Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 222

| обновено на 15.10.20 в 19:28
Снимка: БГНЕС

 Денонощен контрол за спазване на противоепидемичните мерки 

Регионалните здравни инспекции започват масови проверки на обществени места – молове и други търговски обекти, нощни заведения и клубове, за спазването на противоепидемичните мерки, съобщи здравният министър Костадин Ангелов на брифинг на Националния оперативен щаб. В надзора ще се включат МВР и други институции с контролни функции, тъй като се наблюдава “разколебаване на хората по отношение на дисциплината”. Проверките ще бъдат денонощни и ще се стига до затварянето на обекти, ако те откажат да изпълнят предписанията на РЗИ. 

Най-тежка е ситуацията в две области – Благоевград и Търговище  

Там е установена заболяемост от 120 души на всеки 100 хиляди. Затова и от щаба призовават гражданите да избягват пътувания до тези райони, за да не разпространят заразата.  

На национално ниво има достатъчно болнични легла за Ковид пациенти 

Съобщи здравният министър, но допълни, че в отделни области започват да се чувстват затруднения. Занапред лечебните заведения ще могат да приемат общо 7307 души с по-леки симптоми и 1108 за интензивна терапия. В момента са заети 19% от леглата за пациенти без нужда от дихателна реанимация и 6 на сто от тези за интензивно лечение. Още информация от седмичния брифинг на НОЩ прочетете ТУК.

От днес учениците в Търговище преминават на онлайн обучение

Затворени за посещения са пенсионерските клубове в общината. Заповедта е в сила до 30 ноември.Заради увеличения брой на случаите през последните дни, област Търговище влиза в „червената зона" на заразата. Това означава, че заразените с коронавирус в последните 14 дни са над 120 на 100 000 души население.

Отново антирекорд - 819 са новите случаи, 350 са излекуваните

819 са новодиагностицираните с коронавирус в страната за последното денонощие при направени 5 898 PCR теста, сочи Единният информационен портал. Това са 13,89% от тестваните, което също е най-висок процент от началото на епидемията. Общо 26 593 са случаите на коронавирус за годината. Излекуваните за последните 24 часа са 350, а от началото на пандемията 16 489. Хоспитализирани са 1380 болни. 67 от тях са в интензивни отделения. 6-ма са починали вследствие зараза с Covid-19, излекуваите са 350.

Смъртността при Covid- 19 e до 15 пъти по-висока от грипа 

Covid- 19 категорично не е просто един грип, каза вирусологът в университета в Кеймбридж и консултант към ООН д-р Велислава Петрова каза пред Нова телевизия. Смъртността при него е от 3 до 15 пъти по висока. Идеята, че се създава изкуствена паника не отговаря на реалността, коментира д-р Петрова. Стъпките предприети в България са в пълен унисон с тези по света. Трябва да се отчита ефектът на мерките върху икономиката и много други фактори. В началото на текущата втора фаза се заразяват много повече млади хора, а при тях смъртността е по-ниска. Но тези млади хора неминуемо контактуват с по-възрастни, което за съжаление ще доведе и до по-голяма смъртност, прогнозира вирусологът.  

Засилва се контролът върху противоепидемичните мерки в област Пазарджик

41 са хоспитализираните случаи с Covid- 19 – сочат данните на РЗИ. Един от тях е в тежко състояние, а 202-ма се лекуват в домашни условия. 

Към момента здравната система в областта е в състояние да се справи с увеличаващия се брой на заразените и разполага с необходимите предпазни облекла, дезинфектанти и лекарства, каза заместник областният управител Йордан Кожухаров. Създадена е организация за прилагането на глоби при неспазването на противоепидемичните мерки, информира кореспондентът на БНР в града.

Две клиники на плевенската университетска болница са затворени за 24 часа 

Това са клиниките по онкохирургия и по онкогинекология, уточни Момчил Цветков, говорител на болница "Д-р Георги Странски". За 24 часа са преустановени всички планови операции в тези две клиники. Причината - лекар-анестезиолог с положителен тест за коронавирус, информира кореспондентът на БНР.  


Увеличава се тревожността на хората вледствиеситуацията с Covid- 19

„Очакваше се, че ще се покачат нивата на тревожност, обърканост, гняв, безизходност и безразличие. Както изключително много се повиши процентът на хора, които вярват, че това е някаква конспирация – Covid“. –коментира пред БНР проф. Ваня Матанова, преподавател в Софийския университет и ръководител на Институт за психично здраве и развитие. 

„Започнаха да ни търсят родителите на деца, трудно преживели принудителната раздяла със своите връстници или имащи проблеми с онлайн обучението. В момента към нас се обръщат възрастни, хора, които се чувстват изолирани за това, че са били контактни, болни или заразени. Мисля, че отношението, което започва да се формира към заразените и  болните ще е все по-голям проблем. Притеснителна тенденция е и увеличаването на тревожността у хората, каза специалистът. 

Д-р Мими Виткова: Нещата не са толкова успокоителни, колкото се опитват да ни внушат 

Вече се натрупа достатъчно опит и  смятам, че сегашната позиция на управляващите не е най-адекватна, заяви в коментар пред БНР бившият здравен министър д-р Мими Виткова, по повод здравните мерки, които препоръчват управляващите. Според нея успокоението е ненавременно и може да доведе до ситуация, в здравната система да изпита недостиг на кадри, а не на легла.По думите ѝ трябва да се отговори на въпроса дали  здравната система е елемент от националната сигурност на страната, или е един обикновен търговски субект, където всеки се оправя сам.

Медиците и учителите бяха признати за "Достойните българи"

Тази година отличията в 18-ото издание на  "Достойните българи" - инициатива на вестник "24 часа", са под знака на Covid кризата и преодоляването на предизвикателства. 
Специалното отличие получиха българските учители, а голямата награда - медиците на първа линия, част от които загубиха живота си, за да спасят други човешки животи, а други продължават напред. 
Информацията е на репортерката Цветелина Стоянова.

Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.  

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България

Редактор: Йоан Колев 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Патриарх Даниил: Приемам кръста на патриаршеското служение, което ми се възлага днес

Завърши интронизацията на новоизбрания български патриарх – видинският митрополит Даниил. Новият духовен водач беше посрещнат в катедралата “Св. Александър Невски” от миряните със скандирания “Достоен” и аплодисменти. “ Със съзнание за собствено..

публикувано на 30.06.24 в 17:36

СЕМ с кампания за медийна грамотност – "Провери, преди да се довериш"

Съветът за електронни медии у нас предприе масирана кампания за медийната грамотност. Кампанията е провокирана от факта, че смартфоните, таблетите и телевизорите с възможност за връзка с интернет все повече са част от ежедневието ни и оказват..

публикувано на 30.06.24 в 07:05

Българската православна църква избира патриарх

За 30 юни е свикан Патриаршески избирателен църковен събор, който трябва да излъчи предстоятел на Българската православна църква и митрополит на Софийската духовна епархия. Престолът овдовя на 13 март, когато от този свят си отиде блаженопочившият..

публикувано на 30.06.24 в 06:05