Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очертава се добра реколта на череши в Кюстендил

Снимка: БГНЕС

Превъзходните череши от Кюстендил тръгнаха вече към пазарите в страната ни. Удвоени мерки за сигурност заради пандемията има в овощните градините и при превоза.

Едва ли има българин, който да не познава град Кюстендил като мястото, където се отглеждат най-вкусните череши у нас, а най-вероятно и в света. Българският сорт череши се нарича кюстендилска хрущялка и е разработен от Института по земеделие в града. Плодовете са едри, сърцевидни и с тъмночервена кожица. Кюстендилските череши са сладки и с приятна киселина и имат много добри вкусови качества. Това е едно от големите богатства, които пазят и грижовно отглеждат хората в подножието на планината Осогово.

В условията на ограничителни мерки заради пандемията от Covid-19 преди броени дни започна кампания по прибиране на плодовете в черешовите масиви. Собствениците на овощни градини в Кюстендил са хиляди, стотици са и семействата на сезонните работници, които идват в града специално в сезона на черешите, защото има много работа, а това им гарантира за кратко време добри доходи. Най-големият проблем в момента е тъкмо извозването на берачите до черешовите градини, което заради санитарните мерки не може да става с автобуси и на големи групи, коментират от местните земеделски кооперации.


„Чака ни една по-различна черешова кампания в Кюстендил с оглед на здравните мерки и затова внимателно ще следим работниците - както тези, които ще бъдат в масивите, така и на пунктовете, където ще бъде предавана продукцията“ – казва кметът на града Петър Паунов.


„Категорично с участието на полиция и жандармерия ще бъде организирана охраната на масивите. Традиционно с уреди за нощно виждане ще се следи да няма хора сред овощните градини в тъмните часове от денонощието. Работа в тях ще се извършва само от 8 и 20 ч., а след това никой няма право да влиза там. В периода на кампанията движението в градините става само с документ за собственост, а превозвачите трябва да представят съответните кантарни бележки или фактури, от мястото където са закупени. Ако не притежават валиден документ за продукцията си, те са заплашени всичко, дори и превозното им средство, да бъде конфискувано. По време на кампанията по прибиране на реколтата ще има поне три контролно-пропускателни пункта, които ще следят основно за черешовата продукция, правят се непрекъснати проверки на почти всички превозни средства, които преминават“, обясни градоначалникът.

През 2019 г. количеството набрани череши в Кюстендил е над 9 хил. тона, а реколтата тази година е по-добра и може да надхвърли 10 хил. тона. „Зависи каква част от тази продукция ще бъде съхранена. Молим се на Бог да няма градушки, да няма бури, а оттам нататък съхраненото да бъде прибрано и годно за консумация“ – казва Петър Паунов:

„Настоящите дъждове са много полезни за реколтата ни, но се надявам в началото на юни да спрат, за да не се напукат черешите и продукцията да може да бъде годна за прясна консумация. Готови сме да осъществим връзка с големите търговски вериги, а от друга страна и нашите производители са достатъчно мобилни в търсете на пазари. Иначе, доказаната като вкусови качества кюстендилска продукция, без съмнение, навсякъде е желана както на българския, така и на международните пазари. Надявам се, че ще има добра реализация тази година. В момента има държавен стимул за българските преработватели. Ако те закупят над 30% повече българска продукция, отколкото предходната година, ще получават по 50 лв. на тон допълнително. Дано преработвателите да се ориентират основно към вътрешния пазар, което ще е подкрепа за нашите производители. Надявам се, че тази година точно българският пазар ще бъде наситен с череши от Кюстендил и впоследствие той ще ни се отблагодари за положения труд“.

Чуйте интервюто в звуковия файл.

Снимки: БГНЕС


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Лекторатите по българистика имат важна роля за "запалване" на интереса към България по света

Над 30 българисти от единайсет страни се събраха на двудневен форум в София и Пловдив, посветен на кирилицата, за да представят последните си достижения в изследването на Кирило-Методиевото дело и да напомнят, че българската средновековна култура е..

публикувано на 28.06.24 в 11:30
Доц. Росен Калпачки

България е сред страните с най-много жертви на инсулти в ЕС

В България умиращите от инсулт са четири пъти повече, в сравнение с останалите държави в ЕС, сочи доклад на Европейската комисия от 2021г. През 2023 г. в страната ни са регистрирани 45 хиляди пациенти с инсулт, от които над 5500 са починали..

публикувано на 27.06.24 в 19:58

България беше представена на изложение за висше образование в Япония

Български висши училища се включиха в проведеното в Япония Изложение за висше образование в ЕС, което се проведе на 15 и 16 юни 2024 г. в Токио и Киото. Сред образователните институции от 20 държави-членки на ЕС бяха Медицинският университет в..

публикувано на 27.06.24 в 17:35