Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 233

| обновено на 26.10.20 в 19:54
Снимка: БГНЕС

В условията на Covid-19 болниците трябва да са солидарни

В болницата за спешно лечение „Пирогов“ увеличават броя на леглата в реанимация, съобщи директорът на лечебното заведение проф. Асен Балтов. Налага се и цял етаж да бъде затворен за лечение на 60 души от персонала, които са болни в момента. Според проф. Балтов 13 болници в София не могат да поемат целия поток от болни с Covid-19, които се нуждаят от активно лечение. Затова всички лечебни заведения трябва солидарно да приемат тези пациенти.

Ситуацията с недостига на медицински сестри е доста по-трагична от тази с лекарите

За това алармира пред БНР Мая Илиева от Синдиката на българските медицински специалисти. „Ако в Бургас една медицинска сестра обслужва 17 болни, то на много места в провинцията обслужва по 30 болни“, обясни тя. Относно призивите за включване на студенти по медицина шести курс в помощ на медиците, лекуващи в Covid-секторите, Мая Илиева отбеляза, че „тези студенти отдавна работят и попълват липсите в системата“. Цялото интервю чуйте ТУК.

Спират плановите операции в Плевенско заради коронавируса

Заради увеличаващ се брой на заразените с Covid-19, спират плановите операции в Плевенска област. Мярката е до 30 ноември, съобщиха от РЗИ. Още по темата – ТУК

Уточниха условията и реда за преминаване към дистанционно обучение

Училищата могат да преминават към дистанционно обучение след разрешение от министъра на образованието по предложение на училищните директори, разпореди Министерството на образованието. Предложението за преминаване към електронно обучение ще се прави от директорите в области с усложнена епидемична обстановка, попадащи в червена или оранжева зона, както и ако в училището има увеличаващ се брой отсъстващи или под карантина,  нарастващ брой положителни проби за Covid-19 или случаи на грип. Нужно е също предложението да бъде обсъдено от педагогическия съвет и да бъде отчетено мнението на преобладаващата част от родителите, се казва в заповедта, информира БТА.

Въвеждат се нови ограничителни мерки в Ловешко

Това реши Общинският оперативен щаб в Ловеч. Сред мерките е и затварянето на нощните барове и на дискотеките, съобщава кореспондентът на БНР в града. От щаба са отправили предложение до директора на РЗИ – Ловеч, считано от утре, 27 октомври, в училищата на територията на общината да се ограничи достъпът на външни лица, включително до физкултурни салони и зали, в които се провеждат мероприятия, тренировки и репетиции с участие на външни за училището лица. В обредните зали да се допускат не повече от 10 лица. Засега не се предвижда затваряне на училища и детски градини.

Български учени разработват прототип на ваксина, но очакват сериозна подкрепа от държавата

„Скоро в ръцете си ще държим краен продукт, който може да бъде тестван – обяви пред БНР доц. Андрей Чорбанов, директор на департамент „Имунология“ в Института по микробиология на БАН, във връзка с информацията, че скоро България ще разполага с прототип на своя ваксина. Според него, за да започне употребата на една ваксина, е необходимо тя да премине през съответни процедури, за да не изпаднем в сигуация „хората да бъдат имунизирани с продукт, който няма да ги защити“. Доц. Чорбанов допълни, че в други страни участието на държавата в този процес е много сериозно.


Достоверен PCR-тест е възможен едва 7 дни след контакт със заразен

В момента на пазара се намират нови бързи тестове, подобни на PCR тестовете, които се отличават  с това, че установяват антиген, намиращ се в обвивката на вирусните частици, а с PCR тестовете, се определя рибонуклеиновата киселина на вируса. За да бъдат достоверни, и двата теста трябва да се вземат в рамките на 48 до 72 часа преди поява на клиничните симптоми, т.е. поне 7 дни след евентуален контакт със заразен, обясни пред БНР д-р Веселина Колева, началник Клинична лаборатория в столична болница. В статистиката влизат само положителните PCR тестове, макар в Единната информационна система да се докладват и данните от другите тестове, категорична е д-р Веселина Колева и уверява, че няма начин един пациент да фигурира два пъти в нея, тъй като системата засича неговото ЕГН.

Главният прокурор е под карантина

Иван Гешев се е самоизолирал, заради положителен тест на близък човек в семейството му. Самият той обяви на официалния си профил в Туитър, че се е поставил под карантина, в очакване на указания от здравните власти. Той подчерта, че „с личен пример и спазвайки правилата, всеки помага на лекарите в борбата им с пандемията“ и пожела „здраве на всички“.

Влизането в Гърция със задължителен PCR-тест се удължава до 8 ноември

Остава изискването за българските граждани да попълнят форма за локализация на пътниците, както и да разполагат с предварително генериран QR код при влизане в Гърция. Те трябва да представят и отрицателен резултат от PCR-тест, направен до 72 часа преди преминаването през граничния пункт.

Шофьорите на товарни камиони не са длъжни да представят PCR тест. Запазва се ограничението в товарните камиони, преминаващи през ГКПП „Илинден – Ексохи“, да пътува само водачът. Отворени за камиони остават и следните гранични пунктове с южната ни съседка – „Промахон“, „Какавия“, „Кристалопиги“, „Евзони“, „Нимфея“, „Орменион“, „Кипи“ и „Екзохи“.

14,5% са новозаразените с Covid-19 за денонощието при 2 257 теста

327 са новите случаи на Covid-19 за последното денонощие. Това е 14,5% от направените 2 257 PCR теста, показва Единният информационен портал. На първо място по брой новозаразени е София –125, следва Благоевград с 31 положителни резултата и Търговище с 25. При направени от началото на пандемията 661 859 теста положителни са били 37 889, което е 5,7% от всички проверени. Над 345 000 българи са поставени под карантина от началото на епидемията, като в момента те са около 24 000, предаде БНТ.

Активните случаи са 18 441. От тях 2 036 са хоспитализираните. 146 пациенти са в интензивни отделения. Излекуваните за последното денонощие са 122, а от началото на пандемията техният брой е 18 354. Починалите за последното денонощие са 10 болни, а от началото на пандемията – 1094. 

Собствениците на заведения обмислят дали да излязат на протести

Браншовите организации на собствениците на заведения обсъждат дали да започнат протести заради затварянето на нощните клубове и дискотеки. 120 000 души са заплашени да останат без работа и доходи в условията на кризата, ако не бъде постигнат компромис с властта. Бизнесът напомня, че засилените проверки през последните дни са доказвали, че няма съществени и масови нарушения.От Сдружението на заведенията обявиха, че ще искат оставки на кметове, подписали заповедите за затваряне. Репортаж по темата – ТУК.

ДФ Земеделие започва да приема заявления по програмата COVID 3

От 26-и октомври до 13-ти ноември се отваря прием на заявления за подпомагане по подмярка 21.3 „Извънредно временно подпомагане за малки и средни предприятия и признати групи и организации на производители COVID 3“ от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г., съобщава Държавен фонд „Земеделие“. Подмярка COVID 3 е с бюджет над 7 млн. лева, като таванът на финансова помощ за предприятията е до 50 хил. евро. Още инфомация – ТУК.

Работодатели и хотелиери се срещнаха с министъра на туризма

Представители на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) се срещнаха с министъра на туризма Марияна Николова, съобщи пресцентърът на Министерството. Представителите на двете организации настояха за обединение и съгласуване на бъдещи противоепидемични мерки с всички представители на туристическия бранш. От своя страна министър Николова подчерта, че за нея „е важно да бъде чут гласът на целия бизнес“ и допълни, че усилията на министерството са насочени към бъдещото развитие на туристическия сектор в България.

Пациентски организации настояват грижата за хронично болните да не спира

Няколко пациентски организации в България остро осъдиха заповедта на здравния министър Костадин Ангелов за спиране на плановия прием и плановите операции в болниците в страната. Организациите настояват МЗ да осигури лечение на всички пациенти, чрез определяне на зелени болници или зелени здравни коридори. Според тях лишаването на пациенти с онкологични и сърдечно-съдови заболявания от проследявяне на състоянието им застрашава живота и здравето им.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Редактор: Йоан Колев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 7

В седмия брой на предаването с водещ Красимир Мартинов гостуваме на българите в Албания, за да узнаем повече за Голо бърдо и неговите хора. От учители и кметове научаваме и как българите в Гора пазят езика и културурата си, а също - с какви..

публикувано на 04.07.24 в 12:00

България днес - 3 юли 2024 г.

Българите в Албания – централна тема в "България днес" на 3 юли. Повод са резултатите от преброяването на населението в Балканската държава, според които над 7 хиляди души са се определили като етнически българи. Реално ли е това..

публикувано на 03.07.24 в 19:00

България днес - 2 юли 2024 г.

В "България днес" правим преход от Западните покрайнини до… Нова Англия (САЩ), а повод ни дават две събития – международен форум, който ни напомни за значими българи в Сърбия и Празник на розата в Бостън. Ако планирате да прекарате лятната си отпуска в..

публикувано на 02.07.24 в 19:00