Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Към почиващите в България: Избирайте охраняемите плажове!

| обновено на 27.06.20 в 17:42
Снимка: БГНЕС

В края на месеца с чартърни полети в страната ни ще пристигнат първите чуждестранни туристи и плажовете на Черноморието ще се оживят. Присъствието на летовници ще се отрази добре на изпадналия в дълбока криза заради епидемията с коронавирус бранш. Всяка ваканция на морето обаче крие риск и от инциденти. За жалост, още преди да е започнал туристическият сезон, неразумен скок от най-високата част на бургаския мост погуби живота на две деца.

Инциденти могат да се случат дори на най-охранявания морски плаж. Но докато на крайбрежието със спасители почти винаги премеждията завършват с щастлив край, не така стоят нещата на неохраняемите места. Повечето от удавянията на Черноморието стават предимно там, където липсват спасители и медицински специалисти, твърди Антон Налбантов, директор на Водноспасителната служба на Българския червен кръст.


„От всичките 209 плажа по нашето Черноморие средно 110-115 се охраняват – добавя той. – През миналогодишния сезон предотвратените водни инциденти са 3700, докато удавянията са 96 − 36 от тях на морето.”


По повод на трагедията край бургаския мост Антон Налбантов казва, че това е класически случай за неспазване на основните правила за безопасност. От години Българският червен кръст се опитва да обучи децата да се предпазват от инциденти във водата и да си оказват помощ. „Нашата цел е да достигнем до всяко дете и да направим така, че то да бъде приятел с водата, но в същото време да не се надценява”, казва още специалистът, изтъквайки и отговорността на родителите. Според него именно те са отговорни за повечето смъртни случаи с деца заради занижения си контрол.

Освен опасността от удавяне, на морския плаж се случват много други инциденти – припадъци при прекомерното излагане на слънце, кожни изгаряния, ужилвания от медуза, срязване на крак, хипертонични кризи, а понякога и счупване на шийни прешлени заради скок с главата надолу от скали. Голяма част от тези произшествия стават под влиянието на алкохола и наркотиците.

„Ако плажът е охраняем, не е нужно хората да демонстрират спасителските си умения, особено при мъртво течение и високи вълни – съветва Антон Налбантов. – На мястото има спасители и медицински екип, които да окажат професионална помощ. Но дори и да станат свидетели на воден инцидент на неохраняем плаж, не бива да помагат чрез пряк контакт, тъй като в повечето случаи жертвите се удвояват. Те обаче могат да се окажат полезни от разстояние, подхвърляйки някакъв предмет – пояс или в краен случай дреха.”

Медицинският екип на плажа е задължен да се намеси не само след произшествие във водата, но и при всички останали критични случаи. Понякога обаче се налага претърпелият инцидент да бъде транспортиран с линейка и тогава първата помощ се оказва животоспасяваща. В такива случаи на първата линия излизат и спасителите, които реанимират пострадалия чрез обдишване и сърдечен масаж рамо до рамо с лекаря.

Основният съвет, който ръководителят на Водноспасителната служба дава в началото на летния сезон, е да избираме охраняеми места за къпане.

„Когато вече сме там, трябва да спазваме правилата за водна безопасност – категоричен е той. – Това се отнася и до флаговата сигнализация, и до указанията от таблата на входа на плажовете кога и при какви условия да влизаме в морето и с какви надуваеми предмети. Необходимо е също така да се съобразяваме със заповедите на спасителите и да не спорим с тях, да се качваме на плавателни съдове със спасителни жилетки, да не влизаме във водата след обилно хранене и употребили алкохол или наркотици. И ако спазваме тези правила, ще имаме весело, забавно и здравословно лято.”


Снимки: БГНЕС, Facebook / Български Червен кръст

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Зелник, скроб, пълнозърнести пици и боза – кюстендилските села като атрактивни гастро дестинации

Селският туризъм върви ръка за ръка с опознаване на кулинарията на дадено място. А районът на Кюстендил е златна мина в това отношение. Затова гастро туровете в тази част на България набират все по-широка популярност. Туристите посещават малки ферми..

публикувано на 07.06.24 в 08:25

От лозето до бутилката – легендарният Мавруд като част от визитката на България

Маврудът е поезия в бутилка - така го определят ценителите на емблематичния нашенски сорт вино. Характерен за него е наситеният рубинен цвят, както и високите нива на танини и киселини. Аромати на горски плодове, шипков мармалад, землисти нотки, билки..

публикувано на 31.05.24 в 10:05

Мексикански туристи пристигат у нас за културни обиколки

Чартърни полети от Мексико до София ще се изпълняват на всеки две седмици до края на месец ноември 2024 г., съобщава bgtourism.bg. Преди дни самолет на български авиопревозвач с 320 мексикански туристи е кацнал на летище София. Оказва се, че това е..

публикувано на 26.05.24 в 10:35