Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

142 години от освобождението на Варна от османска власт

Снимка: Радио Варна

Заради значението си на голям геостратегически, морски, крепостен и търговски център, Варна е последният освободен български град – на 27 юли 1878 г.

Годишнината от освобождението на града си варненци ще отбележат без тържествена церемония, но от 9.00 до 10.30 ч. всички граждани могат да поднесат цветя пред Паметника "Посрещане на братята освободители" в двора на Духовно-просветния център "Св. Архангел Михаил" на ул. „27 юли“ № 9 (бившият музей на Възраждането), информира БНР-Радио Варна.

Около 9.30 ч. ще бъде открита паметна плоча на Баба Рада – на едноименната улица в града. 

Довечера, от 20.30 ч., на площад "Независимост" ще започне празничен концерт с участието на солисти и на оркестъра на Държавна опера - Варна.

Повече за Освобождението на Варна - вижте и чуйте ТУК.  

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Избирателната активност на българите в деня на вота за 51-вото Народно събрание

Избирателната активност към  17,00 ч .  достигна 28,5% , съобщиха от  “Галъп интернешънъл болкан” . Показателят е по-високо спрямо същия час на предходните избори през юни т . г. Активността се движи в сходство с екзит пола, който сме провели през..

обновено на 27.10.24 в 17:26

Румен Радев призова българите да гласуват, за да има ефективно редовно правителство

Най-важното днес е да се гласува, заяви пред журналисти президентът Румен Радев, след като упражни правото си на вот с машина. По думите му, всички искат да се сложи край на този изтощителен маратон от непрекъснати избори. За да има обаче устойчив и..

публикувано на 27.10.24 в 14:42

75 сигнала за нарушени права в изборния ден са подадени в МВР

От началото на предизборната кампания до днес в 12,00 ч. в структурите на МВР са получени 796 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите. Най-много от тях – 625, засягат купуването на гласове в полза на..

публикувано на 27.10.24 в 13:35