Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София изненадва своите жители и гости с нов фестивал на открито

Фестивалът ще се проведе при спазване на всички противоепидемични мерки
Снимка: Facebook/Sofia Summer Fest

„Глупаво е да правиш планове за целия си живот, след като не си господар дори на утрешния ден“ ‒ тези думи на римския философ Луций Аней Сенека отдавна са доказали своята правота и са тъкмо на мястото си и през настоящата 2020 г. Година, която започна като всяка друга, с куп планове, нови идеи и ентусиазъм, но от месец март спокойно можем да кажем, че човечеството заживя в съвсем различен свят, чиито прототипи бе виждалодосега само на екран, като част от някой нов фантастичен филм.

Пандемията от Covid-19 преобърна изцяло както дневния ред, така и приоритетите на гражданите в Европа и по света. Редица културни и масови мероприятия, планирани предварително бяха анулирани или пренасрочени за по-късна дата, с надежда кризата с вируса да бъде овладяна.

България не прави изключениеи след първоначалното пълно замразяване на културните събития, актьори, музиканти, художници и други творци, започнаха да търсят алтернативни начини, по които изкуството им да достига до публиката. Постепенно някои от проявите започнаха да се провеждат на открито, с по-ограничен брой зрители, при спазването на всички противоепидемични мерки.

Така се случи и с фестивала, който започва днес – 20 август, в столичния град. Първоначално предвиден в началото на месец юли, Sofia summer festival бе преместен за втората половина на август. В своеобразен негов дом се превръща пространството, популярно сред столичани като Южен парк 2 (в близост до Националния дворец на културата и Музея „Земята и хората“). Той ще продължи до края на месец септември, а програмата под открито небе предлага силен коктейл от музика, театрални представления, най-нови, но и любими филмови заглавия. Част от събитията ще бъдат с вход свободен, а за други ще ви е нужен билет, който може да закупите онлайн.

Борислав Чучков    Снимка: БГНЕС

За момента сме обявили само първите дни от програмата и още я довършваме – заяви в интервю за програма „София“ на БНР един от организаторите на фестивала Борислав Чучков. „Стремежът ни за филмовата, както и за театралната програма е да бъдат посветени на качествената комедия“‒ посочи още той. Филмовите предложения са разнообразни и включват както български заглавия като „Маймуна“ (2016) на режисьора Димитър Коцев-Шошо и „Бащата“ (2019) на Петър Вълчанов и Кристина Грозева, така и европейски филми, част от селекцията за тазгодишното издание на фестивала Master of art. Театралните представления в програмата са част от репертоарите на столичните „Театър 199“ и „Възраждане“. Сред музикантите, които ще излязат на сцената на фестивала личат имената на Иво Димчев, популярен със своята ексцентричност и неподражаем стил, както и българската рок група SEVI.

Sofia summer festival се провежда със съдействие от страна на Столична община, Община „Триадица“, Министерството на културата, Български спортен тотализатор и други спомоществователи.


Съставил: Йоан Колев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Служебният министър Найден Тодоров

Работещите в културата не създават вкуса на обществото, каза министър Тодоров

"По един уникален начин е намерено, как всеки сектор в културата да се финансира погрешно. Хората на изкуството в момента работят точно като фабрики и вместо да създават вкуса на обществото, те са принудени да се водят по този вкус, за да спечелят повече..

публикувано на 08.07.24 в 09:04
Монаси от манастир в Дхамаршала, Индия

Монаси от Тибет представят в Бургас хималайската култура

Монасиот Тибет пристигат на 6 юли в Бургас. Делегацията от Фондация за хималайска култура включва Лобсанг Фънтсок – председател, трима монаси, близки до Далай Лама, десет автентични танцьори, които съчетават в движенията си музика, колорит и..

публикувано на 06.07.24 в 09:15

Елина Кешишева с изложба за силата на оцелелите от домашно насилие българки

Над 20 жени са убити от своя партньор или друг близък до тях мъж в България през миналата година, а регистрираните случаи на домашно насилие за 2023 година са близо 1400. Според сайта "Спасена" за първите шест месеца на 2024 г. най-малко десет са..

публикувано на 04.07.24 в 11:05