Православната църквата почита днес Свети апостол Андрей Първозвани и в храмовете се отслужва празнична литургия, част от която е песнопението: „Като първозван между апостолите и брат на върховния от тях, моли се, Андрее, на Владиката Христа: да дарява мир на Вселената, и на душите ни велика милост.”
Светецът, повикан пръв сред апостолите от Иисус Христос, станал свидетел на Неговите чудеса, смърт и възкресение. По българските земи братът на Свети Петър – Свети апостол Андрей, е изключително тачен и често избиран за семеен покровител.
Сред народа ни е разпространено вярването, че на Андреевден денят започва да наедрява с по едно просено зърно, затова в някои селища наричат празника Едрей или Едревдън. На Андреевден се меси пита, а на масата се слагат зърнени храни, които набъбват - жито, леща, грах, за да може всичко да расте и да се увеличава през годината. Във фолклорните ни представи свети Андрей е свързан с мечката – най-едрият хищник, който обитава горите ни.
Още за вярванията и традициите, свързани с празника, вижте в публикацията „Андреевден – легенди, поверия и обичаи”, от колекцията на Радио България.
Редактор: Елена Каркаланова
Вторият събор на боба с наденицата обещава незабравим празник на вкуса и фолклорните традиции в село Житница (Южна България). На красивите поляни на местната конна база на 7 септември се събират любители на автентичната кухня, за да оценят по..
В Родопите киселото мляко е символ на здраве, дълголетие и традиция. От 29 до 31 август 2025 година село Момчиловци е домакин на ежегодния Фестивал на киселото мляко – празник, който съчетава култура, кулинария и родопски обичаи...
Професията на готвача става все по-престижна, а хората които се занимават с нея трябва наистина да я обичат, защото часовете труд са много, натоварването и отговорностите – също. Небесен покровител на готвачите е Св. Лаврентий – един от седемте..