Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 241

Снимка: БТА

Бързи антигенни тестове за Covid-19 пред болниците

Бързи антигенни тестове за коронавирус ще бъдат правени в мобилни пунктове пред големите държавни болници. Такива се очаква да бъдат разкрити до 6 ноември. Tова каза пред журналисти министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, цитиран от БГНЕС. В пунктовете ще има екип от лекар и сестра за консултации на хора, които имат нужда, но не могат да стигнат до личния им лекар. Така тези пациенти ще могат да получат навременна консултация, както и да си направят бърз антигенен тест. „Идеята е на максимално много хора да бъдат направени такива тестове, за да се ориентираме каква е обстановката в страната“, обясни здравният министър.

Пациентска организация поема транспорта на донори на кръвна плазма

Националната пациентска организация поема транспортните разходи до София на желаещи от страната да дарят кръвна плазма, както и два дни хотел. Това заяви за БНТ Чавдар Ботев, хематолог в Националния център по хематология и представител на Националната пациентска организация. Едно даряване трае около час-час и половина, поясни Ботев.

Един от вариантите за лекуване на Covid-19 е именно чрез кръвна плазма от вече преболедували. Към момента такава може да се дарява само в София. Преди седмица стана ясно, че хората, които даряват плазма, са малко и има недостиг за някои кръвни групи.

От близо 120 частни болници в страната в не по-малко от 40 са открили Covid отделения

„Много от частните болници са специализирани или малки, затова нямат необходимите специалисти за лечение на болни с Covid-19 – инфекционисти, епидемиолози, реаниматори. И да приемат такъв пациент, не са компетентни да лекуват такова заболяване“. Това каза пред БНР Красимир Грудев, председател на УС на Националното сдружение на частните болници. Гудев бе категоричен, че разпоредбата на министъра създава проблем, тъй като  липсата на компетентни специалисти е пагубна както за пациента, така и за лекаря, който ще допусне смъртта на болен. В този смисъл отказът на някои от болниците да разкрият отделения, е бил „признак за отговорност, а не за безотговорност“.

Епидемията се превърна в тежка реалност за България

„Броят на хоспитализираните, на хората в интензивните отделения ще се увеличава и дано не се стига до вариант с полеви болници, защото няма кой да излезе да работи в тях. Трябва да се наложат по-сериозни ограничителни мерки, защото с гъвкави се вижда, че няма да стане“ – коментира пред БНР бившият министър на здравеопазването Таня Андреева. Според нея ситуацията бе подценена, затова в момента огромна тежест пада както върху лечебните заведения, така и върху хора, които няма да имат възможност да стигнат до тях. „От разказ за нещо, което се случва в други държави, какъвто беше през пролетта, епидемията се превърна в тежка реалност – категорична е Андреева.

Не бива да се избира между затварянето на икономиката и на училищата

„Ако не затворим училищата, ще трябва да спрем цялата икономика. Такъв избор не бива да се прави“, категоричен е социологът Георги Стоилчев от групата „Родители за безопасно образование“.Трябва да решим  дали да затворим училищата сега за по-кратко, или след 2-3 седмици, когато ще се наложи да останат затворени два месеца, за да бъде овладяна епидемията. За 4 седмици системата няма да изгуби толкова, а в същото време здравето ни ще бъде опазено, обобщи Георги Стоилчев пред БНР. Според него, здравният министър трябва да взема решенията, тъй като в МОН, нямат нужната експертиза за това.

Румъния изисква отрицателен PCR тест за влизащи от България

Румъния въвежда от днес изискването всички влизащи от България да бъдат с отрицателен PCR тест, направен не по-късно от 48 часа, съобщи Гранична полиция. Хората, които нямат такъв документ ще бъдат поставени под карантина за 14 дни на посочено от тях място за пребиваване. Изключения ще се правят за транспортен персонал, ангажиран с превоз на пътници и товари, официални длъжностни лица,  медицински специалисти и други. От вчера-2.11, Националният комитет за спешни ситуации на Румъния е поставил страната ни в списъка с рисковите държави по разпространение на Covid-19.

2427 нови случая на Covid-19, 507 са излекуваните

2427 са новите потвърдени случаи на коронавирус в България, което е 30,68% от направените 7910 PCR теста. В София новозаразените са 979. След нея по брой новозаразени с коронавирус следват Пловдив с 255 случая, Варна – 148, Благоевград – 136. Това показват данните на Единния информационен портал за последното денонощие.

2841 души с Covid-19 са в болница, от тях 180 са в интензивни отделения. Рекорден е броят на излекуваните за денонощие – 507. Починалите пациенти с вируса са 51. 

Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България.

Редактор: Йоан Колев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 27 юни 2024 г.

Българското слово е водещата нишка на в програмата ни на 27 юни, защото в София започна международен форум, посветен на кирилицата. За литературното вдъхновение на сънародниците зад граница и картината на  българския културен живот в чужбина говорим със..

публикувано на 27.06.24 в 19:00

България днес - 26 юни 2024 г.

Днес ще се изиграят последните четири мача от груповата фаза на Европейското първенство по футбол в Германия, а в „България днес“ ви разказваме, как случващото се на стотици километри от тук възроди единството на едно село и се превърна в..

публикувано на 26.06.24 в 19:00

България днес - 25 юни 2024 г.

С полъх на море и бленувана почивка в ритъма на весела мелодия и закачлив текст. Така метафорично може да определим „България днес“ на 25 юни. Между усещането за изтичащ пясък между пръстите със сериозен глас ще поговорим и за връзката между..

публикувано на 25.06.24 в 19:00