Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 136

Снимка: БГНЕС-архив

Гърция затваря временно граничен пункт „Ексохи-Илинден“
Гърция въвежда временна забрана за влизане и излизане от страната на всички превозни средства през граничния пункт „Илинден - Ексохи“. Информация за това е получена в Главна дирекция „Гранична полиция“. Пунктът се затваря от тази нощ до 3 август.

От 00.00 часа на 22 юли до 4 август през граничния пункт „Маказа - Нимфея“ влизането в Гърция е разрешено само по неотложни семейни, служебни и здравни причини, като за целта на пътуването се изисква съответен документ, информират още от „Гранична полиция“.

Остава в сила решението на гръцките власти туристите да преминават единствено през граничния пункт „Кулата-Промахон“ срещу представен отрицателен резултат на РCR тест за коронавирус, направен през последните 72 часа преди пристигането в Гърция. Документът трябва да е на английски език и да съдържа име и фамилия, номер на паспорт или лична карта.

България вероятно се намира в платото на епидемията
За последните четири седмици са починали 100 болни с коронавирус, съобщи по БНТ директорът на „Пирогов” проф. Асен Балтов. Причини за тази притеснителна статистика са разхлабването на мерките и липсата на дисциплина у българите, посочи той. Това нарежда страната ни на трето-четвърто място в Европа по риск от заразяване с Covid-19 . Проф. Балтов посочи, че се заформя нещо като плато на инфекцията, с първа критична форма от 300 положителни проби на ден.

Есенно-зимният сезон ще бъде изпитание за здравната система на България
Предстоят ни и грипове, а сезонът ще е предизвикателство, прогнозира пред БТВ проф. Николай Габровски, зам.-председател на БЛС. Здравната система може да поеме между 4-6% от болните, посочи той. Според Габровски, медицинските екипи са много по-добре подготвени и коронавирусът вече не е така стресиращ, защото лекарите знаят как да реагират. Вече се осъществява идеята за мобилни лаборатории на места. „Те са ефективни, но не и панацея”, коментира проф. Габровски.

Положителните проби с Covid-19 в България са 5,03%, спрямо броя на тестовете
Новите установени случаи са 196, при направени 3 686 PCR теста, сочат данните на Единния информационен портал за последното денонощие. Общият брой заразени е 8929, като активните случаи са 4416. В болница са 624 пациенти. В интензивни отделения са 34. Най-много нови случаи има в София ‒ 85, във Варна ‒ 18 и в Кюстендил ‒ 13. Оздравелите за последните 24 часа са 99, а общият им брой е 4205. Осем души, заразени с Covid-19, са починали през последното денонощие. Така броят на жертвите вече е 308.

Девет банки имат желание да отпускат антикризисни кредити
В отговор на кризата около пандемията от Covid-19 Фондът на фондовете (ФнФ) обяви, че до края на месец юли ще бъде готов списъкът с потенциални банки партньори, които са допуснати да дават кредити по гаранционното споразумение. Общият финансов ресурс за гаранции, заявен от банките кандидати, надхвърля бюджета от близо 158 млн. лв., определен от ФнФ за този финансов инструмент. Целта е новата гаранция за преодоляване на последствията от Covid-19 да бъде достъпна за крайни получатели през септември 2020 г.

Задължителните тестове за Covid-19 при пътуване в Гърция провокираха данъчни проверки в България
След сигнали от граждани, данъчните власти проверяват лабораториите, в които се правят тестовете за евентуални нередности. Пред БНР говорителят на НАП Росен Бъчваров коментира, че броят на нарушенията е относително малък – под 10%, като приблизително половината от тях са заради неиздаване на касови бележки. Това нарушение се санкционира с глоба до 2000 лв. и запечатване на търговския обект до един месец, припомни Бъчваров.

Болници в страната призовават за стриктно спазване на противоепидемичните мерки
В Covid-сектора към интензивното отделение на болницата в Добрич вече няма свободни легла, предаде БТА. Предстои да бъдат разкрити още допълнителни места, но болницата има лимит. Затова управата ѝ призовава областния и общинския координационен щаб да преосмислят противоепидемичните мерки, а институциите да упражняват строг контрол за спазването им. Медиците продължават да се грижат за 17 пациенти, един от които е в тежко състояние.

Откриха ново отделение за Covid-19 в Горна Оряховица
Общинската болница разкрива нов сектор за болни с коронавирусна инфекция, защото инфекциозното отделение в лечебното заведение е напълно заето. В болницата се лекуват 10 пациенти с Covid-19, колкото са леглата в инфекциозното отделение.
В областната болница във Велико Търново на лечение са 8 пациенти. „Има места в двата Covid сектора, но се очертават проблеми с медицинския персонал“, коментира пред БНР изпълнителният директор д-р Стефан Филев.В областта вече има 188 случаи на коронавирус. На домашно лечение са 81 пациенти, сред които има работници от завода за санитарна керамика в Севлиево.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Редактор: Дарина Григорова + екип „Новини“




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 20 юни 2024 г.

На 20 юни в „България днес“ разговаряме с писателката Теодора Димова за паметта, паметниците и възпоменанието на жертвите на тоталитаризма. Разказваме историята на преподаването на френска филология в България и различните форми, под които..

публикувано на 20.06.24 в 19:00

България днес - 19 юни 2024 г.

Всичко тече, всичко се променя. Дали новото 50-то Народно събрание на България ще оправдае думите на Хераклит е въпрос на време, воля и вероятно още нещо. В "България днес" на 19 юни обобщаваме казаното и обещаното от новите 240 народни..

публикувано на 19.06.24 в 19:00

България днес - 18 юни 2024 г.

С бившия председател на НС проф. Огнян Герджиков коментираме съвременната парламентарна и политическа реалност у нас в "България днес" на 18 юни. Запознаваме ви с историята на илюстраторката Деница Грубер и ви разказваме за 8-ия международен..

публикувано на 18.06.24 в 19:00