Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 147

Снимка: архив

270 са новите случаи на Covid-19 в страната
Новите случаи на Covid-19 в България са 270 от направените 5582 PCR теста, за последното денонощие. Според статистиката на Единния информационен портал най-много нови случаи има в Благоевград - 55, в София - 29, и във Варна - 27. Оздравелите са 146, а починалите с коронавирус са 9 души. В болница се лекуват 778 души, а 42 са в интензивни отделения. През последните 24 часа са регистрирани 9 нови случаи на медицински служители, 5 от които са при лекари, 1 - при санитар и 3 - при друг медицински персонал.

Сред деветте жертви на Covid-19 е абитуриент 
Починалият младеж е от Велико Търново. След триседмична битка за живота му, той е починал във великотърновската болница.  Няма данни за придружаващи заболявания.

Увеличиха се случаите на Covid-19 сред полицаите.
В резултат на рязкото разпространение на Covid-19 сред униформените, СДВР - София ще намали броя на полицаите охраняващи протестите с една трета. По данни на полицията, през последната седмица случаите на заболели полицаи са по пет-шест на ден. Поради естеството на работата им, полицаите са затруднени да спазват противоепидемичните мерки.

Виенското летище вече разрешава полети от и за България
Забраната за кацане на самолети от 18 държави, сред които е и България, изтече в полунощ. Австрийците, гражданите на ЕС и Швейцария, както и постоянно живеещите в Австрия, пристигащи от България, ще трябва да представят преведен на немски или английски отрицателен PCR-тест, направен до 72 часа преди влизане в Австрия. Който не притежава такъв тест, има възможност да го направи в Австрия в срок от 48 часа. До представяне на теста пристигащите са длъжни да спазват домашна карантина. Тези изисквания важат и за американци, албанци, македонци, молдовци,  румънци, руснаци, сърби, грдаждани на Босна и Херцеговина, Черна гора и др. Ограниченията не се отнасят за граждани на европейските страни, в които броят на заразените е минмален или епидемията е преминала. За транзитните пасажери също не се изисква PCR тест. За гражданите от трети страни забраната за влизане в Австрия продължава, с изключение на постоянно живеещите в Шенгенското пространство. Те също представят отрицателен PCR-тест, не по-стар от 72 часа и се подлагат на 10-дневна карантина.

Движението към Гърция през "Кулата" отново е интензивно
Граничният пункт „Кулата-Промахон“ отново е натоварен. Опашката от чакащи автомобили, достигна 5 км. рано сутринта, съобщава гранична полиция. Преобладават български и румънски коли. На границата продължава масовото тестуване за Covid-19, независимо, че всеки, влизащ в южната ни съседка трябва да представи задължително отрицателен резултат от направен PCR - тест. Има вероятност ограничителните мерки за туристи от България и Румъния да станат по-строги, заради ръста на заболели в двете страни. Делът на българите и румънците, избрали Гърция за лятната си почивка е около 2%.

В Добрич затягат мерките и подготвят откриване на лаборатория за PCR тестове
От днес до края на август в община Добрич, са въведени по-строги противоепидемични мерки, предаде кореспондентът на БНР. Преустановяват се присъствените учебни часове в различни центрове, училища, детски градини, както и във висшите училища. Всички колективни и индивидуални спортни мероприятия на открито и на закрито се провеждат без публика. Различни мероприятия, семинари, изложения и изложби могат да се провеждат при заетост на местата до 50% от общия им капацитет. Същото ограничение важи и за театрите и концертите. Забраняват се посещенията на външни лица в специализираните домове за деца и възрастни, а пенсионерските клубове се затварят. В града се подготвя и окриването на лаборатория, която ще улесни работата на РЗИ, както и хората, които искат да се изследват доброволно.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.


Съставила: Дарина Григорова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 30 септември 2024 г.

Последното септемврийско издание на "България днес" ви предлага среща с един от дарителите на българско училище в Чикаго, но преди това ще потърсим отговор на въпроса, защо българската столица е подходяща за домакин на Всеправославен събор. Ще чуете..

публикувано на 30.09.24 в 19:00

България днес - 27 септември 2024 г.

В Световния ден на туризма пътуваме – в пространството, във времето и в спомените. "България днес" ни отвежда из улиците на древна Сердика и дворцовия комплекс на Константин Велики, за да разберем как са се чувствали хората, които са..

публикувано на 27.09.24 в 19:00

България днес - 26 септември 2024 г.

В "България днес" на 26 септември отбелязваме Европейския ден на езиците. По този повод разговаряме със Свилена Георгиева от Генерална дирекция "Писмени преводи" на Европейската комисия. Тя разказва за ролята на преводача в контекста на новите технологии..

публикувано на 26.09.24 в 19:00