Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Точка БГ“ – песни за любов и бунт

Снимка: Facebook/@tochkabg

„Дайте ми път, спомени вятър, пътят е крив, споменът кратък, декори няма в този театър…точка, БГ“  –  това е фрагмент от авторска песен, дала име на групата „Точка БГ“. Тя е по-различна от популярните у нас банди, заради стила на песните и „камерния“ формат на концертите си. Точка БГ“ е акустичен проект за нови градски песни – така сами определят себе си четиримата основатели и автори в групата Тодор Янкулов, Зорница Попова, Красимир Първанов и Пламен Сивов. Те са хора с различни професионални интереси и житейски съдби, но ги обединява желанието да правят авторска музика заради себе си, а не с цел да преследват популярност и касов успех.

Поредният концерт на групата е на 9 септември, когато на открито, пред Къщата на София, отново ще се срещнат с вярната си публика. „Безименна“, „Фонтан в дъжда“, „Песен за уличния музикант“, „Трева в морето“ – преобладаващата част от песните са посветени на радостта от живота, но и на чувства като тъга и меланхолия, които неизбежно спохождат човек в някакъв етап от живота му.

Песните им са баладични и въздействат върху публиката най-вече със своите искрени човешки послания. За това как се ражда една песен от „творческата лаборатория“ на „Точка БГ“ разказва Пламен Сивов:


„Ние сме акустичен проект, наш основен изразен инструмент са китарата и човешкият глас, необременен от никакви допълнителни електронни и компютърни ефекти. Като докосва струните на китарата и като пее със собствения си глас, човек най-добре може да изрази интимните си чувства, да ги предаде на другите като застане възможно най-близо до публиката. Така е на нашите концерти. Те са в много интимна обстановка, в малки зали. Ние не сме група, която пее по стадионите и на нашите концерти не може да изпаднеш в бурен екстаз. Нашите концерти са като разговор с гостите, а те преживяват музиката ни като диалог, но насаме със себе си. 

Всеки от нас пише текстове, а много от тях, преди да станат песни, са били хубави стихотворения. Понякога посягаме и към известни стихове на популярни български автори, които самите ние лично познаваме. Това са някои от най-добрите съвременни български поети, като Калин Донков, Николай Милчев, Гриша Трифонов. Ръководим се от същия критерий – да е качествена поезия, а след това с лекота идва и музиката. Ние сме много различни – двама са свързани с актьорските среди, другият колега е от лекарското съсловие, аз съм юрист по образование и се занимавам с мениджмънт. Движим се в различни кръгове, но имаме любов към музиката, тя е силният и обединяващ фактор. Важното е това, което оставяме – нашите албуми с песни, които се радват на много слушатели, а и разменената любов и енергия с наши почитатели.“


„На предстоящия концерт, с оглед на настоящата ситуация в България, би било уместно да изпеем някои социално-ангажирани песни, защото живеем в такива времена и няма как да сме откъснати от реалността“, казва Пламен Сивов и облекчен от края на строгите противоепидемични мерки, допълва:

„Надявам се сега нещата да се върнат към нормални рамки. Имаме нужда да си припомняме защо всъщност са тези санитарни мерки. За какъв живот се запазваме? Ако живеем изцяло затворени и изолирани, смисълът на живота ни започва да се губи.“


Снимки: Facebook/@tochkabg



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Най-щастливият човек" тръгва на "Най-щастливото турне"

Графа поставя началото на "Най-щастливото турне" тази вечер (28 юни) с концерт в Летния театър в Стара Загора. В основата на голямото лятно шоу на Влади Ампов е концепцията на грандиозния му концерт на Националния стадион "Васил Левски" в София,..

публикувано на 28.06.24 в 10:15

"100 причини"

Имаме поне "100 причини" да обичаме Мария Илиева, която посрещна лятото с едноименно ново турне. В поредицата концерти, започнали на 21 юни от Стара Загора, поп дивата изпълнява както най-големите си хитове, така и чисто нови песни от предстоящия си..

публикувано на 27.06.24 в 10:15

Орлин Горанов празнува 50 години "магия" на сцената с турне

Любимецът на няколко поколения, вечният чаровник с кадифен глас Орлин Горанов отбелязва "50 години магия" на сцената с турне. Първият от концертите е тази вечер в Пловдив, следват още пет от големите градове : Шумен (28 юни), Велико Търново (5..

публикувано на 26.06.24 в 10:15