Традиционният празник на пестила, в Етнографския музей на открито „Етър“ край Габрово представя, в три последователни дни, различни кулинарни изкушения от сини сливи. Пестилът от сини сливи, известен като „Габровски шоколад“, е едно от най-известните сладки плодови изкушения, характерни за сезона, в централната част на България.
На празника, който се провежда от 2013-а година насам, туристите могат да видят рецептата на приготвянето му, да опитат от местните специалитети, както и да си закупят някои от тях.
Тази година за първи път се провежда и национален фолклорен конкурс „Обредна трапеза“ с участието на самодейни състави от различни краища на страната, които съживяват обичаи, свързани с храната и нейното значение за предците ни, предаде кореспондентката на БНР от Габрово.
В "България днес" на 16 Юни слушайте: 07:46 – С голямо събитие в София под мотото "България на пет океана" инициативата..
Във вторник, 17 юни, минималните температури ще са от 12 до 17°, в София – 13°. През деня ще е предимно слънчево. След обяд над планинските райони ще има купеста облачност. Вятърът ще остане слаб от север-североизток. Максималните температури ще..
България се променя постоянно, вярват създателите на инициативата "Bulgaria Wants You", които вече пет години провеждат мотивиращи срещи и дискусии с българи зад граница, за да им дадат различна гледна точка към страната и възможностите за адекватна..
Нова атракция в Бургас отваря врати в началото на летния сезон. Това е въжен парк с мащабна конструкция, който вече се изгражда в парк "Езеро", в..
Заетите в сектора на услугите се увеличават, а намалява търсенето на работна ръка в традиционно по-застъпените у нас сектори като аграрния и..
България се променя постоянно, вярват създателите на инициативата "Bulgaria Wants You", които вече пет години провеждат мотивиращи срещи и дискусии с..