Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 131

Снимка: БГНЕС

232 са новите случаи на Covid-19 за последното денонощие
За последното денонощие в България са установени 232 нови случая при направени 5393 PCR теста. От началото на епидемията са били заразени 7877 души, установени при 189 953 теста. Активните случаи са 3747. Шестима души, заразени с коронавирус, са починали за последното денонощие, сочат данните на Единния информационен портал. Така общият брой на жертвите вече е 289, или 3,67 % от общия брой на потвърдените случаи.

575 души с Covid-19 се намират за лечение в болница, а 28 от тях са в интензивни отделения. Излекуваните са 3841, от които 178 за последните 24 часа.

Пунктове за тестване за Covid-19 извън болниците, биха опазили здравето на медиците
В интервю пред БНР доц. Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари, подчерта, че взетите в тези пунктове проби ще бъдат изпращани за изследване в лабораториите, като така потенциално инфектирани хора няма да влизат в болницата или в лабораторията. „Не е необходимо този, който взима пробата, да е специалист. Там могат да работят подготвени лица, лесно става обучението“ – каза доц. Киров. Според него, пунктовете трябва да са мобилни, като в София е добре да има по един във всеки район. Повече по темата - ТУК.

Втора вълна на Covid-19 ще доведе до още щети за икономиката
За това предупреди управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, цитирана от Ройтерс. Според нея, за да се гарантира стабилността, от съществено значение е постоянната координация между централните банки и подкрепата на международните финансови институции. Регулацията също така следва да подкрепя гъвкавото използване на капитала, за да се поддържат кредитните линии отворени за бизнеса. „Все още не сме вън от опасност”, каза Георгиева в послание, публикувано преди съботната виртуална среща на министрите на финансите и управителите на централните банки от Г-20.

Киселото мляко помага на българите срещу Covid-19
Киселото мляко е предпазило българите от коронавируса, твърди проучване, публикувано в сп. „Clinical and Translational Allergy“. Изследването разглежда връзката между смъртността от COVID-19 и хранителните различия между нациите. Според данните страните, в които се консумира много кисело мляко, като Гърция, България и Турция, са регистрирали ниска смъртност от коронавирус. Освен ферментиралите млечни продукти експертите смятат, че храните, съдържащи прясно и кисело зеле също са ефективни срещу пандемията и дават за пример държави, където те се консумират ‒ Южна Корея и Германия. Ферментиралите храни са мощни антиоксиданти и могат да предпазят от тежка форма на Covid-19“, твърди публикацията.

Добри новини за разработваната в Оксфорд ваксина за Covid-19
Изследователите от Университета в Оксфорд съобщиха за голям напредък в изпитанията с хора на разработваната от тях ваксина за превенция срещу коронавируса. Според сведенията тя осигурява двойна защита. Кръвните проби на доброволците от първата фаза на изпитанията са показали, че ваксината не само стимулира тялото да произвежда антитела, но също и така наречените „Т-клетки”, известни още като лимфоцити, които играят ключова роля за имунната реакция на организма. Добри отзиви има и за а друга, разработвана в лондонския Имперски колеж ваксина. Подробностите - ТУК.

Линк: 

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Подбор: Йоан Колев


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 21 юни 2024 г.

В последния работен ден от седмицата в „България днес“ ще ви поканим на българско кино в Рим. Ще поговорим за духовното значение на предстоящия важен християнски празник - Петдесетница с Видинския митрополит Даниил и ще обобщим по-важното от..

публикувано на 21.06.24 в 19:00

България днес - 20 юни 2024 г.

На 20 юни в „България днес“ разговаряме с писателката Теодора Димова за паметта, паметниците и възпоменанието на жертвите на тоталитаризма. Разказваме историята на преподаването на френска филология в България и различните форми, под които..

публикувано на 20.06.24 в 19:00

България днес - 19 юни 2024 г.

Всичко тече, всичко се променя. Дали новото 50-то Народно събрание на България ще оправдае думите на Хераклит е въпрос на време, воля и вероятно още нещо. В "България днес" на 19 юни обобщаваме казаното и обещаното от новите 240 народни..

публикувано на 19.06.24 в 19:00