Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София – първа в Европа със „зелен обществен транспорт при поискване“

Снимка: БТА - архив

София ще тества за първи път в Европа иновативна практика за зелен обществен транспорт при поискване. Вместо да се движат по предварително определени маршрути, нови електроавтобуси ще създадат карта на маршрута въз основа на търсене на гражданите, подадено чрез мобилно приложение.
 

Приложението ще използва изкуствен интелект за усъвършенстване на анализа на данни, за да създаде най-ефективния път за всяко пътуване, като събира възможно най-много пътници. Проектът, който ще се изпълнява в рамките на три години, се очаква да започне през тази есен.

София е първият български град, който печели проект по Програма Urban Innovative Actions (UIA) – инициатива на ЕС, която предоставя на градски райони в цяла Европа ресурси за тестване на нови недоказани решения за справяне с градските предизвикателства, съобщават от Столична община. Бюджетът на проекта е 4,6 млн. евро и се осигурява от общината с подкрепата на Европейския фонд за регионално развитие.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Лошото време си отива, на юг ще има локални кратки валежи

В четвъртък , 4 юли, над страната ще има разкъсана облачност. След обяд над Рило-Родопската област се очакват краткотрайни валежи с гръмотевици. Минималните температури ще са между 15 и 23°, в София 15°. Максималните ще са от 25 до 30°, в..

публикувано на 03.07.24 в 19:35

България днес - 3 юли 2024 г.

Българите в Албания – централна тема в "България днес" на 3 юли. Повод са резултатите от преброяването на населението в Балканската държава, според които над 7 хиляди души са се определили като етнически българи. Реално ли е това..

публикувано на 03.07.24 в 19:00

Климатичните промени носят по-големи разходи и риск от бедност за много българи

Населението на България, и най-вече хората с нисък социално-икономически статус, са сред най-уязвимите групи в ЕС по отношение на промените в климата. Причините за това са няколко. Страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в ЕС –..

публикувано на 03.07.24 в 10:45