Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 244

Снимка: БГНЕС

Удължава се срокът на документите за самоличност  

Срокът на валидност на личните карти и паспорти, изтичащ в периода от 13.03.2020 г. до 31.01.2021 г., се удължава с шест месеца. Това реши парламентът с приети на второ четене промени в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, предаде БТА. Досега този текст в закона се отнасяше само за лични карти, изтичащи до 31.10.2020 г. За срока на удължаването личните карти и паспорти са валидни документи за самоличност в България, а в чужбина - в условията на реципрочност. По искане на лицето документи за самоличност могат да се издават и преди изтичането на удължения срок.  

Срокът на валидност на шофьорските книжки, който изтича в периода от 13.03.2020 г. до 31.12.2020 г., се удължава със 7 месеца от датата на изтичане на срока за съответното свидетелство.

Нови мерки в София от 7 ноември 

Забранява се децата да посещават моловете в столицата без пълнолетен придружител. Въвежда се и зелен коридор за пазаруване в хранителните магазини за възрастни хора от 10.00 до 12.00 часа.Това са част от новите мерки, разпоредени от Софийския оперативен щаб начело с кмета на столицата Йорданка Фандъкова. Диагностично-консултатитвните центрове ще се включат в прегледите на пациенти с леки грипоподобни симптоми. Екип от лекар, медицинска сестра или лаборант ще правят преглед, а при нужда - кръвни изследвания и антигенен тест. Пациентите трябва предварително да са разговаряли с личния си лекар, за да има направление за нужните изследвания. 

Лекари предлагат коронавирусът да се доказва чрез антигенен тест 

Националното сдружение на общопрактикуващите лекари излезе със становище за реда за установяване на инфекция с Covid-19. Общопрактикуващите лекари предлагат да се приеме първоначално изследване с антигенен тест за доказване на наличие на вируса, а положителният му резултат да бъде основание за поставяне под карантина или хоспитализация в зависимост от тежестта на заболяването. Антигенните тестове да се извършват най-късно до 4-ия ден от появата на симптомите, предлагат още от сдружението – информира репортерът ни Поли Начева. 

Над 3 000 легла в помощ на здравната система предлагат хотелиерите 

Хотелиерският бизнес е готов да предостави над 3 хиляди легла в цялата страна за настаняване на карантинирани лица, хора в изолация и близки на болни от Covid-19, както и медици, командировани в други населени места. Въпросът ще бъде обсъден в понеделник от представители на туристическия бранш и здравното министерство.

Така ще бъдат подпомогнати и здравната система, и туризмът, който ще получи средства за дейността си от държавата, каза в интервю за БНР Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма.  

„Цената за престой в хотел е четири пъти по-ниска от цената в болнично заведение, по начина, по който го искат болниците в момента“, посочи Драганов.  

 Норвегия ще изисква отрицателен тест за Covid-19 за пристигащи от България 

От 9 ноември Норвегия ще изисква отрицателен тест за коронавирус за пристигащите и от България, съобщи МВнР. PCR тестът трябва да е направен не по-рано от 72 часа преди пристигането в страната и да е издаден на английски или норвежки език. С решение на норвежкото правителство от 5 ноември България е включена в списъка на страните с червен рисков индекс. 

Летище Бургас подготвя лаборатория за PCR тестове 

Лаборатория, в която на туристите да си правят бързи тестове за коронавирус, планира да отвори Летище Бургас преди следващия летен туристически сезон. Това каза в интервю за БНР Бургас новият изпълнителен директор на фирмата-концесионер Франк Кванте.  

Ще се правят PCR тестове, важни за определени пазари като Израел, където хората са задължени да предоставят тест при прибирането си в страната. Така те ще могат да си го направят, още докато са на летището, а резултатите да получат на електронната си поща. Според Кванте от 2021 г. ще бъдат въведени PCR тестове, чиито резултати ще са готови след 20 минути. 80%  по-малко приходи очаква летище "Бургас" тази година. Въздушният транспорт е сред най-засегнатите сектори от пандемията, посочва директорът на летището. 

3754 нови случаи на коронавирус, 762 са излекуваните 

За последното денонощие в България са регистрирани 3754 нови случая на коронавирус. Това са 33,73 %​ от направените 11 131 PCR теста. Най-много са новите случаи в София-град – 1264. Следват Пловдив – 367, Варна – 293, и Бургас - 266. Единния информационен портал отчита 44 118 активни случаи на коронавирус.Новозаразените медицински лица са 116. Хоспитализирани са 3424 души, 250 от тях са в интензивни отделения.  

Излекуваните за последното денонощие са 762, а починалите са 52-ма.

Нови мерки за борба с коронавируса в Разград 

Нови допълнителни мерки за борба с разпространението на Covid-19 влизат в сила от днес до края на месеца в област Разград. Няма да се допускат външни лица в специализираните институции за социални услуги, в детските домове и в домовете за възрастни към системата на социалните грижи. Областният кризисен щаб забранява групови празненства на закрито. Ограничава се провеждането на пазари за стоки втора ръка и ежеседмични пазари в населените места –информират репортерите на БНР. 

Община Павликени ограничи работното време на магазините- до 20.30 и на питейните заведения - до 22 часа  

Covid отделението с 10 легла в общинската болница в Павликени е пълно, полагат се усилия за разкриване на допълнителен сектор, поясни кметът на Павликени Емануил Манолов.

В Габрово - нови две противоепидемични мерки. 

От 7 ноември ресторантите и заведенията за бързо хранене в Габровска област ще работят с клиенти до 22.30 часа. Въвежда се и „зелен коридор“ в магазините и аптеките за хора над 60 години. В часовия диапазон от 8.30 до 10.30 часа няма да могат да пазаруват клиенти в по-млада възраст. Регистрираните случаи на Covid-19 в областта са общо 1167, хоспитализирани са 113 души.

Томислав Дончев: Каква полза от още мерки, ако не се спазват? 

„Към момента се съсредоточаваме към спазване на мерките, които съществуват. Каква полза от въвеждането на още мерки, ако те не се спазват?“. Това каза в интервю за Нова телевизия вицепремиерът Томислав Дончев по повод предложените от здравните власти нови мерки. Той посочи, че страната е изправена пред по-тежки месеци по отношение на кризата с Covid-19, но категорично отхвърли твърденията, че правителството е подценило ситуацията и през летните месеци не е направена необходимата подготовка. „Организационно сме по-подготвени, но и най-добрата организация на моменти показва слабости”, заяви Дончев, визирайки сигналите от последните дни за забавяне на приема на пациенти с коронавирус в болниците.  

В малките болници не достигат служители

Леглата за заразени с Covid-19 в болниците се увеличават, но липсват лекари, които да лекуват. Недостигът се усеща силно в по-малките български градове, където болниците подадоха заявление за осигуряване на медицински персонал и доброволци, посочва в репортажа си кореспондентът на БНР Пламен Христов. Сред основните причини за отлива на медицински специалисти е ниското заплащане, средно около 400 евро. Това е причината младите лекари да не се задържат не само в малките населени места, но и в България. Затова и над две трети от лекарите са около и над пенсионната възраст.

Ученици с петиция срещу електронното обучение  

Учениците  от Математическата гимназия в Пазарджик организираха петиция срещу електронното обучение, която среща голяма подкрепа в социалните мрежи, съобщава кореспондентката на БНР Невена Петрова. До седмица петицията ще бъде изпратена до  Министерството на образованието. „Електронното обучение не е в полза на учениците“, посочват авторите на петицията. Те също така твърдят, че ефектът на дистанционното обучение е обратен: „Когато сме пуснати в електронно обучение, шансът да се разболеем е много по-голям, отколкото когато сме на училище, защото там при общуване е задължително да спазваме противоепидемичните мерки“.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България

Редактор: Йоан Колев


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 25 юни 2024 г.

С полъх на море и бленувана почивка в ритъма на весела мелодия и закачлив текст. Така метафорично може да определим „България днес“ на 25 юни. Между усещането за изтичащ пясък между пръстите със сериозен глас ще поговорим и за връзката между..

публикувано на 25.06.24 в 19:00

България днес - 24 юни 2024 г.

Историята на Еньовден е като красива приказка за чудодейната сила на билките, младостта и красотата – разказваме я в "България днес" с помощта на децата от лятната школа към Националния етнографски институт с музей към БАН. Отколешният..

публикувано на 24.06.24 в 19:00

България днес - 21 юни 2024 г.

В последния работен ден от седмицата в „България днес“ ще ви поканим на българско кино в Рим. Ще поговорим за духовното значение на предстоящия важен християнски празник - Петдесетница с Видинския митрополит Даниил и ще обобщим по-важното от..

публикувано на 21.06.24 в 19:00