Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още един музикален празник – започва джаз фестивалът „Варненско лято”

Снимка: pixabay

Създаден през 1992 г., джаз фестивалът „Варненско лято“ отдавна е символ на безкомпромисен професионализъм по отношение на подбора на артисти в програмата. От 2000 г. насам той се провежда на откритата сцена, разположена в „Английския двор“ на Археологическия музей, чиято прекрасна атмосфера допълва преживяването и за публика, и за участници.

Нека припомним, че това е най-старият джаз фестивал, създаден от самото начало като международен. Разбира се, през годините у нас съществуваха още няколко подобни събития. Сред „оцелелите“ днес е само Джаз фестивалът в Русе, започнал през 1975 г. като национален, но още в първите му издания се включват и някои чуждестранни изпълнители.

Първият концерт в двадесет и деветото издание на джаз форума във Варна е поверен на Half Easy трио, а програмата е от едноименния авторски проект на барабаниста Мартин Хафизи. Албумът с тази програма излезе преди около година в изпълнение на автора и неговото трио от Нидерландия, където живее и работи. У нас Мартин ще представи пиесите заедно с Антони Дончев ‒ пиано и Михаил Иванов ‒ контрабас.


На 18 август е и концертът на Мирослав Иванов квинтет, а следващата вечер – на джаз вокалистката Тамара Лукашева (Германия). Според афиша тя трябваше да е на сцената с Вадим Неселовский (САЩ), но, както научи Радио България от артистичния директор Анатоли Вапиров, той няма да присъства на фестивала и ще го замести българският му колега Антони Дончев. Любомир Денев ще представи своя „Диалог с Милчо“, посветен на българския джаз пианист Милчо Левиев.


Последната фестивална вечер публиката очаква проекта на тромпетиста Росен Захариев „Роко и неговите братя“, както и Константин Костов-Агниешка Хекиерт квартет. Константин е българин, получил образованието си у нас и в Германия, където живее от години. Проектът му с полската джаз певица е сред най-атрактивните програми, които представя през последните години.

„В такова време организацията на фестивал не е лесна работа и не може без промени, но се надявам, че публиката ще оцени тези прекрасни музиканти“ – каза още г-н Вапиров.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хорове от България, Сърбия и Ангола ще огласят черноморския град Балчик

22 хорови състава от България, Сърбия и Ангола се включват в тазгодишното издание на Международния хоров фестивал "Черноморски звуци" в  град Балчик от 12 до 16 юни. Освен в четирите фестивални вечери, по време на гостуването си в Белия град..

публикувано на 12.06.24 в 07:35

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05