Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 60

| обновено на 06.05.20 в 21:35
Снимка: БГНЕС

Българският премиер отново призова за дисциплина
По повод обявения на 6 май антирекорд по броя на заразените с Covid-19 за последното денонощие – 69 души, премиерът Бойко Борисов коментира, че новозаразените са на „клъстери“ и затова държавата си е позволила да премахне контролните пунктове. „Но виждате, всички, които пристигат от чужбина, пренасят вируса. Престъпно е заразени българи от чужбина да се върнат и да заразят цял квартал. Как ще тръгне така туризма у нас?“, риторично попита Борисов и каза: „Ако сме дисциплинирани и се спазват мерките, няма да има ръст на заболелите“.

По-късно, след Срещата на върха "ЕС-Западни Балкани", проведена през видеоконферентна връзка, той заяви, че при повишение на заболеваемостта от над 100 души на ден, отново ще се върнат по-строгите ограничителни мерки. Бойко Борисов цитира Института "Роберт Кох", който твърди, че пандемията не е отминала. Той информира и, че Европейският съюз е мобилизирал пакет от над 3,3 млрд. евро за здравния сектор в страните от Западните Балкани. Още от брифинга на министър-председателя - ТУК

Български сезонни работници - блокирани на парижко летище
Около 70 българи, заминали за сезонна работа във Франция, при кацането си в Париж са били задържани от граничната полиция там. Били са щателно проверявани, иззети са им документи и телефони. От Министерството на външните работи потвърдиха за случая и увериха, че посолството ни в Париж е в непрекъснат контакт с блокираните сънародници. Чуйте какво разказват някои от тях пред БНР

Издирват се пътниците на цял автобус
Прокуратурата проверява, как на 1 май две жени от с. Брягово са се придвижили от София до Хасково. Те са пристигнали с полет от Нидерландия, заразени с Covid-19. След неуспешни опити да бъде издирен шофьорът, който ги е превозвал, е установено, че жените са излъгали. Те са пътували с автобус от София до Хасково и после с такси до с. Брягово. Издирват се пътниците от автобуса. 

20 нови случая на коронавирус на 6 май
Общият брой на потвърдените случаи в България е 1778, по данни на Националния оперативен щаб, към 17:00 часа на 6 май. 353 от заразените са настанени в лечебни заведения, 38 от които са в интензивни отделения. Починалите заради усложненията на коронавируса у нас са общо 84, излекувани са 360 души. 

13 души от армията са позитивни за коронавирус
До момента военните с доказан Covid-19 са четирима военнослужещи и деветима цивилни, обясни началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. По думите му, тяхното състояние е стабилно. Адмиралът изрази благодарност към военните медици, които са в първите редици на борбата с коронавируса.

Без парад в София за Гергьовден
Заради кризата с Covid-19, традиционният парад за Деня на храбростта и празник на Българската армия в центъра на София беше отменен, не се проведе и обичайната церемония по освещаване на бойните знамена. На няколко места в страната обаче военните успяха да покажат своите умения. Подробности за отбелязването на празника - ТУК

КПП остават само в един български град
Като част от смекчаването на мерките в борбата са Covid-19, всички контролно-пропускателни пунктове между областните градове вече са премахнати, с изключение на тези при Ямбол, тъй като епидемиологичната обстановка го налага, обясниха от МВР

От 21 март, когато бяха въведени КПП, полицията е върнала над 230 000 граждани и е проверила 62 940 декларации. 3750 от лицата са заявили, че отиват на работа, но са нямали трудови договори. 528 от тях са регистрирани като безработни. Съставени са 21 215 акта за неспазване на въведените противоепидемични мерки. 16 305 от тях са за неносене на маски.

Проверки на противоепидемичните мерки в заведенията
Българската агенция по безопасност на храните започва масови проверки в ресторантите и заведенията за спазване на противоепидемичните мерки. Пред БНР д-р Любомир Кулински, директор на дирекция „Контрол на храните“ в агенцията, обобщи трите най-важните изисквания, които всеки собственик трябва да изпълни – дистанция, лични предпазни средства и хигиена. 

Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика − в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 7

В седмия брой на предаването с водещ Красимир Мартинов гостуваме на българите в Албания, за да узнаем повече за Голо бърдо и неговите хора. От учители и кметове научаваме и как българите в Гора пазят езика и културурата си, а също - с какви..

публикувано на 04.07.24 в 12:00

България днес - 3 юли 2024 г.

Българите в Албания – централна тема в "България днес" на 3 юли. Повод са резултатите от преброяването на населението в Балканската държава, според които над 7 хиляди души са се определили като етнически българи. Реално ли е това..

публикувано на 03.07.24 в 19:00

България днес - 2 юли 2024 г.

В "България днес" правим преход от Западните покрайнини до… Нова Англия (САЩ), а повод ни дават две събития – международен форум, който ни напомни за значими българи в Сърбия и Празник на розата в Бостън. Ако планирате да прекарате лятната си отпуска в..

публикувано на 02.07.24 в 19:00