Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 85

Снимка: БТА

На 1-ви юни започва летният туристически сезон в България
От 1 юни България ще приема гости от 29 държави, съобщи Министерството на туризма. Отпада задължителната 14-дневна карантина за влизащите в България от страните в ЕС, Сърбия и Северна Македония. Изключение са пристигащите от 8 европейски страни, в които все още има висока заболеваемост от Covid-19. Това са Швеция, Белгия, Ирландия, Португалия, Испания, Малта, Италия, Великобритания и Северна Ирландия. За пристигащите от тези 8 държави, карантината остава. Списъкът подлежи на актуализация в зависимост от развитието на епидемичната обстановка и решенията на правителството.

Първо посещение на държавен глава в България след пандемията
Президентът на Сърбия Александър Вучич пристига на 1 юни на посещение в България по покана на премиера Бойко Борисов. Това ще е първото идване на чуждестранен политик в страната след пандемията. Борисов и Вучич ще инспектират напредъка по изграждането на автомагистрала „Европа“ и газопровода „Балкански поток“. Проектите са от изключително значение за инфраструктурното свързване между България и Сърбия, и на Балканите с Европа. Премиерът ще посрещне госта на летище София и двамата ще обсъдят развитието на двустранните отношения. Акцент в разговорите ще бъде и европейската перспектива пред Сърбия. Премиерът Бойко Борисов заяви, че след дни очаква да посрещне и гръцкия премиер Кириакос Мицотакис.

Външните министри на България и Сърбия разговаряха за пандемията
Външните министри на България и Сърбия Екатерина Захариева и Ивица Дачич разговаряха по телефона. Двамата министри, които са и вицепремиери, установиха, че благодарение на навременните мерки епидемиологичната ситуация, причинена от пандемията се е подобрила значително. Затова е започнало пълно нормализиране на отношенията и продължаване на сътрудничеството. Министрите заявиха, че по време на Covid-19 е поддържано постоянно ниво на комуникация, което доведе и до споразумението от 19 май за нормализиране на режима на влизане и откриване на граничните пунктове. За да запази динамиката на разговорите, Дачич покани Захариева да посети Сърбия.

Отиваме към опашката на епидемията с Covid-19
Наблюдава се умора на епидемията, каза пред БНР доц. Георги Попов, началник на Инфекциозната клиника във Военномедицинска академия и член на Националния оперативен щаб. Появяват се единични случаи − някой ден повече, друг по-малко, но „стабилно отиваме към епидемичната опашка“, смята експертът. Здравната система на България се справи благодарение на това, че ударът не бе толкова силен като в Италия и имахме опита на Европа и Китай, посочи Попов. Група български лекари са посетили изследователския център към университетската болницата в град Павия, Италия. От италианските си колеги те научили, че изградения имунитет при преболедувалите инфекцията изчезва след около 3 месеца, заяви Попов.

14 нови случая на коронавирус
За изминалото денонощие в България са установени 14 нови случая на Covid-19. Направени са 606 теста. Сред новозаразените са двама медици − стоматолог от София и лекар от Сливен. Има и 4-годишно дете, което е член на семейството на лекарка в Сливен. Общо броят на регистрираните с коронавирус в страната достигна 2513. В болници на активно лечение са настанени 161 лица. 17 са в интензивни отделения. Излекувани за последните 24 часа са 10 пациента. Общият брой на излекуваните вече е 1074. Починала е една жена на 64 години от Сливен, която е имала и диабет.

През 2021 г. България ще достигне икономическото ниво от преди Covid-19
Прогнозите са, още през 2021 г. България почти да възстанови това, което бе преди пандемията. Дори за първото тримесечие резултати са по-добри от първите 3 месеца на 2019 г., каза пред БНР министърът на икономиката Емил Караниколов. Основни приоритети на управлението при обявяването на извънредното положение са били на първо място здравето на хората и съхраняването на повече сектори от икономиката. Значителна част от секторите не спряха работа, работната сила е в кондиция, каза още министър Караниколов. Мярката 60% държавна подкрепа за заплати и осигуровки е запазила 240 000 работни места. Без мярката „60/40“ сега безработицата в страната щеше да е 18%, подчерта министърът.

През юни 60% от съкратените заради пандемията отново ще имат работа
В последните две седмици се наблюдава трайна тенденция повече хора да намират работа на ден, отколкото да се регистрират като безработни в бюрата по труда, съобщиха от Министерството на труда и социалната политика. В последната седмица от извънредното положение средно по 1225 души на ден са били устройвани на пазара на труда, а от 25 до 29 май броят им се е увеличил с 26% − до 1547 на ден. В същото време дневно се регистрират средно 1000 безработни, колкото бяха и преди кризата. Ако тенденцията се запази и през юни, близо 60% от безработните ще намерят работа, включително и в сферата на туризма, хотелиерството и ресторантьорството, смятат от министерството.

Коронавирусът порази и доходите на банките
През април печалбата на банките в България се свива с близо 60%, сочат данните на Българската народна банка. За месеца, който попада в рамките на извънредното положение, въведено в средата на март, отчетената от банките печалба е 30 млн. евро, което е с над 42 млн. евро под резултата от година по-рано. Една от причините за резкия спад е потиснатата кредитна активност на клиентите. В същото време през април банките отчитат и много по-ниски приходи от такси и комисиони. Това също се дължи на стагнацията около мерките срещу вируса, които блокираха много бизнеси и доведоха до по-малко банкови и картови разплащания.


Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика - в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 26 септември 2024 г.

В "България днес" на 26 септември отбелязваме Европейския ден на езиците. По този повод разговаряме със Свилена Георгиева от Генерална дирекция "Писмени преводи" на Европейската комисия. Тя разказва за ролята на преводача в контекста на новите технологии..

публикувано на 26.09.24 в 19:00

България днес - 25 септември 2024 г.

За образованието с надежда и за учителите с признание – така може да определим разговора на Гергана Манчева с проф. Христо Бонджолов, който ще чуете в „България днес“ тази сряда. След това ще припомним историята, която пише..

публикувано на 25.09.24 в 19:00

България днес - 24 септември 2024 г.

С отзвука от Деня на независимостта на България, започва днешната програма на Радио България. Ще чуете вдъхновение от думи в размислите и страстите на поета Иван Ланджев, след което ще отдадем заслуженото на модата, но от стомана. За финал ще говорим..

публикувано на 24.09.24 в 19:00