Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръчно тъкани български килими красят европейските дворци

Марияна Николова
Снимка: БТА

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова пое ангажимент да популяризира българското килимарство като част от програмите за културно-исторически турове в страната. Това тя заяви при посещението си в цеха за ръчно тъкани килими в село Костандово, област Пазарджик, съобщи БТА. Сред клиентите на българската фирма, освен британската и други кралски фамилии в Европа, са и много от емблематичните музеи в света. Над 200 замъка във Великобритания са обзаведени с килими от Костандово. Стаята на кайзера във виенския музей "Албертина" също е обзаведена с вълнен килим от Костандово. Според Николова уникалните български килими имат качества да станат част от културното наследство на Европа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Броят на туристите през лятото може да подобри постиженията от предковидните времена

Десет процента повече летовници ще посетят страната ни през тази година спрямо 2023 г., потвърди прогнозата на ресорния служебен министър маркетинг и бизнес консултантът в туризма Константин Занков. Очаква се резултатите да достигнат и дори надминат тези..

публикувано на 25.05.24 в 13:38

Какъв е вкусът на България - кулинарията като част от туристическата ни визитка

Нашенската баница и шопската салата неведнъж са попадали в челните позиции на световни гастрономически класации. Но българската национална кухня далеч не се изчерпва с тези две ястия, нито с вездесъщите по заведенията кюфтета, кебапчета,..

публикувано на 13.05.24 в 11:10

Момчиловци – селото с 30-те параклиса, привлича поклонници от страната и чужбина

Трийсетте параклиса на Момчиловци са сред най-посещаваните туристически забележителности в родопското село по великденските празници. “ Маршрути за поклоннически туризъм водят към параклисите, които закрилят селото ”, казва кметът Сийка Суркова. По..

публикувано на 04.05.24 в 11:47