Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 101

Снимка: БГНЕС

Изплатените компенсации по мярката 60/40 са 45 млн. евро
Две седмици, преди крайния срок за кандидатстване по мяркатa 60/40 в подкрепа на бизнеса, засегнат от пандемията с Covid-19, изплатените компенсации са около 45 млн. евро. По информация на Националния осигурителен институт това са близо 9% от предвидените около 511 млн. евро. Най-големи суми като компенсации са получили фирми от машиностроенето, търговията и туризма.

Българската икономика е ощетена с 3,6 млрд. евро заради Covid-19
Тази цифра се равнява на доходите и имуществото на 100 хиляди домакинства в България, каза пред БНР Красен Станчев от Института за пазарна икономика. Репресивното затваряне на икономиката през март, което стана не само в България, доведе до дълбок спад в стопанската дейност. Това, че в момента повече хора започват работа, отколкото се регистрират като безработни, е сезонен фактор, посочи анализаторът. Според него е много вероятна втора вълна на безработица.

Премиерът Борисов се срещна със синдикати и работодатели

Икономическите и социалните мерки за преодоляване на последиците от кризата, предизвикана от епидемията от Covid-19, бяха водещата тема на среща между премиера Бойко Борисов и представители на бизнеса и синдикалните организации. Обсъдено е и Националното тристранно споразумение по ключови теми за ускоряване на икономическото развитие в страната, което ще бъде подписано на 17 юни преди заседанието на Министерския съвет.

Според предприемачи, кризата от Covid-19e и икономически шанс за региона
Активното рекламиране на българските и регионалните предприятия трябва да започне сега, защото всеки иска да намери нов доставчик, освен Китай, заяви пред БТА Мартин Йорданов. Сега светът е спрял и е много важно бързо да покажем кои сме и какво правим, допълва предприемачът, който има две предприятия в България и едно в Италия. Проектът "България и другите балкански държави - новата индустриална зона на Европа“ може да донесе бързи резултати до 6 месеца.

Туристическият обмен между Гърция и България е паритетен
Опашките от автомобили на граничните контролно-пропускателни пунктове от България към Гърция, след падането на карантината, не са оценка за качеството на туризма в страната или знак, че българите предпочитат гръцките плажове пред Черноморието. Според Валери Симеонов, зам-председател на парламента и министъра на туризма Николина Ангелкова, засиленият трафик се дължи на транзитни чужди туристи, български сезонни работници или хора с имоти в Гърция. Според статистиката за 2019 г. идващите в България гръцки туристи са били 1.3 млн., което е равно на българите, посетили Гърция - 1.4 млн., отбеляза Ангелкова.

Летният туристически сезон в България ще бъде удължен до октомври
От следващата седмица се очаква постепенно раздвижване на полетната програма на всички основни туроператори и авиопревозвачи, които оперират на българския пазар, съобщи на пресконференция министърът на туризма Николина Ангелкова. Планираните чартърни полети от 25 юни до края на септември за Летище "Бургас" са над 10 600, а за Летище "Варна" - над 6400. „Възможността за субсидиране с 35 евро на седалка за чартърни полети ще позволи да удължим летния сезон до края на октомври“, каза министърът и допълни, че в средата на юли ще се потвърди колко и от кои пазари ще се реализират полети и през октомври. Ангелкова припомни и, че България ще продължи да се рекламира като безопасна дестинация. За тази цел контролът върху сектора ще е безкомпромисен.

Оздравелите отново надвишават новоустановените случаи на Covid-19
Новите установените случаи на Covid-19 в България за изминалото денонощие са 51, при направени 1794 (PCR) теста. Общият брой на регистрираните достигна 3341, показват данните от Единния информационен портал. От тях 1381 са активни, като 253 -ма души са хоспитаризирани. В интензивни отделения са 14. До този момент излекуваните са 1 784, като за последните 24 часа те са 54. От началото на епидемията са починали 176 пациенти, двама от тях през изминалото денонощие (мъж на 41г. и и жена на 82 г.).

Всичко по-важно за COVID-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще открите на още девет езика - в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 27 септември 2024 г.

В Световния ден на туризма пътуваме – в пространството, във времето и в спомените. "България днес" ни отвежда из улиците на древна Сердика и дворцовия комплекс на Константин Велики, за да разберем как са се чувствали хората, които са..

публикувано на 27.09.24 в 19:00

България днес - 26 септември 2024 г.

В "България днес" на 26 септември отбелязваме Европейския ден на езиците. По този повод разговаряме със Свилена Георгиева от Генерална дирекция "Писмени преводи" на Европейската комисия. Тя разказва за ролята на преводача в контекста на новите технологии..

публикувано на 26.09.24 в 19:00

България днес - 25 септември 2024 г.

За образованието с надежда и за учителите с признание – така може да определим разговора на Гергана Манчева с проф. Христо Бонджолов, който ще чуете в „България днес“ тази сряда. След това ще припомним историята, която пише..

публикувано на 25.09.24 в 19:00