Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 235

Снимка: БГНЕС

Възможно е да бъдат разгърнати полеви болници за Covid-19
Не изключваме възможността за създаване на полеви болници. Но за тях трябва да намерим лекари, сестри и санитари. Те обаче в момента са недостатъчни, каза пред Нова телевизия здравният министър проф. Костадин Ангелов. Министърът смята, че новите наложени ограничения не са закъснели и подчерта, че никой политик не се е опитвал да му повлияе при вземането на решение. България е на едно от водещите места по смъртност в ЕС и това според Ангелов е притеснително. Засега обаче нямало предложения от главния държавен здравен инспектор за следващи мерки. Моментната ситуация около пандемията в страната проф. Ангелов определи като контролируема.

Пореден антирекорд с 2 569 заразени с коронавирус
За последните 24 часа новозаразените с коронавирус са 2 569 души, при направени 11 226 теста или това са 23% от изследваните. 25 са починали, а 293 са се излекувани за денонощието, сочи Единният инфирмационен портал. Активните случаи са 22 597. Хоспитализирани са 2 217 души, като 145 се лекуват в интензивни отделения. Рекордно висок е броят на новозаразените в София - 1085, следва Пловдив - с 230 нови случая и Варна - със 169. Най-голям брой регистрирани с коронавирус са на възраст 40-49 години - 8363, на второ място са 50-59 годишните - 8030, третата силно засегната група е на хората между 30-39 години - 7449.

В пандемията България съхранява работните си места
В коронакризата България е сред по-слабо засегнатите страни в ЕС от загуба на работни места и работни часове през 2-то тримесечие на 2020 г., сочи Евростат. Под 10% от работещите са били временно освободени от работа или се е наложило да работят с намалено работно време в периода април-юни. Изгубилите работа заради затваряне вследствие Covid-19 са от 2 до 3,5%. Италия, Гърция и Ирландия са най-тежко засегнати от временно освобождаване на персонал и съкращаване на работното време. Евростат нарежда България сред петте страни от ЕС с най-нисък риск от загуба на работното място заради коронакризата, предава investor.bg.

Започна третият етап от мярката 60/40
Тя е насочена към работодатели, които искат да запазят заетостта на работници и служители, след края на извънредната епидемична обстановка. Финансовата подкрепа за новия етап е отново 60% от осигурителния доход на работниците и служителите. Помощта ще се предоставя за период до 3 месеца, от 1-ви октомври до 31-ви декември 2020 г.

Мерките ще провалят важни икономически събития
Българската стопанска камара поиска здравният министър Костадин Ангелов да преразгледа новите ограничителните мерки срещу Covid-19, които влизат в сила от 29.10. В писмо до министъра, организацията предупреждава, че с ограничението до 30 души на събитие се спира дейността на конферентните и изложбени центрове. Така например, редица традиционни изложения, планирани между 4 и 7 ноември, при новите разпоредби няма да се проведат, въпреки че в тях вече са инвестирани много средства. А това ще доведе до „колосални" икономически последици, предупреждават от Камарата.

Правителството ще търси възможности за подпомагане на засегнатите сектори
Социалното министерство ще търси начини с европейски средства да подпомогне работодателите, които се налага да спрат дейността си заради пандемията, каза пред журналисти социалният министър Деница Сачева, като увери, че ще се търси решение за всички засегнати икономически дейности. Обмисля се и механизъм за директно обезщетение на работниците, без да се минава през работодателя. В рамките на бюджета на общественото осигуряване има заложени около 350 млн. евро за безработица и ако тя бъде овладяна до 7 %, няма пречка, с вътрешни промени, да се насочат още средства към мярката 60/40, посочи още Сачева.

От полунощ до сутринта Гърция затваря "Кулата-Промахон" за чужденци
Гърция затваря ГКПП "Кулата-Промахон" от 0.00 ч до 05.00 ч. През този период от време няма да се пропускат пътуващи. Това е единствения граничен пункт, през който пътуват туристи. Разпореждането вече е в сила. Във връзка с усложнената обстановка от COVID-19, през ГКПП Промахон ще бъдат пропускани само гръцки граждани с леки автомобили и автобуси и товарни камиони, информира от Атина кореспондентът на в-к „Труд“ Бойка Атанасова.

Частните школи и занимални са пред фалит
Редица образователни центрове, частни школи и занимални са застрашени от фалит, заради заповедта на здравния министър, с която се прекратяват присъствените занимания от 29.10. Немалка част от собствениците им не отговарят на необходимите условия за финансова подкрепа от държавата. В писмо до институциите те предупреждават, че ако им бъде отнето правото на труд, ще спрат да плащат данъци и осигуровки за периода, в който са затворени. За да могат да оцелеят в кризата, те настояват за директна помощ в размер на 80% от заплатите и осигуровките на работещите и 80% от наемите на помещенията, които ползват.

В четири общински болници в София се лекуват пациенти с Covid-19
В Първа, Втора и Пета градска болници има общо настанени 72-ма пациенти, отчете по време на заседание на Комисия по здравеопазване към Столичния общински съвет зам.-кметът Дончо Барбалов. Допълнително отделение е открито в Четвърта градска болница, но в него все още няма настанени пациенти, информира репортерът на БНР Евелина Стоянова.

Инфекциозна болница в София е на предела на възможностите си
"Проблемът с леглата започва да става осезаем. Болницата ни е на предела на възможностите да приема пациенти", каза пред БНР д-р Трифон Вълков от Инфекциозна болница в София. По думите му, със заповед на министъра на здравеопазването би могла да се увеличи легловата база, но кадровият проблем е факт в цялата страна."Доброволците са решениена проблема, макар и отчасти, защото умората в екипите е огромна. Проблемът с медицинските сестри е по-голям, отколкото с лекарите", каза д-р Трифонов и посъветва пациентите със симптоми да се свържат с личните си лекари и да се правят тестове само на тези, които имат разгърната клиника.

Родилното отделение към болницата в Хасково е подготвено за родилки с Covid-19
Създадена е необходимата организация, съобщи директорът на здравното заведение д-р Георги Гелов. Там вече е извършено и първото раждане на майка, която е с коронавирус. Бащата, който също е бил на лечение в болницата, е загубил битката с болестта, само 10 дни преди да се роди момиченцето. Бебето е добре и е с отрицателен PCT тест.

Всичко по-важно за COVID-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България.

Редактор: Гергана Манчева 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 27 юни 2024 г.

Българското слово е водещата нишка на в програмата ни на 27 юни, защото в София започна международен форум, посветен на кирилицата. За литературното вдъхновение на сънародниците зад граница и картината на  българския културен живот в чужбина говорим със..

публикувано на 27.06.24 в 19:00

България днес - 26 юни 2024 г.

Днес ще се изиграят последните четири мача от груповата фаза на Европейското първенство по футбол в Германия, а в „България днес“ ви разказваме, как случващото се на стотици километри от тук възроди единството на едно село и се превърна в..

публикувано на 26.06.24 в 19:00

България днес - 25 юни 2024 г.

С полъх на море и бленувана почивка в ритъма на весела мелодия и закачлив текст. Така метафорично може да определим „България днес“ на 25 юни. Между усещането за изтичащ пясък между пръстите със сериозен глас ще поговорим и за връзката между..

публикувано на 25.06.24 в 19:00