Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 168

Снимка: БТА

Повече излекувани от Covid-19 отколкото заразени
169 души са се заразили с коронавирус през последното денонощие при направени 6373 PCR теста, според данните на Единния информационен портал. Най-много нови случаи са открити в София град - 35, в Добрич - 25, в Благоевград - 21 и в Пловдив - 12. Починали са 7 души, излекуваните са 195, а 734 пациенти се намират в болница - 73 от тях в интензивни отделения. Общо 15 131 души са се сблъскали с Covid-19 от началото на епидемията. Активните случаи в момента са 4310.

Осигурена е временна грижа за пациентите с Covid-19 в Дулово
До понеделник са осигурени медицински специалисти, които да се грижат за двамата пациенти с коронавирус, настанени в болницата в Дулово, съобщи за Радио Шумен управителят на лечебното заведение д-р Константин Попов. Вчера 16 медицински сестри и санитари отказаха да работят със заразени с коронавирус. Според управителя специалистите по здравни грижи не искат допълнително пари и не се оплакват от липсата на предпазни средства, а се намират на ръба на силите си. Болницата в Дулово няма интензивно отделение, нито инфекционисти, затова поема грижите само за Covid-пациенти които са в леко състояние.

Още двама заразени с короновирус в ромската махала на Луковит
Новите случаи са установени в семейното огнище на коронавирус в квартал „Изток“. С тях заразените стават 11 души с 10 контактни лица. В квартала вече са въведени допълнителни противоепидемични мерки, забраняващи масовите събирания и тържества. Полицаи следят за спазването на мерките, на място са и здравните медиатори и ромските лидери.

Изследват за Covid-19 всички в кърджалийските социални домове
Регионалната здравна инспекция в Кърджали провежда епидемиологично проучване във всички социални институции в областта. Чрез него се установени десетте случая на заразени с Covid-19 в защитените жилища в чернооченските села Патица и Минзухар. "Проучването трябва да приключи до края на следващата седмица", каза за Радио Кърджали областният управител Никола Чанев. Той увери, че ще бъдат изследвани всички обитатели и работещи в социалните домове.

Българин с коронавирус избяга от гръцка болница
Гръцките власти арестуваха заразен с коронавирус българин, който е избягал от болницата в Солун. Сънародникът ни е обвинен в умишлено поставяне на риск на общественото здраве. Първоначално той е бил задържан за нелегална продажба на цигари, но в полицейския участък са установили, че срещу него има издадена друга заповед за задържане. Българинът е върнат в болницата и е с две повдигнати обвинения. Не е ясно с колко души е контактувал.


Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Съставил: Диана Цанковасоциални домове



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 28 юни 2024 г.

Балкански страсти, заключени в седем дни. Вековен български език и съвременната ни идентичност и предстоящ избор на предстоятел на Българската православна църква. Такива са темите в петъчната „България днес“, с които изпращаме месец юни и..

публикувано на 28.06.24 в 19:00

България днес - 27 юни 2024 г.

Българското слово е водещата нишка на в програмата ни на 27 юни, защото в София започна международен форум, посветен на кирилицата. За литературното вдъхновение на сънародниците зад граница и картината на  българския културен живот в чужбина говорим със..

публикувано на 27.06.24 в 19:00

България днес - 26 юни 2024 г.

Днес ще се изиграят последните четири мача от груповата фаза на Европейското първенство по футбол в Германия, а в „България днес“ ви разказваме, как случващото се на стотици километри от тук възроди единството на едно село и се превърна в..

публикувано на 26.06.24 в 19:00