Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

142 години от освобождението на Варна от османска власт

Снимка: Радио Варна

Заради значението си на голям геостратегически, морски, крепостен и търговски център, Варна е последният освободен български град – на 27 юли 1878 г.

Годишнината от освобождението на града си варненци ще отбележат без тържествена церемония, но от 9.00 до 10.30 ч. всички граждани могат да поднесат цветя пред Паметника "Посрещане на братята освободители" в двора на Духовно-просветния център "Св. Архангел Михаил" на ул. „27 юли“ № 9 (бившият музей на Възраждането), информира БНР-Радио Варна.

Около 9.30 ч. ще бъде открита паметна плоча на Баба Рада – на едноименната улица в града. 

Довечера, от 20.30 ч., на площад "Независимост" ще започне празничен концерт с участието на солисти и на оркестъра на Държавна опера - Варна.

Повече за Освобождението на Варна - вижте и чуйте ТУК.  

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Да бъде политически представен – безнадеждната надежда на българския избирател

На прага на поредните предсрочни парламентарни избори, умората на българските граждани от управленската безнадеждност е видима. Такава изглежда има и на политическия терен – доказателство е изключително вялата предизборна кампания. Срещите с кандидати..

публикувано на 27.10.24 в 08:25

България отново пред изборните урни

Българите избират днес 240 народни представители, които ще влязат в 51-вото Народно събрание.  За участие в изборите са регистрирани 19 партии и девет коалиции.  4858 кандидати - 3480 мъже и 1378 жени, ще се борят за място в парламента...

публикувано на 27.10.24 в 07:10

Нова атракция в Бургас – Музей на невъзможното развенчава заблуди

Преди дни в черноморския ни град Бургас отвори пространство, в което изкуство, наука и магия си подават ръка. Гостите на новия Музей на невъзможните неща се пренасят в паралелни светове, за да научат нещо повече за Вселената . Антигравитационна..

публикувано на 26.10.24 в 14:35