Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Туршиено време е

Снимка: Ани Петрова

С настъпването на есента улиците в по-малките градчета и селцата на България започват да ухаят на печени чушки. Настава сезонът на туршиите и усърдните домакини се стараят да съхранят плодовете на лятото. Така на рафтовете в мазето се нареждат пъстри бурканчета с лютеница, мармалад от сливи и ябълки, царска туршия с камби, карфиол и моркови. 



Повече за тънкостите в приготвянето на туршии у нас и най-популярните рецепти, прочетете в  публикацията от колекцията на Радио България Българската кухня: Време за туршии.

Редактор: Елена Каркаланова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Химнът на независимостта за първи път прозвучава в Бургас

За първи път Химнът на независимостта прозвучава на 22 септември 1908 г. в черноморския град Бургас. Авторът на мелодията и текста – военният капелмайстор Георги Шагунов, отбелязва върху титулния лист на партитурата, че химнът е написан и изсвирен час..

публикувано на 22.09.25 в 08:15
Никола Станчев

95 години от рождението на първия български олимпийски шампион

На 11 септември 1930 г. в бургаското с. Твърдица е роден Никола Станчев Николов. Състезател по борба в свободния и класическия стил. През 1956 г. в Мелбърн той печели първия златен олимпийски медал по свободна борба в категория до 79 кг. Побеждава..

публикувано на 11.09.25 в 08:30

Причините за палежа на Партийния дом и до днес са обвити в мистерия

Навършват се 35 години от един емблематичен момент от посткомунистическата история на България, белязала последвалите десетилетия от прехода ѝ към демокрация – палежът на Партийния дом. Причините за случилото се и до днес са обвити в мистерия, а..

публикувано на 26.08.25 в 07:25