Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сovid-19 в България: Ден 195

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Предлага се удължаване на извънредната обстановка в България 

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев е предложил на Министерския съвет да се удължи извънредната обстановка до края на ноември. Според него това се налага заради повишената заболеваемост в Европа. Но нови противоепидемични мерки в България няма да се въвеждат, предаде БНР-„Хоризонт“.  

„Не съм оптимист за това, което ни очаква по три причини – началото на учебната година, започващата вълна в Южна Европа и възможността за нови респираторни вируси през следващите един-два месеца. Затова, ако правителството приеме, по-добре би било, този път да удължим извънредната обстановка до края на ноември“, предлага Кунчев.  

Пулмолог очаква покачване на броя на заразените с Covid-19 в училищата 

„Училищата ще се превърнат в разпространител, но не и в инкубатор на Covid-19”, заяви в интервю за Нова тв д-р Александър Симидчиев. Пулмологът прогнозира, че няма да има тежко боледуващи ученици, тъй като те се намират в групата с нисък риск, но това не се отнася за преподавателите. Според него броят на заразените ще се покачва в училищата заради многото контактни лица. Александър Симидчиев подчерта, че децата трябва да използват предпазни средства, за да пазят и по-възрастните си близки. „Маските намаляват честотата на предаване на респираторните инфекции и не са вредни”, увери специалистът.

Тестове за установяване на Covid-19 в домашни условия ще бъдат пуснати в аптеките 

„В първите 24 часа не може да се разбере дали детето е заразено с коронавирус или е болно от грип, затова е важно то да бъде отделено”, заяви за БНР проф. Ива Христова, зам.-директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Тя каза още, че вече са разработени тестове, които бързо в домашна среда могат да диференцират кой е вирусът. През тази есен те ще бъдат пуснати на нашия пазар, а цената им ще е около 10 лв. „Тези тестове са по-надеждни в сравнение със сегашните т.нар. бързи тестове”, смята проф. Христова. По думите й, след преболедуване в организма остават антитела и клетъчен имунитет и повторните случаи протичат с по-малко симптоми, включително и при децата. 

154 нови случая на Covid-19 

От направените 5856 PCR теста през последното денонощие 2,6% са положителни, показват данните на Единния информационен портал към 00:00 часа на 18 септември. 154 са новозаразените с Covid-19, 150 са оздравели, а 10 са починали. Пациентите в болница са 740, но за пореден ден намалява броят на настанените в интензивни отделения и днес те са 37. Най-много нови случаи са установени в София – 47, в Благоевград – 29 и в Стара Загора – 10. 

България ще е готова с национален план за средствата от ЕС най-късно до началото на следващата година 

Страната ни ще предложи до края на годината или в началото на следващата национален план за усвояване на ресурсите от Европейския съюз за преодоляване на здравните и икономическите последици от Covid-19, заяви вицепремиерът Томислав Дончев по време на петъчния парламентарен контрол. „Сумата от 30 млрд. евро е условна и за да бъде усвоена, е необходим сериозен план за действие”. От БСП обаче се усъмниха, че правителството може да осигури честност при изразходването на европейските средства. Според опозиционния депутат Крум Зарков, загубата на доверие към кабинета ще се окаже проблем при усвояването на парите за преструктуриране на икономиката ни и за справяне с последствията от тежката криза с коронавируса. 

Родители сигнализират, че не са тествани и поставени под карантина, след доказан случай на Covid-19  в столично училище

Родителите на ученици от столичното 55-о училище, съобщиха, че до момента не са били тествани и не са поставени под карантина, след контакт на децата им със заразен с Covid-19 преподавател. Част от тях сами ще покрият изследването си, тъй като вече има случай на родител с температура. Родител разказа пред БНР, че детето ѝ е било в контакт със заразения преподавател близо час. От РЗИ са предложили родителите, които желаят, да тестват децата си на следващия ден, след контакта с учителката. Този вариант обаче не гарантира, че резултатите ще са акуратни – смята родителят. Поисканата петдневна отсрочка била отказана с мотив, че не са контактни лица.

Две учителки в Ямбол са с положителни тестове за Covid-19

Засега няма поставени под карантина други ученици или педагози, информира кореспондентът на БНР в града. Една от учителките е присъствала на откриването на учебната година, но не е имала контакт с ученици и колеги в затворени пространства. Другата не е била на работа през последната седмица и затова не се налага да се поставят под карантина нейни колеги и ученици.

Българи патентоваха изобретение за превенция срещу Covid-19

Двама електротехници от Велико Търново получиха патент за изделие, което може да бъде приложено в борбата срещу коронавируса. Петко Ганчев и Марин Млеченков са регистрирали в патентното ведомство устройство под името индуктивно захранвана лампа за получаване на ултравиолетова светлина и озон в устната кухина за убиване на вируси и бактерии. Устройството може да бъде ефективно между 7 и 10 дни след заразяване, както и да предпазва от заразяване в същия срок след превантивна употреба, смятат изобретателите.

Всичко по-важно за COVID-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България.

Съставил: Йоан Колев

Редакция: Красимир Мартинов 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 5 юли 2024 г.

В най-хубавия ден от седмицата – петък – се отдаваме на приятни срещи в "България днес" и мечти за морския бриз…От Емилия Юкер ще разберем как Клубът на българските жени и семейства в Хамбург се подготвя за второто издание на..

публикувано на 05.07.24 в 19:00

България днес - 4 юли 2024 г.

В „България днес“ на 4 юли говорим за това как климатичните промени засягат най-уязвимите групи и за произтичащия от тях риск от бедност за много българи, разговаряме с Естер Вилемс, нидерландска хореографка и преподавателка по български народни танци в..

публикувано на 04.07.24 в 19:00

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 7

В седмия брой на предаването с водещ Красимир Мартинов гостуваме на българите в Албания, за да узнаем повече за Голо бърдо и неговите хора. От учители и кметове научаваме и как българите в Гора пазят езика и културурата си, а също - с какви..

публикувано на 04.07.24 в 12:00