Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повече българчета в неделните училища в Истанбул и Одрин

Наталия Михалевска
Снимка: архив

Деветдесет деца ще посещават българските неделни училища в Турция през настоящата учебна година. Едното училище се намира Истанбул, а другото в Одрин. “Интересното в тяхната програма е че акцентът не пада върху обучението по български като майчин език, а като роден или придобит”, каза за БНР-Кърджали Наталия Михалевска, директор на дирекция “Образование на българите зад граница и училищна мрежа” в МОН.

В училището в Българската екзархия в Истанбул се обучават не само деца на български изселници, но и на цариградски българи. Предлагат се също курсове за възрастни хора. Учебната година в града на Босфора вероятно ще започне с онлайн обучение, тъй като мерките за безопасност заради коронавируса са много строги по отношение на достъпа до Българската екзархия.

Близо 30 деца ще учат в училището в Истанбул, докато в Одрин са се записали 60. Заради повечето деца в сравнение с м.г. ще има и увеличение на субсидиите за неделното обучение.

През тази година българските деца зад граница ще се обучават в общо 382 неделни училища на няколко континента. Очаква се 40 хил. българчета с помощта на 4 хил. учители да посещават часовете по български език, история, география и фолклор.

Редактор: Диана Цанкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30

Трети мост над Дунав и фериботът Русе-Гюргево са ключови проекти за региона

България има изключително важна роля за свързаността на няколко региона. Страната ни е кръстопът между Балканския полуостров, Източното Средиземноморие и Черно море. Това заяви заместник-министърът на транспорта Анна Натова на среща с Матю Бойс,..

публикувано на 28.06.24 в 17:28

Авангардни сортове череши показват на Празника на черешата в Кюстендил

С приготвянето на 1500 сладоледа с черешов сироп тази вечер на площад "Велбъжд" в Кюстендил започва Празникът на черешата. Програмата ще продължи три дни, предаде кореспондентът на БНР в града Кирил Фалин. Специално за събитието, което по..

публикувано на 28.06.24 в 16:45