Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 190

Снимка: Мая Щърбанова

Над половината българи смятат, че здравната система се е справила с коронакризата
Отношението на българите към здравната система е традиционно негативно, но за последната година се регистрира позитивна динамика, вероятно в резултат на коронакризата. Към момента 63% от българите смятат, че здравната ни система се развива в негативна посока, докато при проучване от преди година този процент е бил около 70. Това показва изследване на социологическа агенция „Тренд“  от август 2020 г. по поръчка на инициативата „Заедно за повече здраве“, включваща Българския лекарски съюз.

52% от респондентите смятат, че българското здравеопазване се е справило с проблемите около пандемията, 26% − че не се е справило, 22% не могат да преценят.

3,95% от направените 2330 PCR теста са положителни
92 нови случая на коронавирус са регистрирани в България за последното денонощие. Това са 3,95% от направените 2330 PCR теста. Водеща по брой новозаразени е София с 25 случая, следват Благоевград − 18 и Ямбол – 8, показват данните от Единния информационен портал.

Починали са 4-ма, излекувани са 8 души. В болници се намират 736 пациенти с коронавирусна инфекция, 53-ма от тях са в интензивни отделения.

От началото на пандемията в България са регистрирани 17 891 случая на коронавирус. Най-много от тях са в София − 4812, Благоевград − 1644, Пловдив − 1501 и Варна − 1349.

24,8 на 100 000 души е заболеваемостта от коронавирус в България
След едно високо ниво през август, през септември България е преминала във фаза на сравнително намалена заболеваемост от коронавирус. Това заяви пред БНР главният държавен здравен инспектор и член на Националния оперативен щаб за коронавируса доц. Ангел Кунчев.

За момента сред страните в ЕС и Европейската общност България е на 19-то място по заболеваемост от Covid-19, което е под средното ниво. За последните 14 дни заболеваемостта в страната ни е 24,8 на 100 000 души. Според него не се очаква да се стигне до нови строги ограничителни мерки, каквито имаше през пролетта.

В контекста на предстоящото начало на учебната година Кунчев посочи, че противоепидемичните мерки, предвидени за училищата, „ще ги превърнат в едни от най-безопасните места в обществото“, където рискът ще бъде намален до приемлива степен. Чуйте повече ТУК.

Скендер Сила: Ще победим вируса, когато се научим да живеем отговорно с него
„Ще победим вируса, не с ваксина, а когато се научим да живеем отговорно с него“. Това заяви в интервю за Нова телевизия Скендер Сила, представител на СЗО в България. Според него България се е постарала да направи най-доброто, за да спаси живота на хората и се справя добре в условията на пандемията.

Мини-церемонии препоръчва МОН за началото на учебната година
Министерството на образованието и науката препоръчва на 15 септември тържества в училищните дворове да има само за учениците от 1, 5 и 8 клас, а останалите да проведат мини-церемонии  в класните стаи. Това каза  за БНР министърът на образованието Красимир Вълчев. Той обаче направи уговорката, че в малките училища е възможно общо тържество за всички ученици на двора. Цялото интервю чуйте ТУК.

Антиковид мерки в навечерието на Въздвижение на Светия кръст Господен
В навечерието на един от 12-те големи християнски празници − Въздвижение на Светия кръст Господен, по-популярен като Кръстовден, хора от цялата страна се събират на Кръстова гора в Родопите. За това съобщава БНР Пловдив.

Тази година заради противоепидемичните мерки, свързани с коронавируса, във всички храмове ще има дезинфектанти, а вътре ще бъдат допускани по-малко вярващи.

Богослуженията започват тази вечер на открито пред централния храм „Покров Богородичен“.

Всичко по-важно за COVID-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика − в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България.

Редактор: Миглена Иванова


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 27 юни 2024 г.

Българското слово е водещата нишка на в програмата ни на 27 юни, защото в София започна международен форум, посветен на кирилицата. За литературното вдъхновение на сънародниците зад граница и картината на  българския културен живот в чужбина говорим със..

публикувано на 27.06.24 в 19:00

България днес - 26 юни 2024 г.

Днес ще се изиграят последните четири мача от груповата фаза на Европейското първенство по футбол в Германия, а в „България днес“ ви разказваме, как случващото се на стотици километри от тук възроди единството на едно село и се превърна в..

публикувано на 26.06.24 в 19:00

България днес - 25 юни 2024 г.

С полъх на море и бленувана почивка в ритъма на весела мелодия и закачлив текст. Така метафорично може да определим „България днес“ на 25 юни. Между усещането за изтичащ пясък между пръстите със сериозен глас ще поговорим и за връзката между..

публикувано на 25.06.24 в 19:00