Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 129

Снимка: Pixabay

Под 5 % от PCR тестовете от последното денонощие са положителни 
При направени 3341 PCR теста за последното денонощие в България 159, или 4,76%, са дали положителен резултат за Covid-19. С това общият брой на регистрираните случаи на заразяване в страната достигна 7 411 души, от които активни са 3 618. Най-много са новозаразените в София – 73, следвани от Пловдив – с 19, и Добрич – с 12. Това показват официалните данни, публикувани на Единния информационен портал към полунощ. 529 пациенти с коронавирус са в болница, от които 29 са в интензивни отделения. За последните 24 часа в страната са починали 8 души, а излекувани са 198. 

С 96 000 са се увеличили безработните заради Covid-19 
Новорегистрираните безработни достигнаха малко над 218 000 души за периода от 3-и февруари до 12-и юли. Това сочат най-актуалните данни на Националния статистически институт и Агенцията по заетостта от специалното наблюдение на пазара на труда заради кризата с Covid-19. За същия период постъпилите на работа от регистрираните в бюрата по труда са близо 122 000 души. В половината от областите в страната, включително и в София, новорегистрираните в бюрата по труда са повече от устроените на работа.

Австрия забрани пътническите полети от България от 15 до 31 юли
Австрийските власти забраниха от 15 до 31 юли пътническите полети от България и други, основно балкански, страни заради разпространението на Covid-19. Постановлението не се отнася до товарните полети, полетите за репатриране, санитарната авиация и полетите, свързани с държавните интереси на Австрия.

Българите са по-засегнати от COVID кризата, отколкото средния европеец 
Българите понасят кризата с COVID-19 по-тежко от средния европеец. 41% в България са загубили доходи при 28% в Европа. На 38% се е наложило да теглят от спестяванията си при 22% в ЕС. 74% от българите искат ЕС да има повече правомощия за справяне с пандемията, сочи проучване на Kantar поръчано от Европарламента. 52% от анкетираните смятат, че съществена част от бюджета на ЕС трябва да е за здравеопазване, а 50 на сто искат да се помогне на бизнеса за възстановяване от кризата. Половината от българите са запознати с мерките които ЕС предприема срещу пандемията. Това е над средния процент в ЕС. Но едва 42% са доволни от мерките. 

Онлайн кандидатстване в университетите за българите от чужбина 
Министерството на образованието пусна платформа, позволяваща онлайн кандидатстване в български държавни университети. Тя е полезна за българи от чужбина и граждани на Северна Македония, желаещи да продължат обучението си в България. Заради COVID-19 тази година няма да има традиционният изпит – тест по български език, литература и история, с който се кандидатства по постановленията за образованието на българите в чужбина и гражданите на Северна Македония. Платформата е публикувана на интернет страницата на МОН в рубриката "За българите зад граница", Кампания 2020/2021 г."

Сертификатът за COVID-19 не спира тестването на туристите към Гърция
От 14 юли гръцките власти възстановиха системата за подаване на декларации за туристите, които желаят да влязат в страната. От 15 юли документът трябва да е придружен и от отрицателен тест за COVID-19. Ще се проверява автентичността на теста, който трябва да е преведен на английски. При фиктивен документ се прилага европейското законодателство за фалшифициране на обществен сертификат, поясняват юристи. Сертификатът не отменя правото на гръцките власти да тестват избирателно влизащите. През граничния пункт Кулата-Промахон влизат туристи от цяла Европа и в зависимост от мястото им на пребиваване в последните седмици се определя, кой ще бъде тестван за коронавирус.

Григор Димитров с отрицателен тест, ще играе на турнирите в САЩ
Най-добрият български тенисист Григор Димитров съобщи в профила си в Инстаграм, че е дал отрицателен тест за коронавирус. „Току-що получих страхотна новина от лекаря ми в Монако, че съм с отрицателен тест за Covid-19. Благодаря ви за подкрепата през последните седмици, в които бях в карантина. Очаквам с нетърпение да се върна към тренировките скоро, за да бъда готов за турнирите на твърди кортове в САЩ“, написа Димитров. Припомняме, че на 21 юни Димитров даде положителен резултат за Covid-19. Това се случи по време на демонстративния турнир „Адриа тур“ в Задар (Хърватия).


Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 5 юли 2024 г.

В най-хубавия ден от седмицата – петък – се отдаваме на приятни срещи в "България днес" и мечти за морския бриз…От Емилия Юкер ще разберем как Клубът на българските жени и семейства в Хамбург се подготвя за второто издание на..

публикувано на 05.07.24 в 19:00

България днес - 4 юли 2024 г.

В „България днес“ на 4 юли говорим за това как климатичните промени засягат най-уязвимите групи и за произтичащия от тях риск от бедност за много българи, разговаряме с Естер Вилемс, нидерландска хореографка и преподавателка по български народни танци в..

публикувано на 04.07.24 в 19:00

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 7

В седмия брой на предаването с водещ Красимир Мартинов гостуваме на българите в Албания, за да узнаем повече за Голо бърдо и неговите хора. От учители и кметове научаваме и как българите в Гора пазят езика и културурата си, а също - с какви..

публикувано на 04.07.24 в 12:00