Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сovid-19 в България: Ден 268

Снимка: архив

В края на година идват първите 125 000 ваксини срещу Covid-19

Първите ваксини срещу Covid-19 в България, ще бъдат на "Пфайзер/Бионтек" и се очаква да пристигнат в края тази или в началото на следващата година, съобщи здравният министър Костадин Ангелов на заседание при премиера Бойко Борисов. Рисковите групи ще са първите, които ще бъдат ваксинирани. Освен медиците и полицаите, ще се ваксинират учителите и възрастните хора в социалните домове.

Българите са неинформирани и се боят от ваксините

Едва 22% от българите са категорични, че ще си поставят ваксина срещу Covid-19. Почти 1/3 ще изчакат, докато се уверят в ефекта и липсата на странични ефекти. 28,9% биха се отказали заради страх от самата ваксина, показва проучване на „Барометър България“, проведено в края на ноември. 12,2% от запитаните отричат съществуването на коронавирус. Много малък е делът на тези, които нямат мнение - само 4%.

Повече от половината българи подкрепят новите мерки срещу пандемията

56% от българите подкрепят новите ограничения срещу пандемията от коронавирус, в сила от 27 ноември, а 42% не са съгласни с тях, показва експресно проучване на друга агенция - „Галъп интернешънъл“. За сравнение, през лятото над 60% от хората бяха против въвеждането на по-строги мерки. 2/3 от запитаните сега заявяват, че кризата е объркала живота им, а 21% признават, че имат познати или близки, които в резултат на пандемията са развили психически проблеми. Напрежението идва от неяснотата кога ще бъде краят на кризата. Според това изследване на нагласите, 43% са готови да се ваксинират срещу Covid-19, докато 48% отказват, съобщава БТА.

София вече е извън областите с най-висока заболяваемост

През миналата седмица над 12 000 души са излекувани от Covid-19. Отслабва натиска върху здравната система. София излиза от областите с най-висока заболеваемост - от 1000 случаи на 100 000. В тази група остават само Габрово и Кюстендил, стана ясно на работно съвещание при премиера Бойко Борисов с министри.

Остава висок процентът на новите случаи на Covid-19

739 са новите регистрирани случаи на Covid-19 в България (близо 38%) от направените 1965 PCR теста през последните 24 часа, показват данните на Единния информационен портал за коронавируса към 00:00 часа на 30 ноември. Броят на активните случаи в страната е 90 078. В болница са 6 869 пациенти, 430 от които се намират в интензивно отделение. Излекувани са 815, починали са 65 души. От началото на епидемията у нас са потвърдени 142 486 случая на Covid-19, като общият брой на преболедувалите коронавируса вече е 48 594, а този на смъртните случаи - 3 814.

Без присъствени занятия в училища и университети до 21 декември

Мярката е в сила до 21 декември и е част от политиката за ограничаване разпространението на коронавируса. Дотогава остават затворени и детските градини и яслите. 22 и 23 декември ще бъдат неучебни дни и така учениците ще се върнат в класните стаи най-рано в началото на януари 2021 г. 

От разстояние ще учат и студентите. Допуска се само провеждането на държавни изпити за придобиване на специалност в системата на здравеопазването.

Започна приемът на документи по новата мярка "Запази ме"

Работниците от затворените бизнеси от днес могат да кандидатстват за компенсацията от 24 лева за всеки от дните, в които са в неплатен отпуск заради новите ограничения. Документите по мярката „Запази ме“ се подават чрез работодателите в Агенцията по заетостта - по електронен път, чрез пощите с обратна разписка или на място в бюрата по труда. Първите плащания се очакват преди Коледа. Още информация – ТУК.

Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България .

Съставил: Йоан Колев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 27 септември 2024 г.

В Световния ден на туризма пътуваме – в пространството, във времето и в спомените. "България днес" ни отвежда из улиците на древна Сердика и дворцовия комплекс на Константин Велики, за да разберем как са се чувствали хората, които са..

публикувано на 27.09.24 в 19:00

България днес - 26 септември 2024 г.

В "България днес" на 26 септември отбелязваме Европейския ден на езиците. По този повод разговаряме със Свилена Георгиева от Генерална дирекция "Писмени преводи" на Европейската комисия. Тя разказва за ролята на преводача в контекста на новите технологии..

публикувано на 26.09.24 в 19:00

България днес - 25 септември 2024 г.

За образованието с надежда и за учителите с признание – така може да определим разговора на Гергана Манчева с проф. Христо Бонджолов, който ще чуете в „България днес“ тази сряда. След това ще припомним историята, която пише..

публикувано на 25.09.24 в 19:00