Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сovid-19 в България: Ден 272

Снимка: БГНЕС

Приет е Националният план за ваксиниране срещу Covid-19 
На заседание на Министерския съвет днес бе приет Национален план за ваксиниране срещу Covid-19. При изготвянето на плана са използвани препоръките на Световната здравна организация, съобразени с особеностите на българското здравеопазване. Той е отворен и за актуализация в зависимост от обстановката, посочи пред журналисти министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. 

Педвижда се ваксините да се поставят на пет етапа, при спазване принципа на доброволност 
Министър Ангелов отново подчерта, че ваксинирането ще е доброволно след ясно изразено желание от страна на ваксинирания и информираното му съгласие за ваксината, която той си е избрал.Повече за етапите на осъществяване на ваксинацията – прочетете ТУК.

Продължава лекият спад на процента на положителните PCR тестове - до 36% 
3280 са новите случаи на коронавирус, установени в България за последното денонощие. Това са 36% от направените 9082 PCR теста. Най-много новозаразени са регистрирани в София - 550, следват Бургас - с 378, Варна - с 359, и Пловдив - с 321 случая. Това показват данните на Единния информационен портал. В болница са настанени 6 766 пациенти с коронавирус, от тях 523 са в интензивни отделения. Излекувани за денонощие са 1935 души, 156 са починалите. Официално активните случаи на Covid-19 са 93 549. 

От началото на пандемията сред медицинските служители са установени 6624 случая на коронавирусна инфекция, от тях 205 са от последното денонощие.

Вече сме на 12-то място в ЕС по заболеваемост от Covid-19 
Заболеваемостта от Covid-19 в България за първи път от 3-4 седмици е паднала под 600 на 100 000 души от населението. С това страната ни е слязла от 11-то на 12-то място по заболеваемост в ЕС, съобщи на брифинг днес главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Той посочи, че 14-дневната смъртност остава висока и по този показател оставаме на първо място в ЕС. След въведените на 27 ноември допълнителни противоепидемични мерки се очаква след 10-14 дни да бъде регистриран спад на броя на хората с коронавирусна инфекция в болниците и интензивните отделения, както и на смъртността. 

Област Кърджали е първата, която от три седмици насам излиза от червената зона, съобщи още доц. Ангел Кунчев. 

Междувременно, парламентът прие на първо четене законодателни промени за временно освобождаване от ДДС на доставката на ваксини и тестове за Covid-19.

Според 90% от общопрактикуващите лекари Covid-19 не е основание за прием на антибиотици 
Това показва онлайн анкета на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България, на която са отговорили близо 700 общопрактикуващи лекари, съобщи за БНТ доц. Любомир Киров, председател на сдружението.  

Според анкетата, масово общопрактикуващите лекари смятат, че бързите и значително по-евтини антигенни тестове трябва да бъдат употребявани като еквивалент, т.е. пациентите да могат да бъдат хоспитализирани при усложнения на базата на тези тестове. 

В Кърджали и Хасково ще може да се дарява кръвна плазма 
От началото на следващата седмица, преболедували Covid-19 от Кърджали и Хасково ще могат за дарят кръв за плазма. Дарената в отделенията по трансфузионна хематология кръв ще отива в Пловдив, където ще се преработва, след което ще се връща, съобщи БНТ. Дарители могат да бъдат хора между 18 и 65 г., над 50 килограма, такива с положителен PCR тест не по-рано от 40 дни, които са здрави, не приемат лекарства и не са с хронични заболявания.

Управителят на БНБ прогнозира възможно влошаване на икономическата криза
Втората вълна от Covid-19 може да изостри икономическата криза, а оттам и влошаването на кредитните портфейли на банките, пише гуверньорът на БНБ Димитър Радев. Той е категоричен, че банките трябва да се подготвят да оперират в условията на задействани капиталови буфери и ясен план за тяхното възстановяване след кризата. 

Радев акцентира и върху добрите резерви, с които българският банков сектор е влязъл в кризата, както и навременните надзорни мерки, чрез които се осъществява преминаването през този тежък период. 

Потенциалният нов мораториум върху кредитите, който ще осигури временно, частично или цялостно спиране на обслужването на заемите, може да доведе до последващ ръст на необслужваните кредити, коментира Димитър Радев в своята публикация в бюлетина на Асоциацията на търговските банки, в навечерието на Деня на банкера. 

Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.  

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България.

Редактор: Йоан Колев 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 30 май 2024 г.

В „България днес“ на 30 май разговаряме с историка Петър Стоянович за фигурата на цар Фердинанд в българската история ден след като тленните останки на българския монарх бяха пренесени в България. Представяме ви проф. Рикардо Пикио, италиански славист и..

публикувано на 30.05.24 в 19:00

България днес - 29 май 2024 г.

На 29 май говорим за история, като своеобразен вододел е Освобождението на България. В София се състоя поклонение пред тленните останки на Цар Фердинанд, по чието желание те ще намерят вечен покой в България – закъсняло или не е това..

публикувано на 29.05.24 в 19:00

България днес - 28 май 2024 г.

В „България днес“ на 28 май отделяме специално място на българите в Цариброд, а информационният повод е сключеното споразумение между БНР и Радио-телевизия Цариброд, по силата на което ще се обменят предавания и рубрики. Ние използвахме случая и..

публикувано на 28.05.24 в 19:00