Наричат аспержите кралски зеленчук, защото успяват да очароват с нежния си вкус Краля Слънце. Той така ги харесал, че накарал градинарите си да ги отглеждат целогодишно, за да ги има постоянно на трапезата си. Оттогава, в Средна и Западна Европа, аспержите са се превърнали в любимо ястие и деликатес. По нашите земи все още възприемат зеленчука за екзотичен и малцина знаят, че в началото на ХХ век България е била най-големият производител на аспержи в Европа. След 1944 г. зелените крехки, напъпили пръчици са набедени като „буржоазно“ ястие и изчезват от българския пазар. В последните години обаче, те се появиха отново на трапезата ни и то отгледани от български производители, чиято продукция е на европейско ниво.
Борислав Иванов и съпругата му, от добричкото село Златия (Североизточна България), са едни от малкото земеделци в страната, които се осмеляват да гледат аспержи. Преди около 5 години те се завръщат от Германия, където са работили в сферата на туризма и гастрономията.
„Решихме да се занимаваме със земеделие, понеже живеем в туристически район, а и Черно море е близо до нас – разказва Борислав. – Навремето дядо ми е бил градинар и ние следваме традицията.“
„Това, което произвеждаме, успяваме да го реализираме. Забелязваме, че с всяка изминала година търсенето става все по-голямо – продължава Борислав. – Освен аспержите, отглеждаме физалис (Physalis) и ревен. По време извънредното положение, заради на пандемията от Сдэса-19, не сме срещнали особени затруднения. Докато бяха затворени пазарите, правехме продажби онлайн и доставяхме продуктите си на място при клиентите. Така успяхме да реализираме всичко. Имаше интерес към аспержите и салатите и към всички зеленчуци. В съвсем малки количества отглеждаме и шафранов минзухар. Сред клиентите ни са и един-два ресторанта от региона. Останалите са от фермерския пазар, където продаваме продукцията си. Работим само аз и жена ми. От време на време, когато се налага, едно момче, което разбира от зеленчуци идва да ни помага, но основното вършим ние.“
Намеренията на Борислав и съпругата му са да увеличат производството на аспержи. Събират ги от април до края на юни. Диетолозите твърдят, че са богати на витамините В6, А и С. Имат и високо съдържание на минерални вещества, особено калций, магнезий, цинк и желязо. Те са и незаменим източник на триптофан, който спомага за доброто настроение и спокойния сън. А за да сме сигурни, че съдържат всичките полезни вещества, трябва да се избират твърди, гладки, с гланц и затворени пъпки. Колкото са по-зелени или съответно по-бели, толкова са по-крехки и полезни.
Чуйте повече в звуковия файл.
Снимки: Градина Иванови, Златия/ facebook
Известната радиожурналистка, позната сред широката аудитория като водеща на знаковото предаване на БНР "Разговор с вас" Божана Димитрова отбелязва днес 85-ата си годишнина. В интервю за БТА тя сподели, че след толкова много години работа пред..
Протест пред сградата на Българската народна банка в защита на българския лев и против влизането на България в Еврозоната започна по обяд в центъра на София. Организатори са партия "Възраждане" и граждански организации. Участниците настояват за..
Спряха частично ремонта на "Дунав мост", свързващ България и Румъния, предаде БНТ. Това се е наложило заради ниските температури през последните дни в Русе и цялата страна.Очаква се следващата седмица ремонтните дейности на "Дунав мост" да бъдат подновени...
Точно преди 3 години, на 24 февруари, започна инвазията на Русия в Украйна – събитие, което събуди Европа 77 години след края на Втората световна война и..
Най-престижният форум на местната власт на Балканите – B40 ще се проведе в София между 24 и 25 февруари. Темата на софийското домакинство е “Бъдещето на..
На 24 февруари "България днес" е изпъстрена със събития и прояви общностите на сънародниците ни зад граница. Ще започнем с темата за свободата и бъдещето,..