Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

6 нестандартни начина да опознаете България

Мостът на обезлюденото село Лисиците
Снимка: Венета Николова

Въпреки пандемията хората не се отказват да пътуват. Но за сметка на масовия туризъм, който нанесе непоправими щети върху природа и знакови културно-исторически обекти по света, сега на преден план излизат индивидуалните пътувания далеч от тълпите и рекламните клишета. А България е истинско Ел Дорадо в това отношение. Защо ли? Вижте нашите 6 предложения за нестандартни преживявания, които водят все повече туристи в страната ни.

1. Екстремен туризъм

Скално катерене във Врачански Балкан

В България има много центрове за екстремен туризъм. Те организират на търсачите на силни усещания всякакви рискови преживявания. Скално катерене, полети с парапланер, проникване в неблагоустроени пещери, подводно гмуркане, алпинизъм – всеки повод да повишите адреналина си е добре дошъл! Да споменем само, че край старопланинския проход Витиня е най-високият мост за бънджи скокове на Балканите. Поставяйки на изпитание духа и издръжливостта си, ще опознаете красотите на България от птичи поглед, под земята или от морските дълбини.

2. Урбекс туризъм

Дом-паметникът на връх Бузлуджа е най-популярният обект за Dark tourism

Годишно стотици чужденци пристигат у нас, водени от едно единствено желание – да преживеят тягостно усещане, като посетят изоставени заводи, обезлюдени села, рушащи се къщи и монументи от изминали епохи. А такива забележителности у нас − колкото щеш! Страната ни е топ дестинация за феновете на урбекс или дарк туризма. Северозападна България и Източните Родопи са предпочитани от тях места за разходки сред руини и меланхолия. Този вид туризъм върви ръка за ръка с опознаването на нашето комунистическо наследство. Популярни са комунистическите и траби турове из столицата с посещение на знакови паметници от соца. Още за този вид изживяване вижте в публикацията ни България – дестинация за dark tourism.

3. Кино туризъм

В пещера Проходна е заснет филмът „Бягството“

България е домакин на известни холивудски продукции. А ние, българите, редовно разпознаваме локациите, където са заснети някои от знаковите сцени в тях. „Конан Варварина“ с Джейсън Момоа, „Черната Далия“ на Брайън де Палма, „Бягството” с Колин Фарел и Ед Харис, „Кilling season” с Робърт де Ниро и Джон Траволта, научно-фантастичната лента с Антонио Бандерас „Аутомата“ и още много други докараха някои от най-известните холивудски знаменитости у нас. Част от продукциите са снимани в киноцентъра „Бояна“ в полите на Витоша, където е изграден цял град с декори от различни епохи − вижте ТУК.

А нашите планини и пещери са най-търсеният декор за екшън сцени. Най-известната подобна локация е Деветашката пещера, където бяха заснети култови моменти от „Непобедимите 2“ с участието на Силвестър Сталоун и Арнолд Шварценегер. Чудесен повод да ги посетите!

4. Религиозен туризъм

Разбоишкият манастир

Над 120 православни действащи манастири, великолепни църкви, покрити с уникални стенописи, тайнствени аязми и оброчища, древни светилища, обвеяни с легенди и още и още разпръснати из цяла България религиозни храмове на различни религии и епохи примамват пътешественика да ги опознае, за да усети духа им. Само около София ще откриете плеяда от манастири и параклиси. Някои от тях са все още действащи. Същото важи и за околностите на градове като Велико Търново и Асеновград. А какво да кажем за тракийските скални светилища, като Утробата или Глухите камъни в Родопите? Или за скалните манастири, създадени от монаси отшелници през 11-13 век? Те са истинско предизвикателство за любознателните туристи, защото са скрити в планината и са трудно достъпни. Но пък са пропити с мистика и от тях се откриват изумителни гледки .

5 . Аграрен туризъм

Розобер край Павел баня

Да те събуди домакинът в 5 сутринта и да те изпрати да доиш кравата в обора, да прекопаваш цял ден доматите в градината, да вариш сладко от малини или да помагаш в събиране на реколтата на полето в най-големия пек. Туристите вече търсят непосредствен допир с автентичния начин на живот и запазения селски бит. У нас има немалко ферми и селски къщи за гости, които предлагат подобно преживяване. В района на Казанлък , например ще ви приобщят към целия процес, свързан с розопроизводството - основен местен поминък. В Стара планина пък има млечни ферми с хотелска база и възможности да пасете стадото или да приготвяте сирене цял ден. Целта е да се откъснете от офиса и дигиталната реалност, която ви изсмуква. Трудът на чист въздух сред животни и природа е най-добрият начин за това!

6. Дентален туризъм

Да, това определено не е най-романтичният начин да опознаеш дадена страна. Но този вид туризъм има много почитатели и в България. Мнозина съчетават почивката си у нас с получаване на първокласно зъболечение на доста по-ниски цени. Според Евростат България е на втора позиция в ЕС по брой стоматолози на 100 хиляди души от населението, като по-голямата част от българските зъболекари говорят перфектен английски. Причината? Броят на чуждестранните пациенти в страната продължава да расте. В черноморските ни курорти ще попаднете на дентални центрове където да съчетаете ваканцията си на море с придобиване на сияйна усмивка.


Снимки: Венета Николова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Музеят на мозайките в Девня с Ден на отворените врати по повод своя годишнина

В Деня на отворените врати – 15 юни, за пръв път пред посетителите на Музея на мозайките в Девня ще бъдат представени и реставрираните находки, открити през 2023 година. Става въпрос за глинени съдове и лампи, изработени в стила на майсторите от..

публикувано на 15.06.24 в 08:15

Фестивал на цацата дава старт на летния сезон в Кранево

Любимият на малки и големи Фестивал на цацата поставя началото на морските приключения в курортното селце Кранево! Атрактивна програма, много музика, танци, игри и богата кулинарна селекция очакват гостите край северния ни черноморски бряг от 14..

публикувано на 14.06.24 в 11:10
Язовир Широка Поляна

Батак е много повече от красив град в Родопите с драматична история и живописна природа

За нас, българите, Батак е град-светиня! И до днес в него отеква ехото от трагичните събития, свързани с Априлското въстание през 1876 г. , когато по-голямата част от невинните жители на родопското градче са посечени от османския поробител –..

публикувано на 13.06.24 в 09:15