Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатните градски турове отново привличат туристи

Снимка: Free Sofia Tour

През последните няколко седмици сме свидетели на постепенно отпадане на различните забрани, свързани с пандемията от Covid-19 и бавно завръщане към нормалността и предвидимостта в ежедневието. Градските турове са един от най-добрите индикатори за възраждането на туризма, тъй като интересът към тях преди коронакризата бе изключително голям, а потенциалът им не е изчерпан.

Свободни градски обиколки се провеждат в над 300 града в повече от 75 държави по света и България не прави изключение. Освен да се запознаят с историята и забележителностите на съответния град, туристите избират тази туристическа услуга, за да усетят духа населеното място.

По-голям брой индивидуални туристи- пътешественици вследствие на мерките срещу новия коронавирус, прогнозират организатори на градски турове у нас.

„Тази година според мен ще се увеличи броят на индивидуалните туристи от различни националности – прогнозира пред Радио България председателят на Съюза на екскурзоводите в България Христина Неделчева. – Разбира се това зависи от възможностите за транспорт, които те могат да намерят, за да стигнат до морската ни столица Варна. Предполагам, че интересът към участие в този тип пешеходни турове, ще се увеличи. В различните градове по света, а и тук в нашия град, се увеличава броят на индивидуалните туристи-пътешественици, които искат да отседнат в градски хотел, хостел или частна квартира.“

Съюзът на екскурзоводите в България получи одобрение от община Варна да внесе определени промени в графика, по който ще се провеждат пешеходните обиколки в града.

До края на месец юни, всеки ден ще имаме турове на различни езици – посочи Неделчева. – Те ще бъдат кратки и ще включват обекти спрямо интересите на националността, на която се представят. Ще стартираме с румънски, френски, испански, италиански, полски, иврит, английски, а всяка събота и неделя ще имаме турове на български. Разчитаме, че нашият град ще бъде посетен от много българи тази година, тъй като тенденцията е за насърчаване на вътрешния туризъм. За да улесним всички онези, които няма да успеят да дойдат във Варна, а и като реклама за населеното място, тези турове ще бъдат излъчвани чрез livestram във фейсбук страницата на туристическия информационен център.“



Градските туристи са любопитни, задават множество въпроси според своите интереси. Едни се вълнуват от историята на сградите, които виждат, други от отделни личности, които се споменават, трети от начина на живот в България и т.н.

Иван Джамулов е организатор на две градски туристически обиколки в древния град Пловдив. Целта на едната е да разкаже историята на творческия квартал Капана, през призмата на занаятчиите и хората на изкуството, които работят там. Другата – в рамките на 2 часа и половина разкрива културата и историята на града, който беше Европейска столица на културата през 2019 година.

„Поетапно работата ни вече се възстановява, но в доста по-намален капацитет отпреди. В момента максималният размер на групите ни е от 10 човека. Затова ангажираме повече екскурзоводи, за да не се случват струпвания и да се спазва адекватна дистанция. На този етап съумяваме да се справим с наличния ни екип.“

Накрая поглеждаме и към София, където големите групи туристи, спрели пред някоя от символните сгради за града, бяха обичаен щрих в градския пейзаж до Covid-19. Отскоро безплатните градски туристически обиколки в столицата отново са активни. В интервю за БНР- Радио София, организаторът на един от туровете Томислав Рашков, изрази надежда, че засилен интерес към тях ще има от средата на месец юли. Според него, тогава гостите, които посещават столицата „ще могат отново да станат част от едно хубаво туристическо преживяване в рамките на няколко дни, както бяха свикнали“.



Снимки: Free Sofia Tour, Free Varna Tour, Free Plovdiv Tour, Съюз на Екскурзоводите на България



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: facebook.com/kreposttamogilitsa

Нова вълшебна гледка към склоновете на Западни Родопи

В разгара на лятото търсим прохлада в планините, а месеците юли и август са най-натоварени за хотелите и местата за настаняване по горното поречие на Арда. Нова панорамна гледка ще привлича летуващите по пътеките на Западните Родопи. На 6 юли ще бъде..

публикувано на 29.06.24 в 09:15

Басейн, джакузи и батут за детето – българинът вече иска лукс и екстри за лятната почивка

И тази година сезонът на Черноморието ни ще започне в началото на юли месец, а пикът ще е през август. Затова пък юни се очертава като слаб месец за почивки у нас. Може би защото все повече сънародници предпочитат в началото на лятото да..

публикувано на 20.06.24 в 10:30

Музеят на мозайките в Девня с Ден на отворените врати по повод своя годишнина

В Деня на отворените врати – 15 юни, за пръв път пред посетителите на Музея на мозайките в Девня ще бъдат представени и реставрираните находки, открити през 2023 година. Става въпрос за глинени съдове и лампи, изработени в стила на майсторите от..

публикувано на 15.06.24 в 08:15