Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 137

Снимка: БГНЕС-архив

Туристи от ЕС могат да влизат в България от Гърция през пунктовете „Кулата“ и „Маказа“
От 22.07.2020 г. гръцките гранични власти не пропускат в двете посоки всички видове превозни средства, включително товарни автомобили, през ГКПП „Илинден“-„Ексохи“, „Капитан Петко Войвода”-„Орменион” и „Ивайловград”-„Кипринос”, съобщава Гранична полиция. Забраната ще важи до 04.08.2020 г.

Товарни автомобили могат да преминават само на ГКПП „Кулата“ - „Промахон“, а на ГКПП „Маказа“- „Нимфея“ ‒ лекотоварни автомобили до 3,5 тона.

Влизането на туристи от България в Гърция е възможно само през ГКПП „Кулата” – „Промахон”, но с отрицателен резултат на РCR тест.

Туристите могат да влизат от Гърция в България през граничните пунктове „Кулата“ и „Маказа“. Още по темата ‒ ТУК.

Стотици хиляди българи са се отказали от почивка в Гърция заради PCR тестовете
Българският ежедневник „Телеграф” цитира ръководителя на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов, че от май до октомври около 670 000 българи всяка година избират и посещават Гърция за своята морска ваканция. Но тази година се очаква те да са едва 150 000.

Над 80% ще е спадът на чуждестранните туристи по българското Черноморие
Прогнозата е на вестник „Сега”, като изданието се позовава на драстичния спад на чартърните полети от Европа до Варна и Бургас. Заради пандемията и през втората половина на юли голяма част от хотелите в морските курорти са затворени, а работещите са заети до 30%.

6% са новозаразените при направени 5365 теста за COVID-19
325 са новите случаи на Covid-19 при направени 5365 PSR теста през изминалите 24 часа, показва Единният информационен портал. Най-много от новите случаи отново са в София – 99. Отчетени са 50 положителни проби в Пловдив, а 48 във Варна. Починалите с доказан коронавирус за денонощието са петима. Излекуваните до момента са общо 4521, а заболелите от началото на пандемията са 9254 души. Активни са 4420 случая. Хоспитализираните са 622-ма. В интензивни отделения са 31 пациенти.

Ще задаваме въпросите си за Covid-19 на специализирани уеб семинари
В уеб базираните семинари (Science in the Crisis) ще се търси възможност хората да задават въпросите за коронавируса, които ги вълнуват, а специалисти да им отговарят. В интервю за БНР социологът Георги Стоилчев, съосновател на инициативата, заявява, че неглижирането на проблема с превенцията идва от разнопосочните послания, които хората, ангажирани със справянето с кризата отправяха към обществото. „Неприемането, дори за отричането на съществуването на вируса, особено крайното отричане, а и невзимането насериозно на заразата са и повод да стигнем до необходимостта да се провежда тази информация по всички възможни канали, така че хората да осъзнаят, че това не си е тръгнало от нас“, обясни Стоилчев.

Разработиха филтър, ликвидиращ коронавируса
Изследователи от университета на Хюстън, САЩ, са разработили въздушен филтър, който улавя и убива мигновено новия коронавирус, съобщава сайтът „Уедър нетуърк“. По време на тестовете в лабораторни условия филтърът, базиран на нагрята до 200 градуса по Целзий никелова пяна, е унищожил 99,8% от вируса, който причинява Covid-19. Потенциалното приложение на разработката е в климатичните и отоплителните системи на големи обществени сгради. Филтърът обаче няма да е достатъчен за пълното унищожаване на коронавируса, отбелязват учените. Затова спазването на социална дистанция и носенето на маски в закрити помещения, остава необходимо условие за сигурността на всички.

Лекарство ускорява времето за възстановяване от Covid- 19
Базираната в Индия компания Glenmark Pharmaceuticals Ltd. обяви, че противовирусното лекарство Favipiravir ускорява времето за възстановяване при пациенти, заразени с коронавирус. „Лекарството Favipiravir се понася добре без сериозни нежелани реакции или смърт при лекуваните с него пациенти”, обяви компанията-производител, цитирана от Ройтерс. Тя получи одобрение за производството и пускането на пазара на Favipiravir през миналия месец.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Редактор: Йоан Колев + екип „Новини“




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 26 септември 2024 г.

В "България днес" на 26 септември отбелязваме Европейския ден на езиците. По този повод разговаряме със Свилена Георгиева от Генерална дирекция "Писмени преводи" на Европейската комисия. Тя разказва за ролята на преводача в контекста на новите технологии..

публикувано на 26.09.24 в 19:00

България днес - 25 септември 2024 г.

За образованието с надежда и за учителите с признание – така може да определим разговора на Гергана Манчева с проф. Христо Бонджолов, който ще чуете в „България днес“ тази сряда. След това ще припомним историята, която пише..

публикувано на 25.09.24 в 19:00

България днес - 24 септември 2024 г.

С отзвука от Деня на независимостта на България, започва днешната програма на Радио България. Ще чуете вдъхновение от думи в размислите и страстите на поета Иван Ланджев, след което ще отдадем заслуженото на модата, но от стомана. За финал ще говорим..

публикувано на 24.09.24 в 19:00