Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Празникът на „Габровския шоколад” в Етъра отново събра почитателите си

Пестил, произведен в шекерджийската работилница в Етнографския музей на открито „Етър“
Снимка: ЕМО

Традиционният празник на пестила, в Етнографския музей на открито „Етър“ край Габрово представя, в три последователни дни, различни кулинарни изкушения от сини сливи. Пестилът от сини сливи, известен като „Габровски шоколад“, е едно от най-известните сладки плодови изкушения, характерни за сезона, в централната част на България.

На празника, който се провежда от 2013-а година насам, туристите могат да видят рецептата на приготвянето му, да опитат от местните специалитети, както и да си закупят някои от тях.

Тази година за първи път се провежда и национален фолклорен конкурс „Обредна трапеза“ с участието на самодейни състави от различни краища на страната, които съживяват обичаи, свързани с храната и нейното значение за предците ни, предаде кореспондентката на БНР от Габрово.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 16 юни 2025 г.

В "България днес" на 16 Юни слушайте: 07:46 – С голямо събитие в София под мотото "България на пет океана" инициативата..

публикувано на 16.06.25 в 19:00
София ухае на липи

Дневните температури ще се повишават

Във вторник, 17 юни,  минималните температури ще са от 12 до 17°, в София – 13°. През деня ще е предимно слънчево. След обяд над планинските райони ще има купеста облачност. Вятърът ще остане слаб от север-североизток. Максималните температури ще..

публикувано на 16.06.25 в 18:15

"Bulgaria Wants You" и емоционалната нужда на българите да се завърнат в родината

България се променя постоянно, вярват създателите на инициативата "Bulgaria Wants You", които вече пет години провеждат мотивиращи срещи и дискусии с българи зад граница, за да им дадат различна гледна точка към страната и възможностите за адекватна..

публикувано на 16.06.25 в 15:05