Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сovid-19 в България: Ден 267

Предлагат нулев ДДС за ваксините срещу COVID-19

От 1 януари доставките на ваксини срещу COVID-19 да се облагат с нулева ставка на

ДДС. Поправката в Закона за ДДС е внесена в парламента, а ставката ще важи до края на 2022 г., предаде БТА Премиерът Бойко Борисов обяви по-рано, че ваксинацията срещу Covid-19 ще е безплатна и доброволна. Предлага се и нулев налог за тестовете за COVID-19 при инвитро процедурите.

За второ поред денонощие спад на процента новорегистрирани с COVID-19

1792 са новите случаи на коронавирус в страната за последните 24 часа при направени 4928 PCR теста. Положителните проби са 36,3%, сочи Единният информационен портал. 105 от новорегистрираните са медицински персонал.

Броят на активните случаи е 90 219. От началото на епидемията са потвърдени общо 141 747 случая на коронавируса. Хоспитализирани са 6830 пациенти, от които 431 в интензивно отделение. 

Излекуваните за последните 24 часа са 1039, с което общият им брой достига 47 779.
За денонощието са починали 69 болни, с които общият им брой достига 3 749.
От началото на пандемията у нас са направени общо 964 461 PCR теста.

Втора група доброволци ще подсилят медиците във военните болници

Втора група от 40 военнослужещи от различни военни формирования на българската армия ще се включат от 30 ноември в битката срещу COVID-19, като помагат на медиците от болниците в състава на Военномедицинската академия.

Ротацията на екипите е на всеки 2 седмици. На военнослужещите са възложени задължения, свързани с дезинфекция и термометриране, както и помощни дейности в лабораторията "Вирусология", съобщиха от Министерството на отбраната.

Доброволците са разпределени във Военномедицинската академия в София и във военните болници във Варна, Пловдив, Плевен и Сливен. Част от тях са придобили специализирани умения в курсовете за бойни санитари, предаде БТА.

България е в готовност за излизане от кризата

Нашата цел е максимално бързо да излезем от пандемията, за да може догодина БВП отново да се върне на нива от 3,8 - 4 на сто. След кризата, тръгне ли европейската икономика, а това ще стане с ваксинирането, ще излезем първи от нея. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на посещение в Южна България излъчено във Фейсбук.

В края на годината безработицата ще е 7% 

Безработицата спада от 9% през май на 6,9% през октомври, каза социалният министър Деница Сачева пред БНР. Тя прогнозира известно покачване през декември, заради затворените бизнеси. Но не очаква да се случи нещо катастрофално и до края на годината безработицата ще е до 7%.

"Средствата, които отиват при работодателите по мерките "60 на 40", "80 на 20" и "Заетост за теб", са само за заплати и не могат да бъда използване за нищо друго", подчерта министърът. Сачева е категорична, че мерките могат да се комбинират, но един и същи работник или служител - не може да получава пари по всички мерки едновременно. Но един работодател може да комбинира всички мерки, за да осигури средства за своя персонал.

Облекчават процедурата за помощи при дистанционно учещи деца

Поради постъпили запитвания за помощта за родители с деца до 14 години, които учат дистанционно, Агенцията за социално подпомагане е решила за семействата, които не са получили уведомление от детската градина или училището, да се прави служебна проверка в съответната община дали детето е записано в тези институции. Така няма да се ограничава достъпът до помощта въпреки липсата на документа.

Решението ще важи до 21 декември, когато приключват наложените със заповед на министъра на здравеопазването ограничения.  При въведени ограничения в училище или детското заведение за срок над 10 работни дни от месеца,  за семейства с едно дете помощта е една  минимална работна заплата - 610 лева за тази година, за семейства с две и повече деца се изплаща 150 на сто от минималната заплата или 915 лева.

Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.  

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България .

Съставил: Иво Иванов



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 30 май 2024 г.

В „България днес“ на 30 май разговаряме с историка Петър Стоянович за фигурата на цар Фердинанд в българската история ден след като тленните останки на българския монарх бяха пренесени в България. Представяме ви проф. Рикардо Пикио, италиански славист и..

публикувано на 30.05.24 в 19:00

България днес - 29 май 2024 г.

На 29 май говорим за история, като своеобразен вододел е Освобождението на България. В София се състоя поклонение пред тленните останки на Цар Фердинанд, по чието желание те ще намерят вечен покой в България – закъсняло или не е това..

публикувано на 29.05.24 в 19:00

България днес - 28 май 2024 г.

В „България днес“ на 28 май отделяме специално място на българите в Цариброд, а информационният повод е сключеното споразумение между БНР и Радио-телевизия Цариброд, по силата на което ще се обменят предавания и рубрики. Ние използвахме случая и..

публикувано на 28.05.24 в 19:00