруване, пътуване в градския транспорт, в аптека, общуване с персонал в административни заведения. Аерозол, който може да бъде вдишан от стоящите наблизо, се отделя и при говорене, а не само при кашляне и кихане, предупреждава доц. Вачева, като уточнява:

„Също трябва да е ясно, че когато се ползва маска, веднъж поставена, тя не трябва да се пипа от външната страна. Не се сваля, когато говорим. Тя е абсолютно неефективна, ако виси на врата. Когато решим да я сваляме, трябва да я хванем и отстраним за ластиците или връзките, с които е прикрепена, и да я изхвърлим, ако е за еднократна употреба. Веднъж поставена и ползвана, тя е контаминирана”.

Другото, за което не бива да забравяме, е хигиената на ръцете – тяхното често миене със сапун и дезинфекциране. За да бъде ефективен, дезинфектантът се нанася върху сухи ръце, като те се обтриват в продължение на 20-30 секунди. След това те не се бършат и мият, а се оставят да изсъхнат.

Но, за да се предпазим от вирусите – не само Covid-19, а и всички останали, трябва активно да поработим и върху усилването на естествения си имунитет. Как се постига това? Ето какво отговаря акад. Богдан Петрунов:

„Първо, да сме в атмосфера на чист от замърсители въздух. А също чрез активно спортуване (независимо от възрастта) и качествена храна – разнообразна и пълноценна. В този период на пандемия, в който се намираме сега, в никакъв случай не трябва да се придържаме към вегетарианство и веганство, защото по този начин не поемаме пълноценни аминокиселини и достатъчно качествени белтъци. А точно те изграждат антителата, които са в основата на имунитета“.

Веднъж осмислени, усвоени и станали част от нашето ежедневие, тези съвети ще ни помогнат да водим по-качествен и пълноценен начин на живот и по-рядко да висим пред лекарските кабинети.

Редактор: Миглена Иванова

Снимки: БНР

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Лекторатите по българистика имат важна роля за "запалване" на интереса към България по света

Над 30 българисти от единайсет страни се събраха на двудневен форум в София и Пловдив, посветен на кирилицата, за да представят последните си достижения в изследването на Кирило-Методиевото дело и да напомнят, че българската средновековна култура е..

публикувано на 28.06.24 в 11:30
Доц. Росен Калпачки

България е сред страните с най-много жертви на инсулти в ЕС

В България умиращите от инсулт са четири пъти повече, в сравнение с останалите държави в ЕС, сочи доклад на Европейската комисия от 2021г. През 2023 г. в страната ни са регистрирани 45 хиляди пациенти с инсулт, от които над 5500 са починали..

публикувано на 27.06.24 в 19:58

България беше представена на изложение за висше образование в Япония

Български висши училища се включиха в проведеното в Япония Изложение за висше образование в ЕС, което се проведе на 15 и 16 юни 2024 г. в Токио и Киото. Сред образователните институции от 20 държави-членки на ЕС бяха Медицинският университет в..

публикувано на 27.06.24 в 17:35