Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 215

Снимка: архив

Без PCR след карантина и засилен контрол на мерките срещу Covid-19 у нас
„Българските граждани да бъдат абсолютно спокойни, защото не се налага затягане на мерките срещу Covid-19“, заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов и допълни, че „единствено, което ще продължим да правим, е да осъществяваме контрол“. Отпада провеждането на PCR тест след 14-дневна карантина,стана ясно от седмичния брифинг на Националният оперативен щаб днес. Още по темата - ТУК

За първи път положителните PCR тестове са над 9%
437 са новите случаи на коронавирус в България през последното денонощие. Това е нов рекорд от началото на пандемията и с един повече от регистрираните за предишното денонощие. Положителните случаи са 9,62 % при направени 4 541 PCR теста. Най-много новозаразени са регистрирани в София – 124. Следват Пловдив - 65, Варна – 35, Благоевград - 30, Бургас – 28, Стара Загора - 28.  Това показват данните на Единния информационен портал. През последното денонощие вируса са преборили 138 души.​ Активните случаи са 6 422. Настанени в болница с коронавирусна инфекция са вече 1 033 души. 53-ма от тях са в интензивни отделения.  През последното денонощие са починали 11 души с Covid-19, а общият им брой от началото на пандемията е 879. Досега в България са направени общо 556 761 теста, от тях положителни са били 22 743, или 4,08 %.

Германия включи област Търговище в списъка с рискови райони за пътуване
Българската област Търговище е обявена като „рисков район“ според статистическите данни на института „Робърт Кох“, информират от МВнР. От август и към момента за „рискова“ зона се счита и област Благоевград. При пътуване от тези области до Германия лицата трябва да направят PCR изследване за Covid-19 до 72 часа след влизане на германска територия. До получаване на резултата от теста за засегнатите лица е в сила задължителна 14-дневна карантина, която отпада при отрицателна проба. Допуска се тестване и в страната на тръгване, ако то е извършено от сертифицирана лаборатория и е до 48 часа преди пристигането в Германия.

Д-р Данчо Пенчев: В столичните учебни заведения има само локални огнища на Covid-19
От началото на пандемията до сряда тази седмица регистрираните случаи на Covid-19 в София са 5786 – заяви на брифинга на Националния оперативен щаб днес директорът на столичната Регионална здравна инспекция д-р Данчо Пенчев. По отношение заболеваемостта в учебните заведения на територията на столицата той изтъкна, че все още няма данни за дифузно разпространение на Covid-19, а само отделни локални огнища на вируса. Данните, които оповести сочат, че новорегистрираните заразени ученици са 59. 30 пък са положителните проби на персонал и учители. Карантина е наложена на 1434 ученици и 106 души от персонала и учителския състав. В детските градини положителни резултати за Covid-19 са дали 5 деца, а карантинираните са 166, допълни Пенчев.

Над 250 нарушения на Закона за здравето констатира Столична полиция
Над 250 са констатираните от полицията случаи до края на септември, в които граждани  се придвижват в градския транспорт, без необходимата маска, кърпа или шал. Проверките ще продължат в цялата градска мрежа – заявиха от СДВР. На други 472-ма души са връчени предупредителни протоколи от полицаи, отново за нарушаване на противоепидемичните мерки в София.

Инфекционистът д-р Трифон Вълков: Застудяването ще доведе до увеличаване на заболеваемостта
"Нито един от лекарите, които работим на първа линия, или специалист, който е ангажиран в диагностиката и терапията на това заболяване, не се е усъмнил, че със застудяването на времето, ще се увеличи заболеваемостта. Това нещо е съвсем очаквано", каза за БНР д-р Трифон Вълков от Инфекциозна болница в София. Ако се спазват, мерките срещу Covid-19 са достатъчни, категоричен е лекарят и допълни, че не е реалистично да се очаква ефективна ваксина срещу Covid-19 преди следващата есен.

Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България.

Съставил: Йоан Колев



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

СЕМ с кампания за медийна грамотност – "Провери, преди да се довериш"

Съветът за електронни медии у нас предприе масирана кампания за медийната грамотност. Кампанията е провокирана от факта, че смартфоните, таблетите и телевизорите с възможност за връзка с интернет все повече са част от ежедневието ни и оказват..

публикувано на 30.06.24 в 07:05

Българската православна църква избира патриарх

За 30 юни е свикан Патриаршески избирателен църковен събор, който трябва да излъчи предстоятел на Българската православна църква и митрополит на Софийската духовна епархия. Престолът овдовя на 13 март, когато от този свят си отиде блаженопочившият..

публикувано на 30.06.24 в 06:05

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25