Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 159

| обновено на 13.08.20 в 20:52
Снимка: Мая Щърбанова

Израел отменя карантината за пристигащите от България, Хърватия и Гърция

Изискването за 14-дневна карантина за пристигащите от България отпада, информира  българското посолство в Тел Авив. Ограничителната мярката, която влиза в сила от 16 август, ще отпадне и за влизащите в Израел граждани от Хърватия и Гърция.

Смъртността от Covid-19 в България е 1%

Тя зависи от от броя на болните, обясни в интервю за Нова ТВ главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. Според него, здравната ни система се справя добре, но ако много случаи се концентрират на едно място, ще бъде трудно. Дори и положителните да достигнат 1000 души на ден, има къде да бъдат настанени, но проблемът е, че няма кой да лекува толкова много болни. По думите на д-р Кунчев, в България има около 140 специалисти по инфекциозни болести, освен това интензивните легла в болниците са ограничени и не се използват само за коронавирус. "Те трябва да продължат да работят и за пострадали при катастрофи и други пациенти със спешна нужда от реанимиране", подчерта здравният инспектор.

Нови антикризисни мерки ще подпомагат бизнеса в България

Работодатели и синдикати обсъдиха с министъра на икономиката как ще се разпределят парите от Европейския съюз по антикризисните мерки за микро-, малките и средните предприятия. Общо средствата са на стойност 656 млн. евро или 1 283 000 000 лева. По думите на министъра, интензитетът на помощта ще бъде в размер на 100 %, а таванът продължава да е предмет на дискусия: 50 000 или 100 000 лв. За да се даде шанс на бизнеса, трябва да бъдат приети промени, които да позволят средствата да се усвояват максимално бързо, а не в процедури, които са по 5-6 месеца.

Спадът на брутния вътрешен продукт на България заради коронакризата ще бъде по-малък от 7% на годишна база
Това заяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов и прогнозира, че страната ни няма да бъде сред най-засегнатите от кризата в Европа. „Имаме данни за първото тримесечие, които са много добри, но във второто тримесечие, реално, България беше сериозно засегната.Към края на годината, разбира се, растежът ще бъде отрицателен”, каза министърът и изрази надежда, че през следващата година страната ще успее да възстанови всичко загубено.

Земеделците също могат да кандидатстват за обезщетения заради Covid-19
До края на годината ще бъдат разплатени 1,7 милиарда лева на земеделските стопани, заяви министърът на земеделието Десислава Танева при посещението си в плевенска област, съобщи кореспондентът на БНР. Тя обяви пред земеделските стопани от региона, че по мярката за обезщетения заради Covid-19 могат да кандидатстват всички земеделски производители и преработватели. Министър Танева посочи, че за първи път заради сушата са засегнати добивите на близо 1 000 000 дка, а в Източна България пораженията от нея са сериозни. "Имаме държавна помощ и още есента ще бъдат обезщетени всички, които имат 100% пропаднали площи, увери Танева.

Варна изпревари София по брой новозаразени с коронавирус
Новите случаи представляват 3,4% от направените 5108 PCR теста през последното денонощие, показват данните на Единния информационен портал. Най-много новозаразени има във Варна - 33, в София - 31, в Благоевград – 23 и в Силистра и Добрич – по 12. Починали са 11 души, а 325-има са излекувани. В болница са настанени 834 души, от които 63-ма са в интензивни отделения. От началото на епидемията 13 893 души са се заразили с Covid-19. Активните случаи в момента са 4932.

Доц. Мангъров се обяви за присъствено училище
Децата трябва да започнат учебната година присъствено, но при по-добра хигиена в училищата, смята доц. Атанас Мангъров,началник на детското отделение в Инфекциозната болница в София. “Да работят всички умивалници, да има сапун и кърпи за бърсане - нищо повече", препоръча той пред БНР. Според него мерките, обявени от образователното министерство, са правени от хора, които сякаш никога не са влизали в училище. "Всеки, който казва, че децата трябва да носят маски, е човек, който не се е занимавал с деца", заяви той. Атанас Мангъров каза още, че увеличеният брой на пациентите с коронавирус в интензивните отделения на болниците не означава, че кризата с Covid-19 се задълбочава. Интервюто чуйте ТУК.

Каква ще бъде новата учебна година при Covid-19?
Под това название “Интернет общество – България” организира дискусия на 16 август във фейсбук страницата на сдружението. Модератор на разговора ще бъде Христофор Караджов, преподавател по журналистика в Калифорнийския университет в САЩ. “Важните неща са как да се държим като родители и какво да правят децата, учителите и помощният персонал в училище”, коментира пред БНР съоснователят на организацията Вени Марковски, добавяйки, че за основа на дискусията ще бъдат използвани планове за организацията на учебната година в щатите Калифорния и Ню Йорк. Той постави и въпроса за евентуалната необходимост от PCR тестове за всички ученици и дали държавата може да си ги позволи.

Нова платформа ще осигурява психологическа помощ
Онлайн платформата Kabinet.bg ще предлага безплатна психотерапевтична помощ и емоционална подкрепа на хората, които се чувстват самотни, тревожни и тъжни по време на епидемията от Covid-19. „Намерението ни е да достигнем първо до хората, изложени на най-голям риск и най-уязвими – работещите на първа линия лекари, медицински персонал и ромски медиатори, възрастните и самотните, преболедувалите или под карантина, претърпелите загуба”, каза пред БНР психотерапевтът Цветелина Йосифова, председател на Българското общество по групова анализа и групови процеси. Консултациите ще се провеждат както с видеосесия или чат с професионалист, така и по електронната поща.

Варненските хотелиери се борят за оцеляване
Половината от варненските хотели са отворили врати, каза за БНР Павлин Косев, председател на местната Асоциация на хотелиерите и ресторантьорите. Според него един от проблемите на този туристически сезон е че не може да се планира, тъй като ситуацията се променя буквално за един ден. Броят на туристите в района и във Варна не е малък, каза още Павлин Косев, обяснявайки го със затворените граници заради Covid-19. Сред чуждестранните туристи се срещат македонци, испанци, германци и румънци. Направени са доста резервации за септември, когато се очаква хубаво време и по-ниски цени. Още за ситуацията по Северното Черноморие вижте ТУК.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Съставил: Диана Цанкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 27 юни 2024 г.

Българското слово е водещата нишка на в програмата ни на 27 юни, защото в София започна международен форум, посветен на кирилицата. За литературното вдъхновение на сънародниците зад граница и картината на  българския културен живот в чужбина говорим със..

публикувано на 27.06.24 в 19:00

България днес - 26 юни 2024 г.

Днес ще се изиграят последните четири мача от груповата фаза на Европейското първенство по футбол в Германия, а в „България днес“ ви разказваме, как случващото се на стотици километри от тук възроди единството на едно село и се превърна в..

публикувано на 26.06.24 в 19:00

България днес - 25 юни 2024 г.

С полъх на море и бленувана почивка в ритъма на весела мелодия и закачлив текст. Така метафорично може да определим „България днес“ на 25 юни. Между усещането за изтичащ пясък между пръстите със сериозен глас ще поговорим и за връзката между..

публикувано на 25.06.24 в 19:00