Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България се противопоставя на антибългарската реторика на Северна Македония

| обновено на 03.11.20 в 17:13
Снимка: БГНЕС

„Все още не сме в състояние да одобрим преговорната рамка за Северна Македония”. Това заяви на брифинг вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева. По думите й македонската страна системно нарушава Договора за добросъседство, създават се пречки за български инвестиции, не се правят крачки към преодоляването на езика на омразата. „Позицията на премиера Бойко Борисов и българското правителство е доброжелателна, но няма да толерира компромиси, които водят до антибългарската кампания. Би било трудно за целия Европейски съюз да имаме отворени въпроси. И в момента има такива примери, които не са приятни", каза тя.

Според нея все още има шанс да се постигне съгласие по преговорната рамка. „Не е много време, но фактът, че германското председателство на Съвета на ЕС е ангажирано в процеса, дава добри индикации. Би било най-вече във вреда на Скопие, ако не желаят да се впишат в определената рамка“, каза министър Захариева.

Доверието е изгубено, констатира вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Подкрепям основните констатации на българския външен министър, че двустранният договор не се спазва от македонска страна, особено за постигането на напредък в работата на двустранната историческа комисия, казва той в публикувана днес позиция на Министерството на отбраната. Каракачанов отбелязва усилията на външния министър Екатерина Захариева и на председателстващата евросъюза Германия да доближат гледните точки на българската и македонската страна.

Премиерът Борисов е говорил с канцлера Меркел за Северна Македония

Премиерът Бойко Борисов е провел видеоконферентен разговор с канцлера на Германия Ангела Меркел, съобщи правителствената пресслужба. "Аз и България сме благодарни за ангажимента на Германското председателство и лично на Вас за търсенето на формули, които да позволят началото на преговорите на Северна Македония за членството в ЕС", е отбелязал Борисов. Пред Меркел българският премиер е изразил позицията на София, която външният министър Екатерина Захариева е защитила в Берлин. В 40-минутния разговор Борисов е изразил увереност, че с помощта на Германското председателстгво, ще бъдат постигнати верни и правилни решения по темата, информира БТА.

Очаква се президентът Румен Радев да обсъди темата още днес с германския си колега. Членството на Северна Македония в ЕС е изключително важно за региона и България винаги го е подкрепяла, но трябва да имаме ясни гаранции, че единството на българската нация и културно наследство няма да бъдат никога поставени под въпрос, изтъкна българският държавен глава. Очаквам българското правителство да се пребори за Глава 35 от преговорната рамка, в която да бъде вложената цялата рамкова позиция, приета от българския парламент. Това изглежда все по-малко вероятно и изходът е отлагане на преговорите, докато не се изчистят на всички въпроси със Северна Македония. Това заяви президентът Румен Радев по повод последното развитие на преговорите между Скопие и София.

Северна Македония и България трябва да изгладят различията си до 10 ноември, когато предстои среща на външните министри на държавите от ЕС, на която трябва да се одобри преговорната рамка.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30

Трети мост над Дунав и фериботът Русе-Гюргево са ключови проекти за региона

България има изключително важна роля за свързаността на няколко региона. Страната ни е кръстопът между Балканския полуостров, Източното Средиземноморие и Черно море. Това заяви заместник-министърът на транспорта Анна Натова на среща с Матю Бойс,..

публикувано на 28.06.24 в 17:28