Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 261

Снимка: БТА

Здравният министър предлага затягане на мерките срещу Covid-19
Ръстът на заболелите с коронавирус от последните седмици диктува необходимостта от въвеждането на силно ограничителни мерки. В противен случай здравната система няма да издържи. Това каза днес на брифинг министърът на здравеопазването Костадин Ангелов след среща при премиера Бойко Борисов. Сред предложените от Ангелов мерки са:

-  удължаване на обявената извънредна епидемичната обстановка с 4 месеца – до края на март 2021 г.; 

- преустановяване на присъствените занятия, практики и стажове във всички университети, училища, детски градини и ясли, както и на извънкласните дейности;

- преустановяване на колективните спортни мероприятия, конгресно-конферентни мероприятия, семинари и частно организирани тържества.

- продължаване на забраната за посещения в дискотеки и нощни заведения.

- преустановяване работата на заведенията за хранене и развлечения – ресторанти. Заведенията за хранене да работят само за доставки по домовете.

- преустановяване работата на всички нехранителни магазини, включително молове, с изключение на аптеки, дрогерии, доставчици на пощенски и платежни услуги, банки, застрахователи.

- преустановяване на вътрешните и външните екскурзии. Без ограничения в дейността на обществения транспорт.

Предстои мерките да бъдат обсъдени от Министерски съвет. Ако бъдат приети, предложените ограничения ще влязат в сила от петък – 27 ноември.

25% от медицинския персонал в болницата в Благоевград е с Covid-19
Повече от 25% от медицинския персонал, работещ на първа линия в областната болница в Благоевград, която работи като Covid лечебно заведение, е заразен. Много от медиците са с усложнения. По данни на директора на болницата д-р Огнян Митев всички легла в държавната болница са запълнени, има и много чакащи хора с тежки усложнения в Спешното приемно отделение. Според д-р Митев, заради високия ръст на заболелите е необходимо затварянето на обектите в страната, които не са жизнено важни, предаде кореспондентката ни Кети Тренчева.

Междувременно и от общинската болница в Свищов също обявиха, че спешно търсят лекари и медицински сестри.

Премиерът Борисов е против пълно затваряне на икономиката
Премиерът Бойко Борисов е против ново пълно затваряне на страната заради разпространението на Covid-19, въпреки че има сериозен натиск върху здравната система. Според него ограниченията не бива да бъдат прекалени, тъй като страната ни се нуждае от работеща икономика. Това той заяви на среща с Националния оперативен щаб за коронавируса, а след това публикува и в социалните мрежи.
 
„Аз съм убеден, че здравната ни система се бори героично. Затова всеки ден имаме и по 1200-1300 оздравели… Действително проблемът е с хората със съпътстващи заболявания, по-възрастните хора. Аз самият го изкарах много тежко“, посочи Борисов, като подчерта, че огромната част от хората изкарват вируса по-леко. Премиерът изтъкна, че всичко, което правителството прави за икономиката, пазара, увеличението на доходите, може да се прави само в условията на работеща икономика.

Заразените отново са 40% от тестваните за денонощието
1123 са новите случаи на коронавирус при направени 2787 PCR теста, сочи Единният информационен портал. Положителните проби са малко над 40%. Потвърдените случаи от началото на епидемията достигнаха 121 820, активните са 82 416. Хоспитализирани са 6350 пациенти. 408 са в интензивни отделения. Излекувани за денонощието са 772 души, с което общият им брой от началото на пандемията вече е 36 524. Починали с коронавирус за денонощието са 60, и общият им брой достига 2880.

България е с най-много починали от Covid-19 на глава от населението в ЕС
България е с най-високо смъртност от Covid-19 в ЕС, сочи Европейския център за контрол на заразните болести, цитиран от в. „24 часа“. В последните 7 дни смъртността е достигнала 15 души на 1 млн. население.От 14 до 23 ноември страната ни е отчела 729 починали, при 459 в предходната седмица. Според Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията, ако се отчитат настанените в интензивните отделения, смъртността ще нараства.  
В света България е на второ място по смъртност, сочи worldometer.info. Статистиката е по данните от 21 ноември, когато страната обяви 129 починали. По този показател ни изпреварва само Северна Македония с 18,8 смъртни случая от коронавирус на 1 млн. население.

Конституционният съд образува дело по искане на опозицията
Опозицията смята за противоконституционно решението депутати поставени под изолация заради Covid-19, да участват в парламентарните заседания онлайн. Решението противоречи на основния закон, че пленарните заседания започват когато „присъстват повече от половината народни представители“, смята БСП. Управляващите от  ГЕРБ и „Обединени патриоти“ промениха парламентарния правилник заради проблеми с кворума. Ако Конституционният съд обяви промяната за противоконституционна, това ще компрометира решенията, гласувани с дистанционното участие в пленарните заседания.

Д-р Ния Сърбянова: Аутопсиите на Covid пациенти са малко
Аутопсиите са малко. Едната от причините е, че решението се взема от лекуващите лекари и близките на пациента, патолозите не участват в това обсъждане, обясни за БНР д-р Ния Сърбянова, началник на Клиниката по „Обща и клинична по патология“ на УМБАЛСМ „Пирогов“. По думите ѝ, забрана или разрешение за извършване на аутопсия на Covid пациенти няма. В момента всички аутопсии се правят с високо ниво на лична защита и с презумпцията, че починалият е с Covid. Около 100 патоанатоми работят в страната, като в този брой влизат и работещите пенсионери, които по думите й не са малко. Д-р Сърбянова е оптимист, че ще преодолеем кризата с коронавирусната инфекция: „На война като на война. Обстановката е сложна, но с общи усилия трябва да се справим.“

Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България.

Редактор: Гергана Манчева 

       


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 26 септември 2024 г.

В "България днес" на 26 септември отбелязваме Европейския ден на езиците. По този повод разговаряме със Свилена Георгиева от Генерална дирекция "Писмени преводи" на Европейската комисия. Тя разказва за ролята на преводача в контекста на новите технологии..

публикувано на 26.09.24 в 19:00

България днес - 25 септември 2024 г.

За образованието с надежда и за учителите с признание – така може да определим разговора на Гергана Манчева с проф. Христо Бонджолов, който ще чуете в „България днес“ тази сряда. След това ще припомним историята, която пише..

публикувано на 25.09.24 в 19:00

България днес - 24 септември 2024 г.

С отзвука от Деня на независимостта на България, започва днешната програма на Радио България. Ще чуете вдъхновение от думи в размислите и страстите на поета Иван Ланджев, след което ще отдадем заслуженото на модата, но от стомана. За финал ще говорим..

публикувано на 24.09.24 в 19:00