Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Почитаме Свети апостол Андрей Първозвани

От Андреевден дните нарастват с по едно просено зърно

Снимка: pravoslavie.bg

Православната църквата почита днес Свети апостол Андрей Първозвани и в храмовете се отслужва празнична литургия, част от която е песнопението: „Като първозван между апостолите и брат на върховния от тях, моли се, Андрее, на Владиката Христа: да дарява мир на Вселената, и на душите ни велика милост.”

Светецът, повикан пръв сред апостолите от Иисус Христос, станал свидетел на Неговите чудеса, смърт и възкресение. По българските земи братът на Свети Петър – Свети апостол Андрей, е изключително тачен и често избиран за семеен покровител.  

Сред народа ни е разпространено вярването, че на Андреевден денят започва да наедрява с по едно просено зърно, затова в някои селища наричат празника Едрей или Едревдън. На Андреевден се меси пита, а на масата се слагат зърнени храни, които набъбват - жито, леща, грах,  за да може всичко да расте и да се увеличава през годината. Във фолклорните ни представи свети Андрей е свързан с мечката – най-едрият хищник, който обитава горите ни.  

Още за вярванията и традициите, свързани с празника, вижте в публикацията „Андреевден – легенди, поверия и обичаи”, от колекцията на Радио България. 

Редактор: Елена Каркаланова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Боб, наденица и фолклор – пъстър и вкусен празник в село Житница

Вторият събор на боба с наденицата обещава незабравим празник на вкуса и фолклорните традиции в село Житница (Южна България). На красивите поляни на местната конна база на 7 септември се събират любители на автентичната кухня, за да оценят по..

публикувано на 07.09.25 в 07:15

Фестивал на киселото мляко в Момчиловци: култура, вкус и родопски традиции

В Родопите киселото мляко е символ на здраве, дълголетие и традиция. От 29 до 31 август 2025 година село Момчиловци е домакин на ежегодния Фестивал на киселото мляко – празник, който съчетава култура, кулинария и родопски обичаи...

публикувано на 31.08.25 в 10:15

С отварянето към света българинът променя културата си на хранене

Професията на готвача става все по-престижна, а хората които се занимават с нея трябва наистина да я обичат, защото часовете труд са много, натоварването и отговорностите – също. Небесен покровител на готвачите е Св. Лаврентий – един от седемте..

публикувано на 10.08.25 в 07:55