Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избрано от колекцията на Радио България...

Стрелча лекува с минералните си извори

Снимка: Facebook/Аз обичам Стрелча

Най-голямото богатство на средногорското градче Стрелча се крие в лековитата му вода. В планинската земя, щедро надарена с минерални извори, траките първи оставили следи. Тяхното светилище − хероон „Жаба могила” може да се види и до днес, наред с много други забележителности. Интересни също са живописните скали с причудливи форми, средновековната крепост „Стрелчанско кале”, Историческият музей в града.

Освен банята в центъра на Стрелча, в околностите ѝ се намира прочутият с лечебните си свойства извор „Банчето”. Легендата разказва, че някога болна биволица едва влачела недъгавите си нозе, докато не влязла във водата да се разхлади. Тогава, за изненада на стопанина си, излязла напълно здрава. Защо топлите извори край Стрелча лекуват опорно-двигателния апарат, нервната система, сърдечносъдови заболявания, проблеми на дихателните пътища и други неразположения, прочетете в публикацията “Стрелча – курорт с лековити води, героична история и ухание на рози” от колекцията на Радио България.

Редактор: Диана Цанкова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Бюст-паметник на Васил Левски в Тараклия, Молдова

Паметта за Апостола обединява сънародници от цял свят

Независимо от възраст, вяра, етнос и социална принадлежност, паметта за националния герой на България Васил Левски обединява българите по цял свят. В деня на неговата гибел хиляди се стичат към мемориалите на признателност, за да се поклонят пред..

публикувано на 18.02.24 в 10:16

Петльовден – мъжкият празник за плодовитост

На 2 февруари според българския народен календар се отбелязва празникът Петльовден – за здраве и плодовитост на мъжката челяд. Най-широко той е разпространен в Източна България. Един от задължителните елементи е жертвоприношението на..

публикувано на 02.02.24 в 04:40

Православните християни почитат Свети мъченик Трифон

На 1 февруари Българската православна църква почита паметта на Свети Трифон по нов стил. Денят предшества празника Сретение Господне.  Светецът, живял през III век в малоазийската област Фригия, имал лечителска дарба. Убит е, след като отказал да..

публикувано на 01.02.24 в 04:35