Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 155

Снимка: Ройтерс

Нареждаме се на второ място по смъртност от Covid-19 в Европа
България и Обединеното кралство си поделят второто място по смъртност от коронавирус през последните две седмици в Европа с 1,4/100 000, според данните на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC). На първо място е Румъния с 2,4/100 000. По показателя „заболеваемост” страната ни е шеста с 41,3/100 000 след Люксембург, Испания, Румъния, Белгия и Малта.

134 положителни проби за коронавирус
Резултатите са установени от направените 3612 PCR теста през последното денонощие, показват данните на Единния информационен портал. Този път столицата не е с най-много положителни проби – в Добрич те са 32, в Пловдив – 21 и в София – 17. Трима души са починали при общо 445 жертви на болестта, 96 са излекувани, а в болница остават 848 пациенти, от които 55 в интензивни отделения. Потвърдените случаи на коронавирусна инфекция до момента са 13 343 – от тях 5180 са активни. От началото на епидемията броят на направените тестове надхвърля 300 хиляди.

Различни пропускателни режими за българите в Европа
Италия запазва двуседмичната карантина за пристигащите от България до 7 септември, гласи указ на италианското правителство. Междувременно Швейцария премахна всички ограничения за пристигащите от страната ни граждани, докато Норвегия въведе задължителна десетдневна карантина за тях. Пътуващите от три български района ‒ Варна, Благоевград и Добрич, вече влизат в Германия само с PCR тест и до получаването на резултата остават под карантина. Украйна пък допуска българи на територията си при представяне на застрахователна полица и задължителна двуседмична самоизолация или на отрицателен PCR тест. Сънародниците ни, пътуващи за Чешката република през Румъния, трябва да прекосят северната ни съседка максимум за 12 часа. В противен случай в Чехия са задължени да си направят PCR тест или да се подложат на карантина. Подробности за тези и други условия на пътуване и пребиваване на българските граждани в чужбина четете ТУК.

Министърът на туризма обсъди с германски туроператори мерките за безопасно придвижване
Марияна Николова се срещна с представители на германските туроператори у нас, след като властите в Германия издадоха предупреждения за пътуване за областите Благоевград, Добрич и Варна. Обсъдени са били мерки за безопасното придвижване на гостите до местата за настаняване. Германският гражданин вярва на официалните данни от институциите и докато се обявява подобна статистика, няма да има положителен резултат за туристическия сектор, са заявили те. Според данните на Единната система за туристическа информация от 1 юни до 6 август т.г. пренощувалите у нас немски туристи са над 34 хил. души.

Гастроентеролози лекуват заразените с коронавирус в Добрич
Всички пациенти с Covid-19 и с белодробни заболявания, настанени в областната болница в Добрич, се лекуват от двама млади гастроентеролози, тъй като здравното заведение не разполага с нито един инфекционист и пулмолог. Само през последното денонощие в клиниката са приети 11 пациенти с коронавирусна инфекция. От установените 47 нови случаи в областта петима са на медици. Още по темата - ТУК.

Девет души с Covid-19 в лагера за чужденци в Бусманци
Предстои да бъдат направени PCR тестове на всички чужди граждани, постъпили в Специализирания дом за временно настаняване на чужденци през последните 15 дни. Дирекция „Миграция” предприема мерки за изолация, дезинфекция и ограничаване на разпространението на вируса. Подробностите - ТУК.

Изписаха първия излекуван от Covid-19 обитател на русенския старчески дом
Вместо в дома за възрастни хора „Възраждане”, 82-годишната жена е настанена в кризисния център на „Каритас”, където ще бъдат преместени и други излекувани от коронавирус обитатели на институцията. Предстои изписването от болницата на още трима души ‒ мъж на 82 г. и две жени на 77 г. и 84 г., както и двама от персонала. До момента диагностицирани с коронавирус са общо 92-ма от дома и още девет души персонал. Вече починаха петима. Повече ще научите ТУК.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Съставила: Диана Цанкова


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 30 септември 2024 г.

Последното септемврийско издание на "България днес" ви предлага среща с един от дарителите на българско училище в Чикаго, но преди това ще потърсим отговор на въпроса, защо българската столица е подходяща за домакин на Всеправославен събор. Ще чуете..

публикувано на 30.09.24 в 19:00

България днес - 27 септември 2024 г.

В Световния ден на туризма пътуваме – в пространството, във времето и в спомените. "България днес" ни отвежда из улиците на древна Сердика и дворцовия комплекс на Константин Велики, за да разберем как са се чувствали хората, които са..

публикувано на 27.09.24 в 19:00

България днес - 26 септември 2024 г.

В "България днес" на 26 септември отбелязваме Европейския ден на езиците. По този повод разговаряме със Свилена Георгиева от Генерална дирекция "Писмени преводи" на Европейската комисия. Тя разказва за ролята на преводача в контекста на новите технологии..

публикувано на 26.09.24 в 19:00